Τι λένε οι ειδικοί για τη νέα μορφή διαλείπουσας νηστείας που κάνει θραύση στο διαδίκτυο;
Ονομάζεται δίαιτα του ενός Γεύματος την Ημέρα (OMAD – one meal a day), και είναι μια μορφή διαλείπουσας νηστείας που περιλαμβάνει την κατανάλωση όλων των θερμίδων της ημέρας σε ένα μόνο γεύμα, μετά από 23 ώρες νηστείας!
Ο Δρ Jason Fung, Καναδός νεφρολόγος, και ειδικός στη διαλείπουσα νηστεία (IF), χαρακτήρισε τη δίαιτα OMAD, ως μια αυστηρότερη εκδοχή της IF.
- Δείτε ακόμα: Σαλμονέλα και σε δεύτερη μάρκα κατεψυγμένου γεύματος με γύρο σουβλάκι – Επείγουσα ανάκληση
Και οι δύο δίαιτες περιλαμβάνουν «φαγητό σε περιορισμένο χρόνο», σημείωσε ο Fung — αλλά με διαλείπουσα νηστεία, οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε δύο φορές την ημέρα. Εάν τρώτε μόνο μία φορά την ημέρα, η φυσική τάση θα είναι να τρώτε λιγότερο συνολικά, είπε.
Ο οργανισμός είτε βρίσκεται σε κατάσταση αποθήκευσης θερμίδων είτε σε κατάσταση καύσης, σύμφωνα με τον ειδικό. Όταν ένα άτομο νηστεύει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, το σώμα αρχίζει να χρησιμοποιεί το λίπος για ενέργεια, κάτι που μπορεί στην πραγματικότητα να μειώσει την πείνα, είπε ο Fung.
Σε τι ωφελεί η δίαιτα OMAD;
Οι δύο κύριες παθήσεις υγείας που μπορούν να βελτιωθούν πολύ από το OMAD και τη διαλείπουσα νηστεία είναι η απώλεια βάρους και ο διαβήτης τύπου 2 , σύμφωνα με τον Fung.
«Η νηστεία επηρεάζει πραγματικά το βάρος και τα σάκχαρα, γιατί έτσι αποθηκεύονται οι θερμίδες – όπως ζάχαρη και λίπος», είπε. Η απώλεια βάρους μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, εκτός από την ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη, τον πόνο στα γόνατα και την πίεση στις αρθρώσεις.
«Μπορείτε πραγματικά να αναστρέψετε τον διαβήτη τύπου 2 σας με διαλείπουσα νηστεία», είπε ο Fung, αναφερόμενος σε προηγούμενες μελέτες που δημοσιεύθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και Φροντίδας του Διαβήτη. Ο Fung περιέγραψε πώς ένας από τους ασθενείς του που είχε διαβήτη για 15 χρόνια μπόρεσε να διακόψει τη φαρμακευτική του αγωγή με ινσουλίνη αφού ακολουθούσε τη δίαιτα OMAD τρεις φορές την εβδομάδα για ένα μήνα.
Τα άτομα με υπογλυκαιμία που δεν λαμβάνουν φάρμακα για τη μείωση της γλυκόζης του αίματος για τον διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει να εξακολουθούν να μπορούν να ακολουθούν τη δίαιτα OMAD εάν αποφεύγουν τους εξαιρετικά επεξεργασμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν αύξηση των επιπέδων γλυκόζης, είπε ο Fung.
- Δείτε ακόμη: Κίνδυνος δηλητηρίασης από το νέο health trend με το κουκούτσι του βερίκοκου – Ανάκληση δημοφιλούς προϊόντος
Συνιστά να τρώτε ολόκληρα, φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η Fern Katzman, κλινική διατροφολόγος με έδρα το Τορόντο, είπε στο Fox News ότι έχει δει ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να παίρνουν τη μετφορμίνη, ένα από του στόματος αντιδιαβητικό φάρμακο , ή να μην χρειάζεται να το κάνουν καθόλου μετά από διαλείπουσα νηστεία ή OMAD.
Η Κάτζμαν είπε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν πραγματικό λόγο όταν καταφεύγουν στη δίαιτα OMAD, όπως για να αντιμετωπίσουν ιατρικά ζητήματα ή να μειώσουν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από μια περίοδο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού ή ποτού.
«Η ινσουλίνη προκαλεί πόθους», είπε στο Fox News Digital. «Αφού τρως ή πίνεις πολύ, η ινσουλίνη σου αυξάνεται και αυτό σε κάνει να πεινάς. Το μόνο πράγμα που μου λένε όλοι όταν έχουν κάνει το OMAD είναι ότι η λιγούρα σταματάει — και αυτό είναι το κλειδί για οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας βάρους ».
Εκτός από την απώλεια βάρους, η Katzman είπε ότι οι ασθενείς της ανέφεραν καλύτερη πέψη και μειωμένο φούσκωμα στη δίαιτα OMAD. Οι ασθενείς έχουν επίσης παρατηρήσει άμεσες βελτιώσεις στη διάθεσή τους και τα επίπεδα ενέργειας τους.
- Δείτε ακόμα: Καρκινογόνες ουσίες σε Χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά από Temu και Shein – Εργαστηριακοί έλεγχοι
Η δίαιτα OMAD δεν κάνει για όλους
Η Katzman προειδοποίησε ότι το OMAD “δεν είναι για όλους” – πιθανότατα δεν είναι καλή επιλογή για όσους έχουν διατροφικές διαταραχές ή είναι υπογλυκαιμικοί, για παράδειγμα.
Η Δρ Lisa Young, εγγεγραμμένη διαιτολόγος διατροφολόγος στη Φλόριντα, επανέλαβε τις ίδιες ανησυχίες, προειδοποιώντας ότι η δίαιτα OMAD μπορεί να προκαλέσει άτομα με διατροφικές διαταραχές.
H Young προειδοποίησε επίσης ότι η δίαιτα μπορεί να «σε κουράσει». «Θα μπορούσε ακόμη και να σας πεινάει περισσότερο και να προκαλέσει υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα)», πρόσθεσε.
Ο Δρ Joel Kahn, ένας ολιστικός καρδιολόγος στο Μίσιγκαν, επίσης δεν είναι υπέρμαχος της δίαιτας OMAD.
Ο γιατρός σημείωσε ότι μελέτες από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και την Εφημερίδα της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας (JAMA) τεκμηριώνουν ότι η κατανάλωση μόνο ενός γεύματος το βράδυ μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της μεταβολικής υγείας, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη.