Οι δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά από τη μητέρα, έχουν ως αποτέλεσμα τη προτίμηση στο αλμυρό φαγητό – Επιστημονική μελέτη.
Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της κατανάλωσης υγιεινών τροφών, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά έχει δραματικές συνέπειες στον μεταβολισμό. Μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, διαβήτη, χρόνια ηπατική νόσο και πιθανώς καρκίνο. Προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων λίπους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει τις προτιμήσεις γεύσης και το μεταβολισμό των απογόνων.
Ποιες είναι οι συνέπειες της έκθεσης της μητέρας και της πρώιμης ζωής σε υψηλές ποσότητες λίπους στους απογόνους; Αυτό διερεύνησαν ερευνητές από το Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο (TMDU) σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Μετά από πειράματα σε ζώα οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εάν οι μητέρες λαμβάνουν περισσότερα λιπαρά, τα μωρά είχαν περισσότερο βάρος αλλά επηρεάστηκαν και οι γευστικές προτιμήσεις τους.
Οι ερευνητές δοκίμασαν την προτίμηση των ζώων για τις πέντε βασικές γεύσεις: πικρή, ξινή, αλμυρή, γλυκιά και umami, χρησιμοποιώντας μια πρόκληση δύο μπουκαλιών, στην οποία προστέθηκαν δύο μπουκάλια – το ένα περιείχε νερό και το άλλο νερό με γεύση. Οι απόγονοι που εκτέθηκαν σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά κατά τη διάρκεια της κύησης και της πρώιμης ζωής προτιμούσαν το αλμυρό νερό. Αντίθετα, δεν έδειξαν συγκεκριμένη προτίμηση για τις άλλες γεύσεις σε σύγκριση με την ομάδα της τυπικής δίαιτας.
Ποιοι μηχανισμοί αποτελούν τη βάση αυτής της προτίμησης; Οι ερευνητές ερεύνησαν τα επίπεδα των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην αντίληψη της αλμυρής γεύσης. «Η έκφραση πρωτεΐνης και γονιδίου του AT1 αυξήθηκε στους γευστικούς κάλυκες των θηλυκών απογόνων που εκτέθηκαν σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Αυτό συνέβη ήδη τρεις εβδομάδες μετά τη γέννηση», εξηγεί η Saranya Serirukchutarungsee, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Είναι γνωστό ότι η AT1 σχετίζεται με την προτίμηση για αλμυρή γεύση και τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιθανό η AT1 να επηρεάζει την προτίμηση της αλμυρής γεύσης αυξάνοντας την πρόσληψη νατρίου».
Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ένα κρίσιμο πρώτο βήμα που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μελέτες με στόχο τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας και ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις στους απογόνους και στις επόμενες γενιές.
Πηγή: TMDU