Πως θα αποφύγετε μια πιθανή τροφική δηλητηρίαση.
Το ρύζι είναι βασικό συστατικό σε πολλά νοικοκυριά, είτε σερβίρεται μαζί με το δείπνο, είτε απολαμβάνεται ως μέρος ενός νόστιμου γεύματος που παίρνετε μαζί σας, είτε καταναλώνεται ως γρήγορο γεύμα, είναι βέβαιο ότι θα έχετε λίγο στο ντουλάπι σας.
Ωστόσο, η κατανάλωση περισσευούμενου, ξαναζεσταμένου ή άψητου ρυζιού μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να περιέχει βακτήρια που ονομάζονται βάκιλλος ο κηρόχρους, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και όταν μαγειρεύονται
Ο Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων (FSA) συμβουλεύει ότι μπορείτε να ξαναζεστάνετε το ρύζι, αλλά δεν θα πρέπει να το κάνετε ποτέ περισσότερο από μία φορά και θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όταν το κάνετε είναι ζεστό σε όλη την επιφάνεια του.
Εάν σας έχει περισσέψει ρύζι, αυτό πρέπει να διατηρηθεί σε απλή ψύξη το συντομότερο δυνατό. Ο διαχωρισμός του ρυζιού σε τμήματα μπορεί να το βοηθήσει να κρυώσει γρηγορότερα και δεν πρέπει να αφήνετε το ρύζι στη χύτρα ρυζιού ή στο τηγάνι για να κρυώσει.
Το ρύζι δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνεται πάνω από μία φορά, ορισμένα εστιατόρια μπορεί να προμαγειρεύουν το ρύζι τους και στη συνέχεια να το ξαναζεσταίνουν πριν δοθεί στους πελάτες, οπότε αν σκοπεύετε να ξαναζεστάνετε ρύζι από ένα γεύμα takeaway, καλό είναι να ελέγξετε πρώτα τον τρόπο παρασκευής και αποθήκευσης του ρυζιού τους.
Είναι λοιπόν ασφαλές να τρώτε ξαναζεσταμένο ρύζι;
Είναι ασφαλές να ξαναζεστάνετε το ρύζι, υπό την προϋπόθεση ότι το κάνετε μόνο μία φορά και ελέγχετε πάντα ότι είναι αχνιστό σε όλη του τη διάρκεια, ενώ ο Οργανισμός Τυποποίησης Τροφίμων συνιστά να διατηρείτε το ρύζι στο ψυγείο για όχι περισσότερο από 24 ώρες μέχρι να το ξαναζεστάνετε.
Μπορείτε να πάθετε τροφική δηλητηρίαση τρώγοντας ξαναζεσταμένο ρύζι, ωστόσο ο τρόπος αποθήκευσης του ρυζιού πριν το ξαναζεστάνετε είναι αυτός που μπορεί να το κάνει πιο πιθανό. Ο βάκιλλος ο κηρόχρους μπορεί να επιβιώσει από το μαγείρεμα και όσο περισσότερο παραμένει το ρύζι σε θερμοκρασία δωματίου τόσο πιο πιθανό είναι να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια και να καταστήσουν το ρύζι μη ασφαλές για κατανάλωση.
Μπορείτε να καταψύξετε το ρύζι, συνιστάται το ρύζι να ψύχεται γρήγορα πριν καταψυχθεί και να βεβαιωθείτε ότι μπαίνει στην κατάψυξη εντός μίας ώρας από το μαγείρεμα. Όταν ξεπαγώνετε το ρύζι σας, αυτό πρέπει να γίνεται στο ψυγείο, με το ρύζι να ξαναζεσταίνεται μέχρι να είναι αχνιστό.
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης αρχίζουν συνήθως να εμφανίζονται έξι έως 15 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου τροφίμου. Συνήθως συμβαίνει όταν το φαγητό καταναλώνεται αφού αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου, με τα βακτήρια να επιβιώνουν ακόμη και μετά την επαναθέρμανση του φαγητού.
Τα συνήθη συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, κράμπες στο στομάχι και υδαρή διάρροια. Τα άτομα με τροφική δηλητηρίαση τείνουν να αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μετά από 24 ώρες και συνιστάται να ξεκουράζονται άφθονα και να ενυδατώνονται για να αποφεύγεται η αφυδάτωση.