Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
14.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Είναι τελικά τα δαμάσκηνα φυσικό καθαρτικό;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕίναι τελικά τα δαμάσκηνα φυσικό καθαρτικό;
spot_img

Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί.

    Αρκετοί άνθρωποι, πόσο μάλλον άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γνωρίζουν τα δαμάσκηνα ως μια λύση για τη δυσκοιλιότητα, καθώς επιταχύνουν τη διαδικασία κένωσης. Το 2012 η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχει τεκμηριωθεί μια σχέση αιτίου και αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης αποξηραμένων δαμάσκηνων ποικιλιών «δαμάσκηνου» (Prunus domestica L.) και της διατήρησης της φυσιολογικής λειτουργίας του εντέρου. Για να επιτευχθεί το ισχυριζόμενο αποτέλεσμα, θα πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά περίπου 100 g αποξηραμένων δαμάσκηνων είπε η EFSA.

   Υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν τη δύναμη των δαμάσκηνων. Στο ιστολόγιο του Compound Chemistry, ο χημικός Andy Brunning σημείωσε ότι μελέτες το 2008 και το 2011 κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα δαμάσκηνα λειτουργούν πράγματι αποτελεσματικά ως καθαρτικά. Ομοίως με φρούτα όπως τα ακτινίδια και τα σύκα, διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες προσθέτουν όγκο στα τρόφιμα κατά τη διαδικασία της πέψης ενώ τα βοηθούν να περάσουν από το “σύστημα” πιο γρήγορα. Ακόμη, στα δαμάσκηνα εμφανίζεται φυσικά η σορβιτόλη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης που χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό σε προϊόντα  όπως η τσίχλα, που είναι καθαρτικό, γι’ αυτό ορισμένοι προτείνουν συνετή κατανάλωση τσίχλας χωρίς ζάχαρη. Ωστόσο, η σορβιτόλη δεν λειτουργεί μόνη της, λέει ο Brunning. Τα δαμάσκηνα είναι φυσικά δεμένα με νεοχλωρογενικά και χλωρογενικά οξέα, τις ίδιες χημικές ουσίες που μπορούν να ενισχυσουν την κένωση.

Τη αξιοσημείωτη επίδραση των δαμασκηνών, στο γαστρεντερικό σύστημα υπογραμμίζει και ο Will Bulsiewicz, M.D., MSCI (ονομάζεται επίσης Dr. B), διάσημος γαστρεντερολόγος και ειδικός στην υγεία του εντέρου, ο οποίος σε ανάρτηση του στο instagram, τονίζει τα θεαματικά αποτελεσμα που μπορεί να έχουν τα δαμάσκηνα στην υγεία του εντέρου. “Τα δαμάσκηνα είναι πολύ ενδιαφέροντα γιατί περιέχουν φυτικές ίνες, πολυφαινόλες, φρουκτάνες και σορβιτόλη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο καλά για τις κινήσεις του εντέρου επειδή βοηθούν στην έλξη του νερού στα έντερα και στην κίνηση τους. Επιπλέον, είναι πρεβιοτικά. Αυτός είναι ο τρόπος τροφοδοτείτε το μικροβίωμα και το κάνετε πιο δυνατό», είπε ο Δρ Β στο βίντεο του στο Instagram.


Αρκετές μελέτες συμφωνούν με τους ισχυρισμούς του Δρ. Β., όπως μελέτη του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Food & Function και διαπίστωσε ότι τα δαμάσκηνα αποτελούν μια υγιεινή επιλογή τροφής για τη βελτίωση της υγείας του εντέρου και την ενίσχυση του μικροβιώματος σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επίσης, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Clinical Nutrition το 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι μια φανταστική επιλογή για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και την προώθηση της υγιούς κινητικότητας του εντέρου αυξάνοντας το βάρος και την κινητικότητα των κοπράνων.

Τα αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Advances in Nutrition, η κατανάλωση περισσότερων αποξηραμένων φρούτων όπως τα δαμάσκηνα, οι σταφίδες και οι χουρμάδες μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να αναπτύξετε ορισμένους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.

Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια υγιεινή προσθήκη σε κάθε διατροφικό πρότυπο. Οι διαλυτές φυτικές ίνες δρουν ως πρεβιοτικό που τρέφει τα ευεργετικά βακτήρια στο έντερο και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα, βοηθώντας στη διατήρηση των κινήσεων του εντέρου σας κανονικές και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Η δυσκοιλιότητα δεν είναι το πιο ευχάριστο θέμα, ωστόσο είναι αρκετά συνηθισμένο αφού ταλαιπωρεί μόνο στις ΗΠΑ, 42 εκατομμύρια ανθρώπους. Αν και καθένας από εμάς έχει διαφορετικές συνήθειες όσον αφορά την τουαλέτα, οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τρεις ή λιγότερες κενώσεις την εβδομάδα θα μπορούσαν να υποδηλώνουν πρόβλημα υγείας. Όπως υποστηρίζει η Elizabeth Blaney, MD, γαστρεντερολόγος και κλινική επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, στο CNN, η μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών αλλά και νερού, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα δυσκοιλιότητας.

https://www.mentalfloss.com/article/69479/why-do-prunes-make-you-poop

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα