Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025
15.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι χαμηλότερος όταν η παχυσαρκία είναι κληρονομική και δεν οφείλεται στον τρόπο ζωής

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΈρευνα: Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι χαμηλότερος όταν η παχυσαρκία είναι κληρονομική και δεν οφείλεται στον τρόπο ζωής
spot_img

Η παχυσαρκία επηρεάζει διαφορετικά την υγεία μας ανάλογα με το τι την προκάλεσε.

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lanset  έδειξε ότι οι δυσμενείς επιπτώσεις της παχυσασκίας διαφέρουν και εξαρτώντα από το εάν η παχυσαρκία οφείλεται σε προγεννητική διάθεση ή από τον τρόπο ζωής.

- Advertisement -

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις διαφορές στη συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και της καρδιαγγειακής νόσου (CVD) μεταξύ ατόμων με γενετικά προβλεπόμενο χαμηλό, μεσαίο ή υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Σουηδικό Μητρώο Διδύμων, ένα εθνικό μητρώο που περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα δίδυμα που γεννήθηκαν στη Σουηδία από τις αρχές του 1900, από δίδυμα γεννημένα πριν από το 1959 που είχαν μετρηθεί ΔΜΣ μεταξύ 40-64 ετών (μέση ηλικία) ή σε ηλικία 65 ετών ή αργότερα (τελευταία ηλικία) ή και τα δύο, καθώς και πληροφορίες για πιθανή καρδιαγγειακή νόσο από το εθνικό μητρώο έως το 2016.

Μεταξύ 1984 και 2010, οι 17.988 συμμετέχοντες εγγράφηκαν σε υπομελέτες του Σουηδικού Μητρώου Διδύμων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν κατά μέσο όρο 76% υψηλότερος σε άτομα με παχυσαρκία, σε σύγκριση με εκείνους με υγιές βάρος. Ωστόσο, αυτή η σχέση ήταν διπλάσια σε όσους είχαν γενετική προδιάθεση να έχουν χαμηλό ΔΜΣ – που σημαίνει ότι η παχυσαρκία τους προήλθε από άλλους παράγοντες όπως το περιβάλλον ή ο τρόπος ζωής – σε σύγκριση με εκείνους που είχαν γενετική προδιάθεση να έχουν υψηλό ΔΜΣ.

Συμπερασματικά

Η παχυσαρκία συσχετίστηκε με καρδιαγγειακή νόσο, αλλά η παχυσαρκία επηρεασμένη από τη γενετική προδιάθεση (γενετικά προβλεπόμενος υψηλός ΔΜΣ) ήταν λιγότερο επιβλαβής από την παχυσαρκία που επηρεαζόταν από περιβαλλοντικούς παράγοντες (παχυσαρκία παρά το γενετικά προβλεπόμενο χαμηλό ΔΜΣ). 

 Πηγές:

https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00120-7/fulltext

https://theconversation.com/risk-of-heart-disease-lower-when-obesity-is-due-to-genetics-rather-than-lifestyle-new-research-203454

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λιναρόσπορος: Απαγορευτικός για τα παιδιά λένε επιστήμονες

Γιατί ο λιναρόσπορος που είναι τόσο ωφέλιμος, δεν πρέπει να καταναλώνεται από μωρά και μικρά παιδιά, ούτε ως πασπάλισμα σε άλλα τρόφιμα

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα