Αθώα ή ένοχη αθώα από την κατηγορία πως είναι παχυντική;
Η φέτα είναι σημαντικό μέρος της διατροφής του Έλληνα. Ωμή, σε σαλάτα, σαγανάκι, ψητή ή σε πίτες όπως και αν την προτιμάτε, λατρεύεται. Έχει αποκτήσει όμως την φήμη του παχυντικού λιπαρού τυριού σε σχέση με άλλα επιτραπέζια κίτρινα τυριά και συνήθως, κακώς, αποφεύγεται στις δίαιτες που στοχεύουν στην απώλεια βάρους.
Όμως μια πιο αναλυτική ματιά στην θερμομέτρηση των βασικότερων επιλογών σε επιτραπέζια τυριών, αθωώνει πανηγυρικά την φέτα. Ο πίνακας που ακολουθεί μας αποκαλύπτει την αλήθεια που δεν είναι άλλη παρά η διαπίστωση πως η φέτα είναι τυρί χαμηλών λιπαρών που προτείνεται μάλιστα διεθνώς ως ένα από τα πιο ‘’διαιτητικά’’ τυριά.
ΕΙΔΟΣ ΤΥΡΙΟΥ | ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ | ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΣΕ kcal |
Φέτα | 100g | 273 kcal |
Gouda | 100g | 356 kcal |
Emmental | 100g | 381 kcal |
Edam | 100g | 357 kcal |
Γραβιέρα | 100g | 413 kcal |
Κασσέρι | 100g | 393 kcal |
Cheddar | 100g | 410 kcal |
Roquefort | 100g | 369 kcal |
Το τυρί είναι ένα ευρέως καταναλωτικό γαλακτοκομικό προϊόν. Τα τυριά είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμινών Α και Β12, μαζί με ψευδάργυρο, φώσφορο και ριβοφλαβίνη. Συστατικά που προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, ορισμένα τυριά μπορεί να παρέχουν θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία του εντέρου, βελτιώνουν την υγεία των οστών και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Προσοχή χρειάζεται στα λιπαρά που περιέχουν τα τυριά μια και κάποια από αυτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα. Για τον λόγο αυτό παράγονται πλέον τυριά από αποβουτυρωμένο γάλα για χαμηλότερες θερμίδες (light). Η φέτα όπως είδαμε κατατάσσετε στα τυριά χαμηλών λιπαρών. Επιπλέον, επειδή ορισμένα τυριά, μεταξύ των οποίων και η φέτα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, πρέπει να προσέχει την πρόσληψή της όποιος είναι σε διατροφή με περιορισμένο αλάτι.
Η φέτα είναι ελληνικό τυροκομικό προϊόν προστατευόμενης oνομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα πρόβειο γάλα τουλάχιστον 70% και γίδινο έως 30%. Ωριμάζει 3 μήνες πριν διατεθεί, συντηρείται σε άλμη και έχει αλμυρή γεύση. Έχει άσπρο χρώμα και βάση των προδιαγραφών ΠΟΠ πρέπει να περιέχει ελάχιστα λιπαρά 43% επί ξηρού προϊόντος και μέγιστη υγρασία 56%, το οποίο ισοδυναμεί με 20-25% λιπαρά επί του τελικού βάρους του προϊόντος.