Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η Φέτα παχαίνει; Όλη η αλήθεια για το πιο δημοφιλές ελληνικό τυρί

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ Φέτα παχαίνει; Όλη η αλήθεια για το πιο δημοφιλές ελληνικό τυρί
spot_img

Αθώα ή ένοχη αθώα από την κατηγορία πως είναι παχυντική;

Η φέτα είναι σημαντικό μέρος της διατροφής του Έλληνα. Ωμή, σε σαλάτα, σαγανάκι, ψητή ή σε πίτες όπως και αν την προτιμάτε, λατρεύεται. Έχει αποκτήσει όμως την φήμη του παχυντικού λιπαρού τυριού σε σχέση με άλλα επιτραπέζια κίτρινα τυριά και συνήθως, κακώς, αποφεύγεται στις δίαιτες που στοχεύουν στην απώλεια βάρους.

Όμως μια πιο αναλυτική ματιά στην θερμομέτρηση των βασικότερων επιλογών σε επιτραπέζια τυριών, αθωώνει πανηγυρικά την φέτα. Ο πίνακας που ακολουθεί μας αποκαλύπτει την αλήθεια που δεν είναι άλλη παρά η διαπίστωση πως η φέτα είναι τυρί χαμηλών λιπαρών που προτείνεται μάλιστα διεθνώς ως ένα από τα πιο ‘’διαιτητικά’’ τυριά.

ΕΙΔΟΣ ΤΥΡΙΟΥΓΡΑΜΜΑΡΙΑΘΕΡΜΙΔΕΣ ΣΕ kcal
Φέτα100g273 kcal
Gouda100g356 kcal
Emmental100g381 kcal
Edam100g357 kcal
Γραβιέρα100g413 kcal
Κασσέρι100g393 kcal
Cheddar100g410 kcal
Roquefort100g369 kcal

Το τυρί είναι ένα ευρέως καταναλωτικό γαλακτοκομικό προϊόν. Τα τυριά είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, βιταμινών Α και Β12, μαζί με ψευδάργυρο, φώσφορο και ριβοφλαβίνη. Συστατικά που προσφέρουν οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, ορισμένα τυριά μπορεί να παρέχουν θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία του εντέρου, βελτιώνουν την υγεία των οστών και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Προσοχή χρειάζεται στα λιπαρά που περιέχουν τα τυριά μια και κάποια από αυτά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα. Για τον λόγο αυτό παράγονται πλέον τυριά από αποβουτυρωμένο γάλα για χαμηλότερες θερμίδες (light). Η φέτα όπως είδαμε κατατάσσετε στα τυριά χαμηλών λιπαρών. Επιπλέον, επειδή ορισμένα τυριά, μεταξύ των οποίων και η φέτα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, πρέπει να προσέχει την πρόσληψή της όποιος είναι σε διατροφή με περιορισμένο αλάτι.

Η φέτα είναι ελληνικό τυροκομικό προϊόν προστατευόμενης oνομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Παρασκευάζεται αποκλειστικά από γάλα πρόβειο γάλα τουλάχιστον 70% και γίδινο έως 30%. Ωριμάζει 3 μήνες πριν διατεθεί, συντηρείται σε άλμη και έχει αλμυρή γεύση. Έχει άσπρο χρώμα και βάση των προδιαγραφών ΠΟΠ πρέπει να περιέχει ελάχιστα λιπαρά 43% επί ξηρού προϊόντος και μέγιστη υγρασία 56%, το οποίο ισοδυναμεί με 20-25% λιπαρά επί του τελικού βάρους του προϊόντος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο