Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
11.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γάλα εβαπορέ: Οφέλη και μειονεκτήματα

ΑρχικήΟικιακάΓάλα εβαπορέ: Οφέλη και μειονεκτήματα
spot_img

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για το γάλα εβαπορέ.

Το γάλα εβαπορέ , γνωστό σε ορισμένες χώρες ως “συμπυκνωμένο γάλα χωρίς ζάχαρη”, είναι ένα προϊόν κονσερβοποιημένου αγελαδινού γάλακτος σταθερό στο ράφι, που παρασκευάζεται από φρέσκο γάλα από το οποίο έχει αφαιρεθεί το 60% του νερού και ακολουθεί ομογενοποίηση, κονσερβοποίηση και θερμική αποστείρωση.

Διαφέρει από το ζαχαρούχο γάλα, το οποίο περιέχει πρόσθετη ζάχαρη. Το γάλα εβαπορέ καταλαμβάνει το μισό χώρο από το διατροφικό του ισοδύναμο στο φρέσκο γάλα. Μπορεί να έχει διάρκεια ζωής μήνες ή και χρόνια, ανάλογα με την περιεκτικότητα σε λίπος και ζάχαρη.

Αυτά τα χαρακτηριστικά του, το έκαναν πολύ δημοφιλές πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούνται τα οικιακά ψυγεία, ως ασφαλές και αξιόπιστο υποκατάστατο του ευπαθούς (τότε) φρέσκου γάλακτος, καθώς θα μπορούσε να αποσταλεί εύκολα σε τοποθεσίες που δεν διέθεταν τα μέσα ασφαλούς παραγωγής ή αποθήκευσης. Όταν εφευρέθηκε αυτό το κονσερβοποιημένο, κρεμώδες γάλα, το μη παστεριωμένο γάλα συχνά περιείχε βακτήρια και ακόμη και παράσιτα. Με άλλα λόγια, μια εναλλακτική λύση γάλακτος θεωρήθηκε πιθανώς ως θεϊκό δώρο για εκείνη την εποχή.

Το γάλα εβαπορέ αφού αφαιρεθεί το νερό, ψύχεται, σταθεροποιείται, αποστειρώνεται και συσκευάζεται. Αποστειρώνεται εμπορικά στους 115–118 °C για 15 λεπτά. Η ελαφρώς καραμελωμένη μορφή και γεύση του, προκύπτει από τη διαδικασία υψηλής θερμότητας ( αντίδραση Maillard ), και έχει ελαφρώς πιο σκούρο χρώμα από το φρέσκο γάλα.

Η διαδικασία εξάτμισης συγκεντρώνει σε μικρότερο όγκο τα θρεπτικά συστατικά αλλά και την ενέργεια (kcal). Το μη ανασυσταμένο γάλα εβαπορέ περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά και θερμίδες από το φρέσκο γάλα ανά μονάδα όγκου. Γενικά περιέχει φωσφορικό δινάτριο (βοηθητικό στη διαδικασία για την πρόληψη της πήξης) και καραγενάνη για να «σταθεροποιηθεί», δηλαδή να αποτρέψει την καθίζηση των στερεών, καθώς και πρόσθετες βιταμίνες C και D.

Το γάλα εβαπορέ χρησιμοποιείται μερικές φορές στη συμπυκνωμένη του μορφή σε τσάι ή καφέ, ή ως επικάλυψη για επιδόρπια καθώς και σε πολλές συνταγές γλύκες και αλμυρές (που απαιτούν περιεκτικότητα σε λίπος, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες γάλακτος, αλλά χωρίς πάρα πολλά υγρά). Το ανασυσταμένο γάλα εβαπορέ, περίπου ισοδύναμο με το κανονικό γάλα, αναμιγνύεται 1 μέρος κατ’ όγκο εβαπορέ γάλακτος με 1 και 1/4 μέρος νερού.

Η διάρκεια ζωής του κονσερβοποιημένου γάλακτος εβαπορέ ποικίλλει ανάλογα με την προστιθέμενη περιεκτικότητά του και την αναλογία του σε λίπος. Για το κανονικό μη ζαχαρούχο προϊόν μπορεί να αναμένεται διάρκεια ζωής δεκαπέντε μηνών πριν συμβεί οποιαδήποτε αξιοσημείωτη αποσταθεροποίηση.

Όπως προαναφέρθηκε έχει υψηλότερη συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών από το φρέσκο αγελαδινό γάλα, και ως εκ τούτου και περισσότερες θερμίδες. Σε γενικές γραμμές, περιέχει πάνω από δύο φορές περισσότερα γραμμάρια υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λίπους – εκτός από τις κατηγορίες ποικιλίες με μειωμένο λίπος και χωρίς λιπαρά – και υψηλότερη περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία.

Αν και το εβαπορέ γάλα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αυτή η ζάχαρη είναι η φυσική λακτόζη (σάκχαρο γάλακτος) που βρίσκεται στο γάλα. Η πιο γλυκιά γεύση είναι επειδή δεν υπάρχει τόσο πολύ νερό για να αραιώσει τη γεύση. Όλες οι ποικιλίες εβαπορέ γάλακτος – ακόμα και το αποβουτυρωμένο γάλα εβαπορέ – περιέχουν περισσότερες θερμίδες, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες από το κανονικό πλήρες γάλα. Δεδομένου ότι το εβαπορέ γάλα περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα ζάχαρης γάλακτος από το φρέσκο γάλα, έχει πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη. Άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) απαριθμούσε την περιεκτικότητα σε λακτόζη του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Σύμφωνα με αυτό, το φρέσκο αγελαδινό γάλα περιέχει 4-5% λακτόζη ενώ το γάλα εβαπορέ έχει περιεκτικότητα σε λακτόζη 11%. Δεδομένου ότι περιέχει υπερδιπλάσια ποσότητα λακτόζης, το εβαπορέ γάλα είναι πιθανώς ακατάλληλο για πολλά άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Επίσης το γάλα εβαπορέ είναι ένας εύκολος τρόπος για να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες επιπλέον θερμίδων, επομένως μπορεί σίγουρα να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους εάν υπερκαταναλώνεται τακτικά.
Συμπερασματικά το γάλα εβαπορέ μπορεί να έχει τόσο οφέλη όσο και μειονεκτήματα. Μπορεί να συνεισφέρει υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, ασβεστίου και άλλων βιταμινών και μετάλλων στη διατροφή. Ωστόσο, παρέχει επίσης περισσότερες θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη. Ωστόσο, το γάλα εβαπορέ μπορεί να ταιριάζει σε ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο όταν καταναλώνεται με μέτρο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανάκληση 150.000 εμφιαλωμένων νερών: Το  «τεράστιο λάθος» των αρχών

Τον γύρο του κόσμου έκανε μία λανθασμένη ανακοίνωση προκαλώντας την αντίδραση της εταιρείας.

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο