Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
24.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γιατί πρέπει να μασάμε γαρύφαλλο μετά τα γεύματα;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΓιατί πρέπει να μασάμε γαρύφαλλο μετά τα γεύματα;
spot_img

Το γαρύφαλλο περιέχει σημαντικές ποσότητες αιθέριου ελαίου και φλαβονοειδή και θεωρείται φάρμακο για πολλές παθήσεις.

Το γαρύφαλλο ή Δίανθος, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, είναι ένα πολυετές φυτό, καλλωπιστικό λόγω του πυκνού φυλλώματος και των πολύχρωμων ανθέων του, και γνωστό από την αρχαιότητα. Το μέρος του φυτού που συλλέγουμε και χρησιμοποιούμε, είναι το μπουμπούκι πριν την άνθιση. Το γαρύφαλλο θα το συναντήσουμε και ως μοσχοκάρφι, ενώ η χρήση γίνεται μόνο κατόπιν αποξήρανσης.

- Advertisement -

Το γαρύφαλλο περιέχει σημαντικές ποσότητες αιθέριου ελαίου και φλαβονοειδή, και θεωρείται φάρμακο για πολλές παθήσεις. Η χρήση του μπορεί να ανακουφίσει από πονόδοντο, δυσπεψία, ναυτία και ημικρανίες. Οι δράσεις του είναι πολλές στον ανθρώπινο οργανισμό. Τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, είναι φυσικό αναλγητικό και αντισηπτικό, ενώ είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Το γαρύφαλλο χρησιμοποιείται ως φυσικό τοπικό αναισθητικό και δρά ενάντια στην κακοσμία του στόματος. Λόγω της αναλγητικής του δράσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για πόνους αρθρώσεων και μυών, ενώ η αντιφλεγμονώδης δράση του το καθιστά ιδανικό και για χρήση σε πληγές και ακμή. Ως φυσικό αποχρεμπτικό, προστατεύει το άνω αναπνευστικό σύστημα, ενώ παράλληλα δρα ενάντια στην υπέρταση και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι το να μασήσεις ένα γαρύφαλλο μετά το γεύμα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα «αποσμητικό» στόματος, που βοηθά στην απομάκρυνση των έντονων οσμών από τις τροφές. Δείτε τους λόγους:

Πλούσιο σε Αντιοξειδωτικά

Τα γαρύφαλλα έχουν άφθονα αντιοξειδωτικά, τα οποία καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες. Το μάσημα μετά από κάθε γεύμα μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα από βλάβες από ελεύθερες ρίζες, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα και αποτρέποντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά στα γαρύφαλλα βοηθούν επίσης στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, διατηρώντας την υγεία του δέρματος και των οργάνων.

Αποτρέπει την καούρα και την παλινδρόμηση οξέος

Λέγεται ότι τα γαρύφαλλα καταπραΰνουν το πεπτικό σύστημα, βάζοντας ισορροπία στο επίπεδο του στομαχικού οξέος. Το μάσημα μερικών σκελίδων μετά το φαγητό θα μειώσει τον κίνδυνο παλινδρόμησης οξέος και καούρας. Οι φυσικές χημικές ουσίες στα γαρίφαλα καταπραΰνουν την επένδυση του οισοφάγου, αναστέλλοντας τον ερεθισμό και ανακουφίζοντας μετά από ένα μεγάλο γεύμα.

Υποστηρίζει την πέψη

Το μπαχαρικό έχει ευγενόλη, μια ένωση που διεγείρει τα πεπτικά ένζυμα. Αυτό κάνει το στομάχι να αφομοιώνει καλύτερα τα τρόφιμα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο δυσπεψίας, φουσκώματος ή αερίων. Μπορεί επίσης να θεραπεύσει τη ναυτία και είναι μια εξαιρετική φυσική θεραπεία για στομαχικές διαταραχές μετά από ένα γεύμα.

Διορθώνει την κακοσμία του στόματος

Το γαρύφαλλο περιέχει φυσικές αντιμικροβιακές ουσίες που μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια του στόματος, που ευθύνονται συχνότερα για την κακοσμία του στόματος. Μασώντας μερικά γαρίφαλα μετά το γεύμα θα σας προσφέρει μια φυσική δροσερή αναπνοή. Το γαρίφαλο περιέχει επίσης ένα πολύ δυνατό, πικάντικο άρωμα που δρα ως φυσικό, μακράς διαρκείας αποσμητικό στόματος και είναι επομένως μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα εμπορικά μέντα και τις τσίχλες.

Στοματική Υγεία

Εκτός από τη διόρθωση της κακοσμίας του στόματος, το μάσημα του γαρύφαλλου είναι επίσης υγιεινό για τη συνολική στοματική ευεξία. Οι αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες του γαρυφάλλου απωθούν την ασθένεια των ούλων, τη φθορά των δοντιών και τη μόλυνση. Τα γαρίφαλα ανακουφίζουν επίσης από τον πονόδοντο αναισθητοποιώντας τη γύρω περιοχή του πονεμένου δοντιού, κάτι που βοηθά στη στιγμιαία χαλάρωση του πόνου μέχρι να γίνει η κατάλληλη θεραπεία

Κυκλοφορία αίματος

Το μάσημα γαρυφάλλου πιθανότατα θα ενισχύσει τη ροή του αίματος λόγω της ευγενόλης, η οποία είναι μια αντιφλεγμονώδης ουσία. Η βελτιωμένη κυκλοφορία παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε ολόκληρο το σώμα, γεγονός που κάνει ένα άτομο πιο υγιές συνολικά. Με βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, τα γαρύφαλλα μπορούν να εξασφαλίσουν βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας και ταχύτερη ανάρρωση μετά τα γεύματα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα