Η σύγχρονη διατροφική επιστήμη αποκαθιστά τη φήμη των φυσικών λιπαρών.
Για δεκαετίες, οι λέξεις «χαμηλά σε λιπαρά», «light» ή «χωρίς λιπαρά» λειτουργούσαν σχεδόν μαγικά πάνω στις διατροφικές επιλογές των καταναλωτών. Είτε για απώλεια βάρους είτε για γενική βελτίωση της υγείας, η ιδέα ότι λιγότερο λίπος σημαίνει πιο υγιεινή επιλογή επικράτησε τόσο ευρέως που έγινε σχεδόν αυτονόητη.
Ωστόσο, η σύγχρονη διατροφική έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει αυτή την προσέγγιση. Όπως εξηγεί το BBC Good Food, όταν οι εταιρείες τροφίμων άρχισαν να αφαιρούν τα φυσικά λιπαρά από τα προϊόντα τους για να συμβαδίζουν με τις διατροφικές τάσεις, δημιούργησαν έναν νέο τύπο προϊόντων που δεν ήταν κατ’ ανάγκη πιο υγιεινός. Η αφαίρεση των λιπών, που συνεισφέρουν καθοριστικά στη γεύση, αντικαταστάθηκε από πρόσθετα όπως υδρογονωμένα έλαια (τρανς λιπαρά) και πρόσθετα σάκχαρα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η αποδεκτή γευστική εμπειρία.

Το αποτέλεσμα ήταν η αντικατάσταση των φυσικών λιπαρών από συστατικά που, αν και βοηθούν στην εμπορικότητα του προϊόντος, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, υψηλής χοληστερόλης και φλεγμονών. Επιπλέον, τα συστατικά αυτά είναι οικονομικά και με μεγάλη διάρκεια ζωής, ενισχύοντας τη βιομηχανική παραγωγή, αλλά όχι κατ’ ανάγκη την υγεία του καταναλωτή.
Η Joanna Lyall, επικεφαλής του τμήματος διατροφής στο The Better Menopause, επισημαίνει ότι το βασικό είναι να επικεντρωθούμε στην ποιότητα των λιπαρών και όχι στη μείωση της ποσότητάς τους με κάθε κόστος. Όπως υπογραμμίζει, μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει υγιή λίπη μπορεί να υποστηρίξει την ενέργεια, τον μεταβολισμό και τη γενική ευεξία, ειδικά σε περιόδους ορμονικών μεταβολών όπως η περιεμμηνόπαυση.
Η Lyall παραθέτει παραδείγματα τροφών που προσφέρουν ποιοτικά φυσικά λιπαρά και εντάσσονται ιδανικά σε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο: γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, αβοκάντο, καρύδια, σπόροι chia και λιναρόσπορου, καθώς και λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Αυτές οι τροφές προσφέρουν απαραίτητα λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για τον εγκέφαλο και τη διάθεση, ιδιαίτερα στις γυναίκες που περνούν ορμονικές μεταβάσεις.
Αντίστοιχα, το μαγείρεμα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή λάδι αβοκάντο αποτελεί μια επιπλέον πρακτική λύση για την ενσωμάτωση υγιεινών λιπαρών στη μαγειρική μας καθημερινότητα. Όσον αφορά τα γαλακτοκομικά, η Lyall επισημαίνει ότι, παρόλο που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, όταν πρόκειται για ζυμωμένα προϊόντα όπως το κεφίρ, τα οφέλη ξεπερνούν τις ανησυχίες, ειδικά όταν καταναλώνονται με μέτρο.
Αντιθέτως, τα λιπαρά που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα τρανς λιπαρά, τα οποία συναντώνται κυρίως σε εξαιρετικά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα κέικ και διάφορα γλυκά σνακ. Αυτές οι «νόστιμες παγίδες» συχνά περιέχουν υλικά που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία, ενώ η τακτική κατανάλωσή τους συνδέεται με αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο.