Τι έδειξε νέα μελέτη.
Η θρεπτική διατροφή, ακόμα κι αν η γενετική προδιάθεση ήταν υψηλή, σχετίζεται με καλύτερα επίπεδα χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, λόγω της χαμηλότερης γλυκόζης στο αίμα. Στα ευρήματα αυτά κατέληξε νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.
Η μελέτη εξέτασε την κατανάλωση τροφής και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε περισσότερους από 1.500 μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες που συμμετείχαν στην ευρύτερη Μελέτη Μεταβολικού Συνδρόμου στους άνδρες, METSIM. Η κατανάλωση τροφής μετρήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας τροφής και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα τεστ ανοχής γλυκόζης διάρκειας δύο ωρών. Επιπλέον, ο γενετικός κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 των συμμετεχόντων στη μελέτη βαθμολογήθηκε με βάση 76 γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές εντόπισαν δύο διατροφικά πρότυπα με βάση την κατανάλωση τροφής. Ένα διατροφικό πρότυπο που ονομάζεται «υγιεινό» περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, λαχανικά, μούρα, φρούτα, φυτικά έλαια, ψάρια, πουλερικά, πατάτες, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και χαμηλά λιπαρά, τυρί με χαμηλά λιπαρά και προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως χυλός, ζυμαρικά και ρύζι. Αυτή η δίαιτα συσχετίστηκε, για παράδειγμα, με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.
Η μελέτη διερεύνησε επίσης την επίδραση του γενετικού κινδύνου του διαβήτη τύπου 2 στις συσχετίσεις με τη διατροφή και το μεταβολισμό της γλυκόζης. Οι συσχετισμοί μιας υγιεινής διατροφής με τον καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης φάνηκαν να ισχύουν για άτομα με χαμηλό και υψηλό γενετικό κίνδυνο διαβήτη. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μια υγιεινή διατροφή φαίνεται να ωφελεί όλους, ανεξάρτητα από τον γενετικό τους κίνδυνο», καταλήγει ο Tolonen.
Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.