Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Γραμμή άμυνας” για τον διαβήτη τύπου 2

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και Υγεία"Γραμμή άμυνας" για τον διαβήτη τύπου 2
spot_img

Τι έδειξε νέα μελέτη.

   Η θρεπτική διατροφή, ακόμα κι αν η γενετική προδιάθεση ήταν υψηλή, σχετίζεται με καλύτερα επίπεδα χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2, λόγω της χαμηλότερης γλυκόζης στο αίμα. Στα ευρήματα αυτά κατέληξε νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας.

- Advertisement -

   Η μελέτη εξέτασε την κατανάλωση τροφής και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε περισσότερους από 1.500 μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες που συμμετείχαν στην ευρύτερη Μελέτη Μεταβολικού Συνδρόμου στους άνδρες, METSIM. Η κατανάλωση τροφής μετρήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας τροφής και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μετρήθηκαν χρησιμοποιώντας ένα τεστ ανοχής γλυκόζης διάρκειας δύο ωρών. Επιπλέον, ο γενετικός κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 των συμμετεχόντων στη μελέτη βαθμολογήθηκε με βάση 76 γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

   Οι ερευνητές εντόπισαν δύο διατροφικά πρότυπα με βάση την κατανάλωση τροφής. Ένα διατροφικό πρότυπο που ονομάζεται «υγιεινό» περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, λαχανικά, μούρα, φρούτα, φυτικά έλαια, ψάρια, πουλερικά, πατάτες, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και χαμηλά λιπαρά, τυρί με χαμηλά λιπαρά και προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως χυλός, ζυμαρικά και ρύζι. Αυτή η δίαιτα συσχετίστηκε, για παράδειγμα, με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και χαμηλότερο κίνδυνο για προδιαβήτη και διαβήτη τύπου 2.  

   Η μελέτη διερεύνησε επίσης την επίδραση του γενετικού κινδύνου του διαβήτη τύπου 2 στις συσχετίσεις με τη διατροφή και το μεταβολισμό της γλυκόζης. Οι συσχετισμοί μιας υγιεινής διατροφής με τον καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης φάνηκαν να ισχύουν για άτομα με χαμηλό και υψηλό γενετικό κίνδυνο διαβήτη. «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι μια υγιεινή διατροφή φαίνεται να ωφελεί όλους, ανεξάρτητα από τον γενετικό τους κίνδυνο», καταλήγει ο Tolonen.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη εδώ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ

Προσοχή – ΕΦΕΤ: «ΜΗΝ το φάτε» – Το ελληνικό κοτόπουλο που ανακαλείται από τα σουπερμάρκετ – Κίνδυνος δηλητηρίασης (Φωτο)

Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα