Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

H υπέρταση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνδέεται με ορισμένα στοματικά βακτήρια

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαH υπέρταση σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες συνδέεται με ορισμένα στοματικά βακτήρια
spot_img

Ορισμένα στοματικά βακτήρια συσχετίστηκαν με την ανάπτυξη υπέρτασης, γνωστής και ως  υψηλής αρτηριακής πίεσης , σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα στο  Journal of the American Heart Association , περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ορίζεται συνήθως από δύο μετρήσεις: συστολική αρτηριακή πίεση (ο ανώτερος αριθμός που μετρά την πίεση όταν η καρδιά χτυπά) 130 mm Hg ή υψηλότερη και διαστολική αρτηριακή πίεση (ο χαμηλότερος αριθμός που δείχνει την πίεση μεταξύ των καρδιακών παλμών) 80 mm Hg ή πιο ψηλά.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η αρτηριακή πίεση τείνει να είναι υψηλότερη σε άτομα με υπάρχουσα περιοδοντική νόσο σε σύγκριση με αυτά που δεν την έχουν, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει προοπτικά τη σχέση μεταξύ στοματικών βακτηρίων και υπέρτασης.

«Δεδομένου ότι η περιοδοντική νόσος και η υπέρταση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, εάν μπορούσε να εδραιωθεί μια σχέση μεταξύ των στοματικών βακτηρίων και του κινδύνου υπέρτασης, μπορεί να υπάρξει μια ευκαιρία να ενισχυθεί η πρόληψη της υπέρτασης μέσω αυξημένης, στοχευμένης στοματικής φροντίδας», δήλωσε ο Michael J. LaMonte. Ph.D., MPH, ένας από τους ανώτερους συγγραφείς της μελέτης, ερευνητής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Buffalo – State University of New York.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα για 1.215 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες (μέση ηλικία 63 ετών κατά την εγγραφή στη μελέτη, μεταξύ 1997 και 2001) στη μελέτη Buffalo Osteoporosis and Periodontal Disease στο Buffalo της Νέας Υόρκης. Κατά την εγγραφή στη μελέτη, οι ερευνητές κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση και συνέλεξαν στοματική πλάκα κάτω από τη γραμμή των ούλων, «όπου ορισμένα βακτήρια διατηρούν υγιή τα ούλα και τις δομές των δοντιών και άλλα προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο», είπε ο LaMonte. Σημείωσαν επίσης τη χρήση φαρμάκων και τα ιατρικά ιστορικά και τον τρόπο ζωής για να αξιολογήσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ στοματικών βακτηρίων και υπέρτασης σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η ανάλυση διαπίστωσε:

  • 10 βακτήρια συσχετίστηκαν με 10% έως 16% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. και
  • πέντε άλλα είδη βακτηρίων συσχετίστηκαν με 9% έως 18% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης.

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν συνεπή ακόμη και μετά την εξέταση δημογραφικών, κλινικών παραγόντων και παραγόντων του τρόπου ζωής (όπως η μεγαλύτερη ηλικία, η θεραπεία για υψηλή χοληστερόλη, η διατροφική πρόσληψη και το κάπνισμα) που επηρεάζουν επίσης την ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, καθώς ο επιπολασμός της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι υψηλότερος στις ηλικιωμένες γυναίκες παρά στους ηλικιωμένους άνδρες, σύμφωνα με τον LaMonte.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία , σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση και πολλοί δεν γνωρίζουν ότι την έχουν. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό.

Συν-συγγραφείς της μελέτης: Joshua H. Gordon, MD, Ph.D.; Patricia Diaz-Moreno, DDS, Ph.D. Christopher A. Andrews, Ph.D. Daichi Shimbo, MD; Kathleen M. Hovey, MS; Michael J. Buck, Ph.D. και Jean Wactawski-Wende, Ph.D.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος, το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας και το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, τα οποία είναι τμήματα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH). το Ιατρικό Σώμα Εφέδρου Στρατού των ΗΠΑ· το πρόγραμμα Women’s Health Initiative (Συντονιστικό Κέντρο, Fred Hutchinson Cancer Research Center)· και το University at Buffalo Clinical Translational Science Institute.

Πηγή: EurekAlert

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα