Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
20.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με πρόωρο θάνατο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ ανεπάρκεια βιταμίνης D συνδέεται με πρόωρο θάνατο
spot_img

Νέα επιστημονική μελέτη τονίζει την αναγκαιότητα για επάρκεια βιταμίνης D στον οργανισμό.

Η βιταμίνη D είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας και στη διατήρηση των οστών και των μυών μας δυνατά και υγιή. Παρότι ο ήλιος υπάρχει παντού, η έλλειψη βιταμίνης D είναι αρκετά συχνό φαινόμενο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθει πως αν και η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες με περισσότερες από 2.700 ώρες ηλιοφάνεια ετησίως, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πλειονότητα των πολιτών έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.

Η έλλειψη βιταμίνης D όμως δημιουργεί πολλά προβλήματα υγείας και μάλιστα νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, προτρέπει τους καταναλωτές να φροντίζουν τον οργανισμό τους όσον αφορά στην επάρκεια βιταμίνης D καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με πρόωρο θάνατο.

 Η μελέτη αξιολόγησε 307.601 ανθρώπους από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σημειώθηκαν ως λιγότερο από <25 nmol/L με τη μέση συγκέντρωση να είναι 45,2 nmol/L. Σε μια περίοδο παρακολούθησης 14 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος θανάτου μειώθηκε σημαντικά με τις αυξημένες συγκεντρώσεις βιταμίνης D, αλλά τα πιο σημαντική ευρήματα παρατηρήθηκαν μεταξύ αυτών με σοβαρές ανεπάρκειες βιταμίνης D.

Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine όσο πιο σοβαρή είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος θνησιμότητας. Οι ερευνητές λένε πως η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης D, μπορεί να επηρεάσει τις ευάλωτες ομάδες, τους ηλικιωμένους και όσους δεν λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D από την έκθεση στον ήλιο και από τη διατροφή τους.

Η ανώτερη ερευνήτρια και Διευθύντρια του  Αυστραλιανού Κέντρου Ακριβείας Υγείας της UniSA ,  Καθηγήτρια Elina Hyppönen, λέει ότι χρειάζεται τώρα περισσότερη έρευνα για να δημιουργηθούν αποτελεσματικές στρατηγικές δημόσιας υγείας που μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη εθνικών κατευθυντήριων γραμμών και στη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα