Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η διατροφή για μείωση της πίεσης μειώνει και τις πιθανότητες προβλημάτων στη μνήμη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ διατροφή για μείωση της πίεσης μειώνει και τις πιθανότητες προβλημάτων στη μνήμη
spot_img

Μελέτη διάρκειας 32 ετών σε 5.116 γυναίκες.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα στη μέση ηλικία, είναι ένας παράγοντας κινδύνου για γνωστική έκπτωση και άνοια. Τώρα  ευρήματα νέας μελέτης αποδεικνύουν πως γυναίκες μέσης ηλικίας που ακολουθούν ειδική διατροφή μείωσης της αρτηριακής πίεσης (διατροφή DASH) έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν απώλεια μνήμης αργότερα στη ζωή τους.

Οι βασικές αρχές που πρέπει να ακολουθούν οι άνθρωποι για να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση, είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, η αύξηση δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών, πουλερικών και ξηρών καρπών και, φυσικά, λιγότερο αλάτι, γλυκά και κόκκινα κρέατα. Μεγάλο μέρος της δίαιτας DASH, αποτελεί η μείωση αλατιού κατά το μέγιστο δυνατό, σε συνολική ημερήσια πρόσληψη ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, καθώς και κατανάλωση φυτικών τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο.

Τα ευρήματα της μελέτης που διήρκεσε 32 χρόνια, πραγματοποιήθηκε από την Σχολή  Ιατρικής του NYU Grossman και δημοεύτηκε στο  Alzheimer’s & Dementia μπορούν να βοηθήσουν στο Αλστχάιμερ λένε οι ερευνητές καθώς η απώλεια μνήμης είναι ο προάγγελος της νόσου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 5.116 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 46,3 χρόνια, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια μεταξύ 1985 και 1991. Οι γυναίκες που τηρούσαν πιο πιστά τη δίαιτα DASH είχαν περίπου 20% μείωση στις πιθανότητες να αναφέρουν πολλαπλά γνωστικά παράπονα. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι βελτιώσεις στην ποιότητα της διατροφής κατά τη μέση ηλικία, ειδικά η δίαιτα που σχετίζεται με την υπέρταση και το καρδιαγγειακό προφίλ, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη διατήρηση μιας βέλτιστης υποκειμενικής γνωστικής λειτουργίας μεταξύ των γυναικών.

«Τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσετε μια υγιεινή διατροφή στη μέση ηλικία για να αποτρέψετε τη γνωστική εξασθένηση σε μεγαλύτερη ηλικία», δήλωσε ο Yixiao Song, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο