Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
20.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η λήψη πρωτεΐνης από πολλαπλές πηγές θα μπορούσε να αποτρέψει την υπέρταση

ΑρχικήΝέαΗ λήψη πρωτεΐνης από πολλαπλές πηγές θα μπορούσε να αποτρέψει την υπέρταση
spot_img

Ενήλικες που ακολουθούν μια διατροφή με πρωτεΐνες από διάφορες πηγές, τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, η υπερβολική πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει αυτόν τον κίνδυνο. Αυτό σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA). Τα ευρήματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις για τους κατασκευαστές πρωτεϊνικών συμπληρωμάτων και τους διαιτολόγους.

«Το μήνυμα για την υγεία της καρδιάς είναι ότι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με πρωτεΐνες από διάφορες πηγές, αντί για μία μόνο πηγή διαιτητικής πρωτεΐνης, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης υπέρτασης», λέει ο Δρ Xianhui Qin, του Εθνικού Κέντρου Κλινικής Έρευνας για τη Νεφρική Νόσο στο Νοσοκομείο Nanfang, Νότιο Ιατρικό Πανεπιστήμιο στο Guangzhou της Κίνας.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις πληροφορίες για την υγεία 12.117 ενηλίκων με μέση ηλικία 41 ετών που ζουν στην Κίνα. Περίπου το 47% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες. Παρά τη μελέτη που πραγματοποιείται στην Κίνα, η AHA τονίζει ότι τα αποτελέσματα είναι σχετικά με μεγαλύτερο δημογραφικό εύρος.

Το 2019, η AHA επεσήμανε τη διατροφή ως «επιτακτική ανάγκη» για την υγεία της καρδιάς. Η ένωση ακολουθεί μια προσέγγιση “πρώτα τα τρόφιμα” για την υγεία και τονίζει ότι η σωστή διατροφή δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συμπληρωμάτων.

Καταναλώνοντας σε κατάλληλες ποσότητες

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, περισσότερο από το 35% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν υπέρταση μετά το follow-up. Εκείνοι που κατανάλωναν πρωτεΐνες από τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές πηγές αποδείχθηκε ότι είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, για κάθε έναν από τους οκτώ τύπους πρωτεϊνών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε μια ποσότητα “παραθύρου κατανάλωσης” όπου ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν χαμηλότερος.

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι αυτό το “παράθυρο” ήταν το κατάλληλο επίπεδο κατανάλωσης.

Η συνολική ποσότητα πρόσληψης πρωτεϊνών διαιρέθηκε σε πέντε κατηγορίες, που κυμαίνονται από τη χαμηλότερη έως την περισσότερη πρόσληψη. Εκείνοι που έτρωγαν τη μικρότερη ολική πρωτεΐνη και εκείνοι που έτρωγαν υπερβολική πρωτεΐνη είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νέας εμφάνισης υπέρτασης.

Η κακή ποιότητα διατροφής και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς και ο θάνατος από καρδιαγγειακές παθήσεις έχουν συνδεθεί έντονα μεταξύ τους σε προηγούμενες μελέτες AHA.

Ανάλυση διαφορετικών πηγών πρωτεΐνης

H μελέτη αντιπροσώπευε οκτώ πηγές πρωτεΐνης: εξευγενισμένους κόκκους, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, ανεπεξέργαστο κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά και όσπρια. Οι ερευνητές έδωσαν σε κάθε συμμετέχοντα έναν πόντο για κάθε πηγή πρωτεΐνης, με μέγιστη βαθμολογία το οκτώ. Στη συνέχεια, οι ερευνητές σύγκριναν τη βαθμολογία πρωτεϊνικής ποικιλίας των συμμετεχόντων με οποιαδήποτε νέα εμφάνιση υπέρτασης.

Στη μελέτη, η υπέρταση ορίστηκε ως συστολική αρτηριακή πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 140 mm Hg και ή διαστολική αρτηριακή πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 90 mm Hg.

Οι ερευνητές όρισαν επίσης τη λήψη φαρμάκων για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης ή την αυτοαναφορά από τους συμμετέχοντες ότι ένας γιατρός είχε διαγνώσει υψηλή αρτηριακή πίεση από την τελευταία επίσκεψή τους στην έρευνα, για να εκπληρώσει τον ορισμό της υπέρτασης.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμμετείχαν σε τουλάχιστον δύο από τους επτά γύρους της έρευνας υγείας και διατροφής της Κίνας από το 1997 έως το 2015, που λαμβάνονται κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια.

Οι έρευνες μετρούν τη διαιτητική πρόσληψη για τρεις συνεχόμενες ημέρες και κάνουν απογραφή των οικιακών τροφίμων. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης στη μελέτη ήταν περίπου έξι χρόνια.

Τα αποτελέσματα της αρχικής έρευνας των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκαν ως βάση, ενώ τα δεδομένα από την τελευταία τους έρευνα χρησιμοποιήθηκαν για σύγκριση. Στη συνέχεια, η πρόσληψη πρωτεϊνών από τους συμμετέχοντες βαθμολογήθηκε με βάση τον αριθμό των διαφορετικών πηγών που κατανάλωναν.

Σχεδόν ο μισός πληθυσμός των ΗΠΑ έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, θέτοντας τους σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Το 2021, η AHA εξέδωσε μια διατροφική οδηγία, παρακαλώντας ουσιαστικά το κοινό να τρώει υγιεινές πηγές πρωτεΐνης – κυρίως από φυτά – που μπορεί να περιλαμβάνουν θαλασσινά, γαλακτοκομικά χαμηλής ή μηδενικής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άπαχες κοπές και ανεπεξέργαστες μορφές κρέατος ή πουλερικών.

Τον Αύγουστο, το AHA συνέδεσε την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη στα παιδιά με την κακή γνωστική απόδοση της μέσης ηλικίας.

Πηγή: Nutrition Insight

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα