Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
18.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Απώλεια βάρους: Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η συχνότερη κατανάλωση πρωτεϊνών και φυτικών ινών

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΑπώλεια βάρους: Νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι ο καλύτερος τρόπος είναι η συχνότερη κατανάλωση πρωτεϊνών και φυτικών ινών
spot_img

Επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πρωτεϊνών και φυτικών ινών και της απώλειας βάρους.

Οι συμμετέχοντες σε ένα πρόγραμμα διατροφικής εκπαίδευσης που έχασαν το μεγαλύτερο βάρος μέσα σε ένα χρόνο, κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες πρωτεϊνών και φυτικών ινών, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης μελέτης.

Σε διάστημα ενός έτους, το 41% των συμμετεχόντων είχαν χάσει το 12,9% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με το υπόλοιπο δείγμα της μελέτης, το οποίο έχασε λίγο περισσότερο από το 2% του αρχικού του βάρους, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Obesity Science and Practice.

Οι διαιτώμενοι συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Εξατομικευμένης Βελτίωσης της Διατροφής (iDip), το οποίο χρησιμοποιεί εργαλεία απεικόνισης δεδομένων και εντατικές συνεδρίες διατροφικής εκπαίδευσης για να αυξήσει τις γνώσεις των διαιτώμενων σχετικά με τα βασικά θρεπτικά συστατικά, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν ένα εξατομικευμένο, ασφαλές και αποτελεσματικό σχέδιο απώλειας βάρους, δήλωσε ο Manabu T. Nakamura, καθηγητής διατροφής στο Πανεπιστήμιο Urbana-Champaign του Ιλινόις και επικεφαλής της έρευνας.

«Η ευελιξία και η εξατομίκευση είναι το κλειδί για τη δημιουργία προγραμμάτων που βελτιστοποιούν την επιτυχία των διαιτών στην απώλεια βάρους και τη διατήρησή του», δήλωσε ο καθηγητής Nakamura. «Η διατροφική αλλαγή, η οποία διαφέρει από άτομο σε άτομο, πρέπει να επιτευχθεί για να διατηρηθεί ένα υγιές βάρος. Η προσέγγιση iDip επιτρέπει στους συμμετέχοντες να πειραματιστούν με διάφορες διαιτητικές επαναλήψεις και οι γνώσεις και οι δεξιότητες που αναπτύσσουν ενώ χάνουν βάρος χρησιμεύουν ως θεμέλιο για τη βιώσιμη διατήρηση».

H ομάδα του iDip δημιούργησε ένα μοναδικό στο είδος του, δισδιάστατο εργαλείο απεικόνισης ποσοτικών δεδομένων που απεικονίζει τις πυκνότητες πρωτεϊνών και φυτικών ινών των τροφίμων ανά θερμίδα και παρέχει ένα εύρος στόχων για κάθε γεύμα. Ξεκινώντας με τρόφιμα που συνήθιζαν να τρώνε, οι διαιτώμενοι δημιούργησαν ένα εξατομικευμένο σχέδιο, αυξάνοντας την πρόσληψη πρωτεΐνης σε περίπου 80 γραμμάρια και την πρόσληψη φυτικών ινών σε περίπου 20 γραμμάρια ημερησίως.

Κατά την παρακολούθηση των διατροφικών συνηθειών των συμμετεχόντων και του βάρους τους με ζυγαριές με δυνατότητα Wi-Fi, η ομάδα διαπίστωσε ισχυρή αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ των ποσοστών των φυτικών ινών και της πρωτεΐνης που καταναλώθηκαν και της απώλειας βάρους των διαιτώμενων.

Συνολικά 22 άτομα που εγγράφηκαν στο πρόγραμμα το ολοκλήρωσαν, συμπεριλαμβανομένων 9 ανδρών και 13 γυναικών. Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη δίαιτα ήταν ηλικίας 30-64 ετών. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν κάνει δύο ή περισσότερες προηγούμενες προσπάθειες να χάσουν βάρος. Είχαν επίσης μια σειρά από συννοσηρότητες, το 54% είχε υψηλή χοληστερόλη, το 50% είχε σκελετικά προβλήματα και το 36% είχε υπέρταση ή/και υπνική άπνοια.

Η ανάλυση της σύστασης του σώματος έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στη δίαιτα διατήρησαν την άλιπη σωματική τους μάζα, χάνοντας κατά μέσο όρο 7,1 κιλά λιπώδους μάζας και ελάχιστη μυϊκή μάζα στο διάστημα των έξι μηνών. Μεταξύ εκείνων που έχασαν περισσότερο από 5% του αρχικού τους βάρους, το 78% του βάρους που έχασαν ήταν λίπος, σύμφωνα με τη μελέτη.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες μείωσαν τη λιπώδη μάζα τους από 42,6 κιλά κατά μέσο όρο στην αρχή του προγράμματος σε 35,7 κιλά στο 15μηνο. Ομοίως, οι διαιτώμενοι μείωσαν τη μέση τους κατά περίπου 7 εκατοστά στους έξι μήνες και συνολικά κατά 9 εκατοστά στους 15 μήνες, διαπίστωσε η ομάδα.

Κατά την παρακολούθηση της πρόσληψης πρωτεϊνών και φυτικών ινών από τους διαιτώμενους, η ομάδα διαπίστωσε ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πρωτεϊνών και φυτικών ινών και της απώλειας βάρους σε 3 και 12 μήνες.

«Η ισχυρή συσχέτιση υποδηλώνει ότι οι συμμετέχοντες που κατάφεραν να αναπτύξουν βιώσιμες διατροφικές αλλαγές μέσα στους τρεις πρώτους μήνες συνέχισαν να χάνουν βάρος και τους επόμενους μήνες, ενώ όσοι δυσκολεύτηκαν να εφαρμόσουν βιώσιμα διατροφικά πρότυπα νωρίς, σπάνια κατάφεραν να αλλάξουν τη διατροφή τους τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο καθηγητής Nakamura.

Η ομάδα υπέθεσε ότι αυτή η συσχέτιση θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με την επιτυχία κάποιων διαιτώμενων στην πρώιμη απώλεια βάρους, η οποία μπορεί να ενίσχυσε τα κίνητρα και την προσήλωσή τους στο πρόγραμμά τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο