Συγχρονική μελέτη που περιελάμβανε 128 παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών.
Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας που κατανάλωναν περισσότερες ισοφλαβόνες από τροφές σόγιας επέδειξαν καλύτερες ικανότητες σκέψης και προσοχής. Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για μελλοντική έρευνα που στοχεύει να αποκαλύψει πώς τα τρόφιμα σόγιας μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις γνωστικές ικανότητες των παιδιών.
Οι ισοφλαβόνες είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται σε διάφορα φυτά, ιδιαίτερα σε σόγια και προϊόντα σόγιας. Αν και προηγούμενη έρευνα σε ενήλικες είχε προτείνει ότι οι ισοφλαβόνες σόγιας μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη, τα οφέλη δεν έχουν μελετηθεί καλά στα παιδιά. Να σημειωθεί ότι μία ουγγιά γάλακτος σόγιας παρέχει περίπου 28 mg ισοφλαβόνες, μια μερίδα τόφου παρέχει περίπου 35 mg και μισό φλιτζάνι edamame στον ατμό παρέχει περίπου 18 mg ισοφλαβόνες.
Για να εξετάσουν τα πιθανά οφέλη των ισοφλαβονών σόγιας, οι ερευνητές εξέτασαν προηγουμένως διαθέσιμα δεδομένα από μια συγχρονική μελέτη που περιελάμβανε 128 παιδιά ηλικίας 7 έως 13 ετών. Χρησιμοποίησαν πληροφορίες από αρχεία διατροφής 7 ημερών για να υπολογίσουν τη μέση διατροφική πρόσληψη κάθε παιδιού, συμπεριλαμβανομένων των ποσών μακροθρεπτικών συστατικών, μικροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ισοφλαβονών που καταναλώνονται. Για να αξιολογήσουν τη γενική πνευματική ικανότητα των παιδιών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σετ τεστ με μολύβι και χαρτί προσαρμοσμένα για το επίπεδο της τάξης τους. Επίσης, μέτρησαν τις ικανότητες προσοχής χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική εργασία γνωστή ως flanker task, ενώ η ηλεκτροεγκεφαλογραφική δραστηριότητα (EEG) καταγράφηκε και χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών και της προσοχής.
Καμία άλλη μελέτη δεν έχει εξετάσει τη σχέση μεταξύ των ισοφλαβονών σόγιας και των ικανοτήτων προσοχής χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα ή παρόμοια μέτρα για την καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας που παράγεται από τον εγκέφαλο.
«Η μελέτη μας προσθέτει στοιχεία για τη σημασία των θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται στις τροφές σόγιας για την παιδική γνωστική λειτουργία», δήλωσε η Ajla Bristina, διδακτορική φοιτήτρια νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign που παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης στο NUTRITION 2024. .
Η Bristina παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης στο NUTRITION 2024 , την εμβληματική ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στο Σικάγο.
Συνολικά, η ανάλυση αποκάλυψε ότι τα παιδιά στη μελέτη έτειναν να καταναλώνουν χαμηλές ποσότητες τροφών σόγιας που περιέχουν ισοφλαβόνη. Ωστόσο, εκείνα που κατανάλωναν περισσότερες τροφές σόγιας έδειξαν ταχύτερες αποκρίσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών προσοχής και εμφάνισαν μεγαλύτερη ταχύτητα επεξεργασίας. Δεν παρατηρήθηκε συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ισοφλαβόνης σόγιας και της γενικής πνευματικής ικανότητας.
Η Bristina λέει ότι τα σνακ όπως το ψητό edamame, τα σόγια ή το γάλα σόγιας είναι ένας καλός τρόπος για να ενσωματώσετε περισσότερη σόγια στη διατροφή. Το τόφου, το τέμπε ή τα ψήγματα με βάση τη σόγια είναι επίσης καλές επιλογές για γεύματα.
«Οι συσχετιστικές μελέτες όπως αυτή είναι μόνο το πρώτο βήμα», είπε η Bristina. «Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της κατανάλωσης τροφών σόγιας στις γνωστικές ικανότητες των παιδιών και την ακριβή ποσότητα της πρόσληψης ισοφλαβόνης που απαιτείται για να προκληθούν ταχύτεροι χρόνοι απόκρισης, θα απαιτηθούν παρεμβατικές προσεγγίσεις».
Σχετικά με τη NUTRITION 2024
Το NUTRITION 2024 που διεξήχθη 29 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου στο Σικάγο, είναι η εμβληματική συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής και η κορυφαία εκπαιδευτική εκδήλωση για επαγγελματίες της διατροφής σε όλο τον κόσμο. Το NUTRITION συγκεντρώνει εργαστηριακούς επιστήμονες, κλινικούς ιατρούς, ερευνητές για την υγεία του πληθυσμού και ερευνητές κοινοτικής παρέμβασης για να εντοπίσουν λύσεις στις μεγαλύτερες διατροφικές προκλήσεις του σήμερα. https://nutrition.org/N24
Σχετικά με την Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής (ASN)
Η ASN είναι ο κορυφαίος επαγγελματικός οργανισμός για επιστήμονες και κλινικούς ιατρούς που ερευνούν τη διατροφή σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1928, η εταιρεία συγκεντρώνει τους κορυφαίους ερευνητές διατροφής, ιατρούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ηγέτες του κλάδου για να προωθήσουν τις γνώσεις μας και την εφαρμογή της διατροφής. Η ASN δημοσιεύει τέσσερα περιοδικά με κριτές και παρέχει ευκαιρίες εκπαίδευσης και επαγγελματικής ανάπτυξης για την προώθηση της διατροφικής έρευνας, πρακτικής και εκπαίδευσης. Από το 2018, η American Society of Nutrition παρουσιάζει το NUTRITION, την κορυφαία παγκόσμια ετήσια συνάντηση για επαγγελματίες διατροφής. http://www.nutrition.org