Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
18.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ηλικιωμένους

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΗ βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων σε ηλικιωμένους
spot_img

Επιστημονική μελέτη από Πανεπιστήμια και φορείς υγείας στην Αυστραλία.

Στόχος επιστημονικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο BMJ ήταν να διερευνηθεί εάν η λήψη από ηλικιωμένους βιταμίνης D, μεταβάλλει τη συχνότητα εμφάνισης μειζόνων καρδιαγγειακών συμβάντων.

Στην πειραματική μελέτη συμμετείχαν 21.315 άτομα ηλικίας 60-84 ετών, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: στη μία δόθηκε βιταμίνη D 60 000 IU το μήνα και στην άλλη δόθηκε εικονικό φάρμακο. Η έρευνα διήρκεσε πέντε χρόνια. 16.882 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν την περίοδο παρέμβασης: εικονικό φάρμακο 8270 (77,6%). βιταμίνη D 8552 (80,2%).

 1336 συμμετέχοντες παρουσίασαν ένα σημαντικό καρδιαγγειακό συμβάν (εικονικό φάρμακο 699 (6,6%)· βιταμίνη D 637 (6,0%). Το ποσοστό των μεγάλων καρδιαγγειακών συμβαμάτων ήταν χαμηλότερο στην ομάδα της βιταμίνης D σε σχέση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Συνολικά, η διαφορά στην τυποποιημένη αθροιστική επίπτωση της αιτιολογίας στα πέντε χρόνια ήταν −5,8 συμβάντα ανά 1.000 συμμετέχοντες.

Το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης μειζόνων καρδιαγγειακών συμβάντων, αν και η απόλυτη διαφορά κινδύνου ήταν μικρή. Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αξιολόγηση του ρόλου των συμπληρωμάτων βιταμίνης D, ιδιαίτερα σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την πρόληψη ή τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για να διαβάσετε την επιστημονική μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα