Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα τρόφιμα που καταπολεμούν τις εποχικές αλλεργίες

ΑρχικήΕπιστήμηΤα τρόφιμα που καταπολεμούν τις εποχικές αλλεργίες
spot_img

Ποιες είναι οι 5 κατηγορίες τροφών που ανακουφίζουν από τις εποχιακές αλλεργίες;

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι μόλις μια ανάσα μακριά μας, αλλά οι εποχιακές αλλεργίες θα μας συντροφεύουν για λίγο καιρό ακόμα.

Οι εποχιακές αλλεργίες  οφείλονται ως επί τω πλείστω σε αλλεργικές αντιδράσεις στη σκόνη (αφρικανική σκόνη) και τη γύρη ή τα χόρτα και ορισμένα φυτά που βρίσκονται στο περιβάλλον μας και προκαλούν συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή, μπούκωμα και πολλές φορές ξηρότητα στο λαιμό.

Πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τους ασθενείς τους να λαμβάνουν αντισταμινικά για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα.

Ωστόσο, η διατροφολόγος Jenna Volpe από το Όστιν του Τέξας, μιλώντας στη New York Post, κάνει λόγο για ορισμένες λειτουργικές τροφές και βότανα που μπορούν να ανακουφίσουν χωρίς παρενέργειες-όπως υπνηλία- που φέρνουν ορισμένα φάρμακα.

Λαχανικά με βιταμίνη C

Εάν αισθάνεστε συμπτώματα από αλλεργίες, δοκιμάστε… λαχανάκια Βρυξελλών! Ο λόγος; Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, περιέχουν πολλή βιταμίνη C, η οποία όχι μόνο καταπολεμά τις αλλεργίες, αλλά βοηθά και με τις φλεγμονές του σώματος. Άλλοι διατροφολόγοι υποστηρίζουν πως γενικότερα τα λαχανικά με βιταμίνη C, όπως οι κόκκινες πιπεριές και τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο) θα κάνουν εξίσου καλή δουλειά με τις αλλεργίες σας.

Φύλλα τσουκνίδας

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα φύλλα τσουκνίδας ως ένα ακανθώδες και ενοχλητικό φυτό στα δάση, αλλά μην τρομάζετε! Κυκλοφορούν σε πολλές μορφές, τσάγια, αφεψήματα ακόμα και κάψουλες, τα οποία κλινικές μελέτες υποστηρίζουν ότι φέρνουν όλα φυσική ανακούφιση σε άτομα με αλλεργική ρινίτιδα, αναφέρει η Volpe, που συνιστά ως “μαγική” συνταγή, τσάι από ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη τσουκνίδα σε περίπου 250 ml νερό, που θα βράσετε για τουλάχιστον 15-20 λεπτά. Προτείνει, επίσης, σοταρισμένα φύλλα τσουκνίδας με σκόνη σκόρδου ή κρεμμυδιού, με ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι για ένα θρεπτικό συνοδευτικό.

Αν και η τσουκνίδα έχει μια ήπια αντιισταμινική δράση στο σώμα, δεν είναι ακόμα γνωστό γιατί ακριβώς έχει αυτή την ιδιότητα.

ΠΡΟΣΟΧΗ

Αλλά προσοχή! Η τσουκνίδα για κάποιους μπορεί να φέρει παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, κατακράτηση υγρών ή διάρροια (κνίδωση ή εξάνθημα από τοπική χρήση τσουκνίδας) ή να αλλάξει τον εμμηνορροϊκό κύκλο και μπορεί να συμβάλει στην αποβολή των εγκύων γυναικών. Επίσης, το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ συνιστά ποτέ να μην τρώτε τα άνθη της! Οπότε προτού καταφύγετε στην τσουκνίδα, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας.

Φρούτα με βιταμίνη C

Δεδομένου ότι πιο πάνω μιλήσαμε για τα οφέλη της βιταμίνης C στις εποχιακές αλλεργίες, αυτή εδώ η προσθήκη δεν μας εκπλήσσει. Πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, όπως οι κλημεντίνες ή το γκρέιπφρουτ είναι γνωστά για τα οφέλη τους στο ανοσοποιητικό σύστημα και κατ’ επέκτασιν και στα συμπτώματα αλλεργίας. Όχι, όμως, αν είστε αλλεργικοί σε αυτά, οπότε και πάλι προσοχή!

Ωμό μέλι

Εκτός από συστατικό πολλών γνωστών γιατροσοφιών, το μέλι είναι και ένα γλυκό καταπραϋντικό για τις αλλεργίες μας.

Η κατανάλωση ωμού μελιού ή ακατέργαστου μελιού , όπως είναι το μέλι manuka, καθημερινά σε συγκεκριμένες ποσότητες μπορεί να βοηθήσει στην παροχή φυσικής ανακούφισης από εποχιακές αλλεργίες. Αυτό οφείλεται στις ποικίλες ιδιότητές του, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής των μαστοκυττάρων (τον τύπο των κυττάρων του ανοσοποιητικού που εμπλέκονται στις αλλεργικές αντιδράσεις), λέει η Volpe, αν και σημειώνει πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό.  

Δοκιμάστε ωμό στο πρωινό ή τα σμούθι σας. Άλλωστε, ακόμα και να μην καταστείλει τα συμπτώματα των αλλεργιών σας, είναι σίγουρο πως θα μαλακώσει τον ξηρό λαιμό σας και θα σας γλυκάνει την ημέρα!

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε κερκετίνη

Κόκκινα κρεμμύδια, σπαράγγια, kale και ωμή κάπαρη. Δεν είναι μόνο συστατικά σε σαλάτες, μπορούν να βοηθήσουν και με τις εποχιακές αλλεργίες. Ο λόγος είναι η κερκετίνη, ένας τύπος αντιοξειδωτικού που βρίσκεται σε αυτά και χρησιμοποιείται συχνά στην λειτουργική ιατρική για να βοηθήσει στην ηρεμία μιας υπερδραστήριας απόκρισης ισταμίνης στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί μας αρέσει να τρώμε με τα χέρια;

Γιατί το φαγητό με τα χέρια είναι κάτι περισσότερο από μια απλή παράδοση

Νέα καταγγελία στο Cibum – Ξύλο μήκους 3 cm μέσα σε δημοφιλή μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας

Αιχμηρό κομμάτι ξύλου, δάγκωσε Ελληνίδα καταναλώτρια, μαζί με την μπουκιά από γνωστά μπισκότα μεγάλης ελληνικής εταιρείας.

Προσοχή! Και στην Ελλάδα πωλούνται οι δημοφιλείς μπάρες δημητριακών που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό

Καλούνται οι καταναλωτές να ελέγξουν τους κωδικούς για να μην κινδυνεύσει η υγεία τους.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο