Πώς να χάσετε βάρος για πάντα, χωρίς περίπλοκες δίαιτες.
Θέλετε να χάσετε βάρος; Ξεχάστε τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων(low-carb) και τη διαλειμματική
νηστεία! Ένας από τους πιο σεβαστούς εμπειρογνώμονες μεταβολισμού στον κόσμο, καθηγητής της Οξφόρδης υποστηρίζει ότι είναι καιρός να επιστρέψουμε στα βασικά. Να τι αποκαλύπτει για τον μύθο του γρήγορου μεταβολισμού και της απώλειας βάρους.
Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που φαίνεται να έχει γρήγορο μεταβολισμό. Ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουμε.
Έχουν μεγάλη όρεξη και τρώνε πολύ, αλλά δεν παχαίνουν ποτέ. Είναι μερικοί άνθρωποι με γενετική
προδιάθεση να είναι πιο γεμάτοι από άλλους; Ίσως οι ορμόνες, ίσως το είδος της τροφής που τρώμε ή
ακόμα και η υγεία του εντέρου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Philips: Συσκευή παρακολούθησης καρδιάς συνδέεται με 2 θανάτους και 109 τραυματισμούς – Επείγουσα ανάκληση
Υπάρχουν αναμφίβολα πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί μερικοί από εμάς
παίρνουν βάρος πιο εύκολα – ο καθένας με τις δικές του διατροφικές συστάσεις.
Αλλά όλα αυτά είναι απλώς περισπασμοί, λέει ο καθηγητής Keith Frayn, ομότιμος συνεργάτης του Green Templeton College και Ομότιμος Καθηγητής του Ανθρώπινου Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μετά από περισσότερα από 50 χρόνια μελέτης για τη μεταβολική υγεία, πιστεύει ότι τα πράγματα από αυτή την άποψη ήταν άσκοπα περίπλοκα.
Αντί να κόψουμε τους υδατάνθρακες, να πίνουμε κεφίρ ή να συζητάμε για τα οφέλη της δίαιτας
χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έναντι μιας με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (ανάλογα με τον
αγαπημένο σας influencer), ο καθηγητής Frayn μας ενθαρρύνει να επιστρέψουμε στα βασικά: θερμίδες
που προσλαμβάνονται έναντι των θερμίδων που καίγονται, όπως αναφέρεται από The Telegraph.
- Ο μύθος του γρήγορου μεταβολισμού, καταρρίφθηκε: το κλειδί για την απώλεια βάρους βρίσκεται
στην ενεργειακή ισορροπία
«Τα επιχειρήματα ενάντια σε αυτό το μοντέλο ενεργειακής ισορροπίας μας αποσπούν την προσοχή
από το τι πραγματικά πρέπει να γίνει». Δεν αρνούμαι ότι υπάρχουν γενετικοί παράγοντες που
επηρεάζουν το σωματικό βάρος, αλλά από όσο γνωρίζουμε, επηρεάζουν την ποσότητα του φαγητού
που τρώτε, όχι το πόσο καίτε. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να το καταλάβουν αυτό», εξηγεί ο
επίτιμος καθηγητής ανθρώπινου μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Το νέο του βιβλίο, «A Calorie Is a Calorie: The Inevitable Science That Controls Our Body Weight»,
προσφέρει μια αυστηρή εξήγηση της επιστήμης της ενεργειακής ισορροπίας και καταρρίπτει τον μύθο
ότι μερικοί άνθρωποι έχουν ταχύτερους μεταβολισμούς από άλλους.
Αν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ αυτή τη δικαιολογία, μάλλον δεν είναι αυτό που θέλετε να ακούσετε,
πιστεύει η ερευνήτρια, η οποία παραδέχεται: «Ξέρω ότι αυτή η άποψη δεν είναι δημοφιλής, αλλά την
υποστηρίζω ως επιστήμονας, όχι ως influencer».
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Όχι, αυτές οι τροφές δεν είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη – Διατροφικά λάθη που επηρεάζουν αρνητικά τις δίαιτες
- Γιατί είναι πραγματικά απαραίτητο να τρώτε λιγότερο και να κινείστε περισσότερο
Το μοντέλο ενεργειακού ισοζυγίου δηλώνει ότι όταν συσσωρεύουμε περισσότερη ενέργεια από αυτή
που καταναλώνουμε, η υπόλοιπη (η διαφορά) θα αποθηκευτεί. Αντίθετα, εάν καίμε περισσότερα από
όσα καταναλώνουμε, τα αποθέματα ενέργειας μας θα εξαντληθούν και το βάρος μας θα μειωθεί.
Ωστόσο, η θεωρία έχει γίνει μη δημοφιλής: «Οι άνθρωποι λένε ότι δεν μπορεί να είναι τόσο απλό,
διαφορετικά δεν θα ήμασταν σε αυτήν την κατάσταση».
Αυτή η υποψία, σύμφωνα με την οποία η αιτία της επιδημίας της παχυσαρκίας είναι πιο περίπλοκη
από την απλή ισορροπία θερμίδων, οδήγησε τόσο τους επιστήμονες όσο και πολλούς influencer των
μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προτείνουν εναλλακτικές θεωρίες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Έτσι θα ξεφλουδίσετε πανεύκολα το βραστό αυγό, χωρίς να πετάξετε το μισό ασπράδι με το τσόφλι
- Άλλες θεωρίες απώλειας βάρους – Εγκατάλειψη υδατανθράκων για απώλεια βάρους
Συχνά μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε το λευκό ψωμί και το ρύζι αν θέλουμε να χάσουμε βάρος,
με το σκεπτικό ότι γρήγορα μετατρέπονται σε ζάχαρη, η οποία αργότερα αποθηκεύεται ως λίπος. Αυτό
το μοντέλο «υδατάνθρακες και ινσουλίνη» έχει προωθηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας
πολλούς ανθρώπους να ανησυχούν για τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και να ακολουθούν δίαιτες
χαμηλών υδατανθράκων.
Ωστόσο, ο καθηγητής Frayn υποστηρίζει: «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι οι ξαφνικές αυξήσεις του
σακχάρου στο αίμα είναι επιβλαβείς. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να το υποστηρίζουν, εκτός από
το γεγονός ότι μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε πεινασμένοι πιο γρήγορα. «Αντίθετα, εάν τρώτε
περισσότερα μη επεξεργασμένα φρούτα και λαχανικά, αυτά θα αφομοιωθούν πιο αργά και θα σας
κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Επομένως, δεν είναι οι ίδιοι οι υδατάνθρακες που οδηγούν σε αύξηση της ποσότητας λίπους, αλλά η
μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων που παράγεται από αυτούς.
- Η διαλειμματική νηστεία και η επίδρασή της στην απώλεια βάρους
Διαλειμματική νηστεία, που διαδόθηκε από τον Dr. Ο Michael Mosley, ο οποίος δημιούργησε τη
«Δίαιτα 5:2», είναι ένα σχήμα που περιλαμβάνει δύο ημέρες αυστηρού περιορισμού των θερμίδων
(περίπου 500 – 600 θερμίδες την ημέρα) και πέντε ημέρες κανονικής διατροφής.
Η ιδέα πίσω από αυτή τη δίαιτα είναι ότι οι περίοδοι νηστείας βοηθούν το σώμα να κάψει λίπος και ο
κύκλος της τροφής και ο περιορισμός μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό και να συμβάλει στην
απώλεια βάρους.
Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η διαλειμματική νηστεία, συμπεριλαμβανομένης της νηστείας
5:2 ή της εναλλακτικής ημερήσιας νηστείας, δεν είναι πιο αποτελεσματική από μια κλασική δίαιτα
χαμηλών θερμίδων για απώλεια βάρους. Στην πραγματικότητα, οι διαφορές μεταξύ αυτών των
μεθόδων δεν είναι σημαντικές.
«Χρονικά περιορισμένη κατανάλωση φαγητού ή διαλειμματική νηστεία – πολλές από αυτές τις
προσεγγίσεις δεν είναι παρά μέθοδοι αλλαγής της ενεργειακής πρόσληψης: δεν αλλάζουν τη βασική
αρχή της ενεργειακής ισορροπίας», επισημαίνει η ειδικός στον μεταβολισμό. Τονίζει ότι, ανεξάρτητα
από το είδος της δίαιτας που επιλέγεται, η κύρια αιτία απώλειας βάρους είναι το θερμιδικό έλλειμμα –
δηλαδή η μικρότερη πρόσληψη θερμίδων από αυτές που καίει ο οργανισμός.
Το ενεργειακό ισοζύγιο αναφέρεται στην αναλογία μεταξύ της ποσότητας ενέργειας που παράγεται
από το σώμα (μέσω μεταβολικών διεργασιών) και της ενέργειας που καταναλώνεται (μέσω
καθημερινών δραστηριοτήτων και βασικών λειτουργιών του σώματος).
- Διαλείμματα γευμάτων και το μικροβίωμα
Σε σχέση με τη διαλλειματική νηστεία, μια άλλη θεωρία που διαδόθηκε από ερευνητές, όπως ο
καθηγητής Tim Spector, σχετίζεται με το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο
στη διαχείριση του βάρους. Σύμφωνα με αυτούς, η ξεκούραση των εντέρων μέσω διαλειμμάτων
διατροφής θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία τους και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Η έρευνα δείχνει ότι το μικροβίωμα του εντέρου διαφέρει σημαντικά μεταξύ παχύσαρκων και
αδύνατων ατόμων. Οι παχύσαρκοι έχουν διαφορετικό μοτίβο μικροοργανισμών στο έντερό τους και
όταν χάνουν βάρος, το μικροβίωμα τους αρχίζει να μοιάζει με αυτό των αδύνατων ανθρώπων.
«Θα μπορούσατε να το ερμηνεύσετε αυτό ως ένδειξη ότι τα βακτήρια είναι η αιτία της παχυσαρκίας,
αλλά δεν έχουμε σαφή στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την υπόθεση». Αν και έχει αποδειχθεί σε
ποντίκια ότι τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν το σωματικό βάρος, δεν έχουμε ακόμη αρκετά
στοιχεία για να πούμε το ίδιο στους ανθρώπους. «Μια ανασκόπηση των υπαρχουσών μελετών έδειξε
ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων βοηθούν στην απώλεια βάρους, αλλά όχι λόγω της άμεσης
επίδρασης της μείωσης των υδατανθράκων, αλλά λόγω της μείωσης της θερμιδικής πρόσληψης»,
εξηγεί ο ερευνητής.
6.Δίαιτα και αύξηση βάρους
Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας; Εάν πιστεύετε στη θεωρία του σημείου
βάρους (την έννοια ότι το σώμα έχει ένα σταθερό σημείο σωματικού βάρους που προσπαθεί να
διατηρήσει), τότε ίσως απαντήσετε ναι.
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, όταν ακολουθούμε δίαιτα, το σώμα μας θα προσπαθήσει να
αντισταθμίσει τη μείωση της θερμιδικής πρόσληψης διεγείροντας το αίσθημα της πείνας και
επιβραδύνοντας τον μεταβολισμό μας, με στόχο να μας επαναφέρει στο καθιερωμένο βάρος.
Ωστόσο, ο καθηγητής Frayn δεν θεωρεί ότι η θεωρία του σημείου βάρους είναι βιώσιμη
μακροπρόθεσμα: «Όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, η ενεργειακή δαπάνη μειώνεται
και αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα σε μελέτες που σχετίζονται με την πείνα. Το ερώτημα είναι, ωστόσο,
πόσο καιρό θα συνεχιστεί αυτό το φαινόμενο;».
Τα στοιχεία, λέει ο ειδικός της Οξφόρδης, δείχνουν ότι η επιβράδυνση του μεταβολισμού είναι μόνο
προσωρινή. Αναφέρεται σε πληροφορίες από τη βάση δεδομένων National Weight Control Registry,
μια μακροχρόνια μελέτη παρατήρησης που παρακολουθεί άτομα που έχουν χάσει βάρος και
κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους. Αναλύοντας γυναίκες που το πέτυχαν, παρατηρήθηκε ότι
είχαν σύσταση σώματος και κατανάλωση ενέργειας πολύ παρόμοια με εκείνα των γυναικών που δεν
είχαν προβλήματα βάρους. Εάν η θεωρία του σημείου βάρους ήταν σωστή, αυτό δεν θα ήταν δυνατό.
«Αυτό που λένε οι άνθρωποι είναι ότι ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά καθώς παραμένουν σε χαμηλό
βάρος, γίνεται ευκολότερο. «Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι έχουν συνηθίσει σε διαφορετικό
τρόπο διατροφής και ασκούνται περισσότερο», σημειώνει ο ερευνητής.
7.Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – ο κρυφός κίνδυνος
Κάθε εβδομάδα δημοσιοποιούνται ειδήσεις που μας προειδοποιούν για τους κινδύνους των υπερεπεξεργασμένων
τροφίμων. Ο Δρ. Ο Chris van Tulleken, συγγραφέας και γιατρός του NHS, είναι μεταξύ εκείνων που
υποστηρίζουν ότι αυτές οι τροφές αποτελούν σημαντικό παράγοντα παχυσαρκίας, λόγω της ικανότητάς
τους να υπερδιεγείρουν την αίσθηση της γεύσης.
Άλλες φωνές υποδηλώνουν ότι αυτά τα προϊόντα θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να χειραγωγήσουν
την επιθυμία μας να τρώμε περισσότερο, μέσω έξυπνων συνδυασμών χημικών ουσιών που
επηρεάζουν τα κέντρα κορεσμού στον εγκέφαλο.
Είναι όμως αυτό πραγματικά ακριβής; «Δεν νομίζω ότι έχουμε αποδείξεις ότι είναι κάτι άλλο εκτός από
το γεγονός ότι αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε θερμίδες και χαμηλές σε φυτικές ίνες, γεγονός που τις
κάνει να μην χορταίνουν αρκετά». Το πρόβλημα είναι ότι είναι εξαιρετικά νόστιμα και αυτό μας κάνει
να τρώμε περισσότερο», λέει ο καθηγητής Frayn. Έτσι, καταλήγουμε να καταναλώνουμε περισσότερες
θερμίδες.
- Επιστροφή στην αρχή των θερμίδων που προσλαμβάνονται έναντι των θερμίδων που
καταναλώνονται…
Πώς γίνεται κάποιοι να τρώνε ό,τι θέλουν, ενώ εμείς οι υπόλοιποι, κοιτώντας μόνο ένα κρουασάν,
νιώθουμε τους γοφούς μας να μεγαλώνουν;
Ο ειδικός στον μεταβολισμό πιστεύει ότι πρόκειται για μια ευρέως διαδεδομένη σύγχυση. Δίνει το
παράδειγμα δύο φίλων του, ο ένας με μεγάλη και μυώδης κατασκευή, ο άλλος μικρόσωμος. Κάθε φορά
που μιλάω για φαγητό, φαίνεται ότι ο αδύνατος είναι αυτός που τρώει συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι
έχει γρήγορο μεταβολισμό; Η απάντηση, λέει ο καθηγητής Frayn, είναι «όχι». Η αλήθεια είναι ότι το
καλοφτιαγμένο παχουλό φιλαράκι δεν αναφέρει με ακρίβεια την ποσότητα των θερμίδων που
καταναλώνει.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα που έχει ταλαιπωρήσει γενιές ερευνητών που προσπαθούν να μελετήσουν
την ενέργεια. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν επιτέλους πόσο ανακριβείς είμαστε όταν καταγράφουμε
λεπτομέρειες σχετικά με τις δικές μας δίαιτες.
«Μπορείς να συναντήσεις ανθρώπους που φαίνεται να τρώνε πολύ διαφορετικές ποσότητες φαγητού
και όμως ζυγίζουν το ίδιο». Αλλά όταν εισάγονται στο εργαστήριο και μελετώνται, αυτές οι διαφορές
εξαφανίζονται. «Έτσι, η ουσία είναι ότι δεν λαμβάνουμε τις σωστές πληροφορίες για το τι τρώνε»,
σημείωσε επίσης ο ειδικός της Οξφόρδης.
- Δεν είναι όλα τα τρόφιμα ίδια
Όσον αφορά τις θερμίδες, ορισμένα τρόφιμα είναι πιο <<πυκνά>> από άλλα. Το 1992, ο Βρετανός
εξερευνητής Sir Ranulph Fiennes και ο βοηθός του, Dr. Mike Stroud, προσπαθούσαν να φτάσουν στον
Βόρειο Πόλο και χρειάζονταν τροφή που να παρέχει υψηλή ποσότητα θερμίδων για κάθε γραμμάριο
που κουβαλούσαν.
«Ήξεραν ότι θα περνούσαν μήνες τραβώντας το βαρύ έλκηθρο και ότι θα κατανάλωναν πολλή
ενέργεια, διότι έπρεπε να κουβαλούν ό,τι είχαν μαζί τους συνέχεια». Το ερώτημα ήταν: «Πώς
μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε την ενέργεια από τις μερίδες που τρώμε;» λέει ο ερευνητής.
Αυτό το έκαναν προσθέτοντας βούτυρο σε όλα. «Αν προσθέσετε λίπος στο φαγητό, προσθέτετε
ενέργεια χωρίς να παίρνετε επιπλέον βάρος». «Με αυτόν τον τρόπο παίρνετε εξαιρετικά θερμιδικές
τροφές», εξηγεί ο καθηγητής Frayn.
Επομένως, εάν θέλετε να χάσετε βάρος, ίσως είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε να εξαλείψετε το λίπος
από τη διατροφή σας. Για παράδειγμα, ο ερευνητής ομολογεί ότι συνήθως τρώει μούσλι για πρωινό:
«Αν συγκρίνετε τη διατροφική ετικέτα του μούσλι με αυτή της γκρανόλας, θα παρατηρήσετε ότι η
γκρανόλα προσθέτει περίπου 50 επιπλέον θερμίδες λόγω των πρόσθετων ελαίων. «Βασικά, προσθέτεις
θερμίδες με τη μορφή λίπους».
Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι η γκρανόλα είναι πιο νόστιμη. Και φυσικά, αν δεν έχετε
προβλήματα βάρους, μπορείτε να το απολαύσετε. Αλλά στην οικογένεια του καθηγητή Frayn, η φράση
«δεν αξίζει τις θερμίδες» χρησιμοποιείται αρκετά συχνά.
- Πόσο αποτελεσματικές είναι πραγματικά οι φυτικές ίνες στη μείωση των θερμίδων;
Η θερμιδική πυκνότητα δεν είναι ο μόνος λόγος που μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά
θεωρείται έξυπνη επιλογή. Οι μελέτες παρατήρησης και η κλινική έρευνα παρέχουν ισχυρές ενδείξεις
ότι η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος.
«Υπάρχουν πολλές εξηγήσεις για αυτό. Ένας λόγος είναι ότι οι διαιτητικές ίνες παρέχουν ένα αίσθημα
κορεσμού. Είναι δύσκολο να τρώτε υπερβολικά όταν το πιάτο σας είναι γεμάτο με τροφές πλούσιες σε
φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες παρεμβαίνουν επίσης στη διαδικασία πέψης των θρεπτικών συστατικών.
Συγκεκριμένα, μειώνουν την απορρόφηση υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών», εξηγεί ο ερευνητής
της Οξφόρδης.
Ωστόσο, αν και μια δίαιτα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες θα έχει ως αποτέλεσμα την
απέκκριση περισσότερων θερμίδων μέσω των κοπράνων, ο καθηγητής Frayn τονίζει ότι αυτό το
αποτέλεσμα δεν πρέπει να υπερεκτιμάται: «Υπάρχουν πολλά οφέλη από την αυξημένη πρόσληψη
φυτικών ινών, αλλά αυτά είναι ίσως τα πιο σημαντικά». Οφείλεται στο αίσθημα κορεσμού που
παρέχει. Οι φυτικές ίνες μπορεί επίσης να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο μικροβίωμα του
εντέρου, αλλά η επίδρασή τους στη μείωση των εύπεπτων θερμίδων είναι αρκετά μικρή».
- Το πλεονέκτημα των πρωτεϊνών
Οι πρωτεΐνες προσφέρουν ένα ξεχωριστό πλεονέκτημα στο μοντέλο του ενεργειακού ισοζυγίου. «Όταν
καταναλώνουμε πρωτεΐνη, το σώμα χρησιμοποιεί ό,τι είναι απαραίτητο για να αναπληρώσει τα δικά
του αποθέματα, γιατί οι πρωτεΐνες στο σώμα βρίσκονται σε μια συνεχή διαδικασία ανανέωσης. Το
πλεόνασμα οξειδώνεται. Σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες και τα λίπη, το σώμα δεν έχει τρόπο να
αποθηκεύσει πρωτεΐνες παρά μόνο με την ενσωμάτωσή τους σε μύες και άλλους ιστούς. «Ως εκ
τούτου, υπάρχει μια ιεραρχία οξείδωσης: οι πρωτεΐνες οξειδώνονται πρώτα όταν η κατανάλωση
υπερβαίνει την απαραίτητη, πριν από τους υδατάνθρακες και τα λίπη», εξηγεί ο ειδικός.
Οι πρωτεΐνες έχουν επίσης ελαφρώς πιο έντονο θερμικό αποτέλεσμα. «Μετά από ένα γεύμα, ο
μεταβολικός ρυθμός αυξάνεται προσωρινά καθώς το σώμα επεξεργάζεται και αφομοιώνει την τροφή.
«Στην περίπτωση της πρωτεΐνης, αυτή η αύξηση είναι μεγαλύτερη από ό,τι στην περίπτωση των
υδατανθράκων ή των λιπών, που σημαίνει ότι καίτε μερικές επιπλέον θερμίδες», σημειώνει ο
καθηγητής Frayn. Ωστόσο, τονίζει ότι αυτή η επίδραση δεν πρέπει να υπερβάλλεται: «Ο αντίκτυπος δεν
είναι πολύ μεγάλος».
Αν θέλετε να χάσετε βάρος, είναι σημαντικό να επιλέξετε άπαχες πηγές πρωτεΐνης: «Αποφύγετε τα
hamburgers ή το μπέικον. «Επιλέξτε πηγές όπως τα φασόλια, τα οποία δεν είναι μόνο πλούσια σε
πρωτεΐνη, αλλά έχουν και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες».
- Η άσκηση είναι η λύση!
Αν έχουμε ήδη ασχοληθεί με το μέρος των “θερμίδων που προσλαμβάνονται”, τι μπορούμε να πούμε
για τις “θερμίδες που καταναλώνονται”;
Ο ρόλος της άσκησης στην απώλεια βάρους έχει υποτιμηθεί τα τελευταία χρόνια, με τη διατροφή να
θεωρείται η κύρια λύση. Ο καθηγητής Frayn πιστεύει ότι αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Όχι μόνο έχει
αλλάξει ριζικά το διατροφικό μας περιβάλλον, αλλά και το φυσικό μας: «Υπάρχουν εξαιρετικές
φωτογραφίες της Οξφόρδης της δεκαετίας του 1950, με το τέλος της εργάσιμης ημέρας σε ένα μεγάλο
εργοστάσιο αυτοκινήτων και οι δρόμοι είναι γεμάτοι ποδήλατα».
Σήμερα, οι περισσότεροι άνθρωποι οδηγούν στη δουλειά και περνούν πολλές περισσότερες ώρες
καθισμένοι, είτε σε ένα γραφείο είτε μπροστά στην τηλεόραση.
Επίσης υπερεκτιμούμε πόσο δραστήριοι είμαστε. Οι ενήλικες πιστεύουν ότι παρακολουθούν
τηλεόραση κατά μέσο όρο λιγότερο από 20 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου τρεις ώρες την
ημέρα. Ωστόσο, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που συλλέχθηκαν από το BARB (Broadcasters’
Audience Research Board) στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ότι, το 2010, ο πραγματικός μέσος όρος ήταν
πάνω από 30 ώρες την εβδομάδα ή περισσότερες από τέσσερις ώρες την ημέρα.
«Η άσκηση έχει συχνά υποτιμηθεί, με κάποιους να λένε «χρειάζονται δύο ώρες άσκησης για να κάψεις
ένα μπισκότο», αλλά αυτή η προσέγγιση δεν είναι λογική. «Η διατήρηση της θερμιδικής ισορροπίας
είναι σχεδόν αδύνατη χωρίς ελάχιστη φυσική δραστηριότητα», τονίζει ο ειδικός της Οξφόρδης.
Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα καίνε περισσότερες θερμίδες. Αλλά αν προσπαθήσετε
να χάσετε βάρος απλώς μειώνοντας τις θερμίδες, θα χάσετε και μυϊκή μάζα. Το χτίσιμο μυϊκής μάζας
μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της απώλειας βάρους, αλλά μακροπρόθεσμα θα είναι ένα
πλεονέκτημα: «Θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος σας χαμηλά μόλις φτάσετε στο στόχο σας».
Γιατί η άσκηση δεν ευνοείται πλέον από τους «γκουρού της δίαιτας»; «Ειλικρινά, νομίζω ότι κάποιοι
αποφεύγουν την άσκηση και προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες για να ισχυριστούν ότι δεν είναι
πραγματικά αποτελεσματική», λέει ο ειδικός.
- Πώς να ισορροπήσετε την ενέργειά σας
Ένα από τα πράγματα που ο καθηγητής Frayn θα ήθελε να καταλάβουμε όλοι είναι η σημασία του
σκεπτικισμού, τόσο προς τις συμβουλές των γύρω μας όσο και προς τις συστάσεις των influencers: «Δεν
μπορείς να καταλάβεις τον μεταβολισμό κάποιου μόνο από μια συζήτηση για τις διατροφικές
συνήθειες ή κοιτάζοντας τι τρώνε για μεσημεριανό γεύμα».
Εκτός από την προσοχή στη διατροφή, ο ερευνητής μας προτρέπει επίσης να σκεφτούμε τη θεμελιώδη
σημασία της άσκησης: «Η σωματική άσκηση είναι πραγματικά απαραίτητη. Όλοι πρέπει αθλούμαστε,
όποτε είναι δυνατόν. «Η άσκηση επηρεάζει τη θερμιδική μας ισορροπία με τρόπο που ακόμα δεν
έχουμε κατανοήσει πλήρως».
Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε το ενεργειακό ισοζύγιο. Αντίθετα, μπορούμε να το δούμε ως κίνητρο:
«Δεν είναι κακό να βγαίνουμε από τις διατροφικές μας συνήθειες κατά καιρούς αλλά πρέπει να
ξέρουμε ότι τα πάντα έχουν να κάνουν με την ισορροπία».