Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
17.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μέλι: 5 λόγοι για να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες

ΑρχικήPicksNews LineΜέλι: 5 λόγοι για να μην καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες
spot_img

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα σε καθημερινή βάση.

Το μέλι είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένο για τις μοναδικές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, επουλωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες, εδώ και χιλιετίες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας πληθώρας παθήσεων σε όλη την ιστορία, από την ουρική αρθρίτιδα μέχρι την ανακούφιση από τον πόνο και, από την επούλωση πληγών μέχρι τη θεραπεία της λοίμωξης των πνευμόνων.

Δικαίως λοιπόν, το υψηλής ποιότητας μέλι χαρακτηρίζεται ως super food και ως διατροφικός θησαυρός. Σε πιο απλές περιπτώσεις όπως ένας πονόλαιμος, τουλάχιστον στην Ελλάδα μια κουταλιά μέλι αποτελεί πανάκεια. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτες το μέλι είναι πιο αποτελεσματικό από δύο κοινά φάρμακα κατά του βήχα ενώ μειώνει τα συμπτώματα του βήχα και βελτιώνει τον ύπνο περισσότερο από το φάρμακο για το βήχα.

 Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό σας, όταν καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα σε καθημερινή βάση; Πριν απαντήσουμε σε αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως διατροφικά, 1 κουταλιά της σούπας μέλι (21 γραμμάρια) περιέχει 64 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρης, συμπεριλαμβανομένης της φρουκτόζης, της γλυκόζης, της μαλτόζης και της σακχαρόζης.

Ακολουθούν 5 λόγοι που θα σας κάνουν να μειώσετε το μέλι που τρώτε, εφόσον βέβαια υπερβαίνει την 1-2 κουταλιές την  ημέρα.

  1. Αν και είναι προτιμότερο από τη ζάχαρη, εντούτοις περιέχει μεγάλη ποσότητα σακχάρων και υδατανθράκων. Συνεπώς  η υπερβολική ποσότητα αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και το πρόβλημα επιτείνεται εάν υπάρχει πρόβλημα με διαβήτη.
  2. Το μέλι είναι γνωστό ότι περιέχει αντιοξειδωτικά τα οποία συμβάλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συνεπώς όταν λαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες υπάρχει ο κίνδυνος η αρτηριακή πίεση να πέσει σε χαμηλά επίπεδα και να φτάσει στα όρια της υπότασης.
  3. Η φρουκτόζη που περιέχει μπορεί να επιφέρει δυσκοιλιότητα ή να επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα. Ταυτόχρονα όμως μπορεί  να οδηγήσει σε φούσκωμα ή/και διάρροια ως αποτέλεσμα της αδυναμίας του οργανισμού να αφομοιώσει τα σάκχαρα του μελιού.
  4. Αν ακολουθείτε διατροφή για απώλεια βάρους ή απλώς θέλετε να μην παχύνετε το μέλι δεν βοηθάει. Όπως προαναφέρθηκε μία κουταλιά μέλι δίνει 64 θερμίδες (τα 100 γραμμάρια, 304 θερμίδες) συνεπώς δεν ενδείκνυται σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος ούτε και σε όσους δεν θέλουν να πάρουν κιλά να καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα σε καθημερινή βάση.
  5. Λόγω του ότι το 82% του μελιού αποτελείται από ζάχαρη, η καθημερινή κατανάλωση δημιουργεί ή επιδεινώνει την τερηδόνα στα δόντια. Αν σας αρέσει λοιπόν, πολύ το μέλι καλό θα είναι μετά από κάθε απολαυστική μελένια κουταλιά να πλένετε τα δόντια σας.

Πληροφορίες από healthshots.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.

Ενθουσιασμός και χαρά στην τελετή απονομής των βραβείων FEA 2024

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθους κόσμου, ολοκληρώθηκε η τελετή βράβευσης των βραβείων Food Experts’ Awards 2024 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων Food&Drink της ΔΕΘ HELEXPO.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο