Τι αναφέρουν τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Reading.
Η καθημερινή μας διατροφή δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Reading έρχεται να ενισχύσει τη φήμη των καρυδιών ως «τροφή για τον εγκέφαλο», δείχνοντας ότι ακόμη και μία και μόνο μερίδα τους στο πρωινό μπορεί να προσφέρει πνευματικά οφέλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | ΕΕ: Τα καλλυντικά παραμένουν και το 2024 τα πιο επικίνδυνα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά – Έκθεση του RAPEX
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Food & Function, η κατανάλωση 50 γραμμαρίων καρυδιών μαζί με βρώμη και γιαούρτι είχε θετική επίδραση στους χρόνους αντίδρασης και στη μνήμη νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 18 έως 30 ετών. Συγκεκριμένα, η βελτίωση της μνήμης έγινε πιο εμφανής μετά από έξι ώρες από την κατανάλωση του πρωινού, ενώ οι πρώτες δύο ώρες έδειξαν μικρότερη απόδοση συγκριτικά με το πρωινό χωρίς καρύδια.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συμιακές Τούρτες: Συνταγή για τις πιο νόστιμες Πασχαλιάτικες αλμυρές λιχουδιές των Δωδεκανήσων
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τα κοινά λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε σε φριτέζα αέρος

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα παρακολουθήθηκε, προκειμένου να διαπιστωθεί η άμεση επίδραση της τροφής στην απόδοσή τους. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Claire Williams, επικεφαλής της μελέτης, η έρευνα αποδεικνύει ότι μια απλή διατροφική παρέμβαση μπορεί να έχει μετρήσιμα οφέλη στη γνωστική λειτουργία, ειδικά όταν οι απαιτήσεις της ημέρας είναι υψηλές.
Τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (άλφα-λινολενικό οξύ), πρωτεΐνες και πολυφαινόλες. Παράλληλα, οι μετρήσεις στο αίμα των συμμετεχόντων αποκάλυψαν θετικές αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης και λιπαρών οξέων, στοιχεία που συνδέονται άμεσα με την αποτελεσματικότητα της εγκεφαλικής λειτουργίας.
Αν και αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τόσο άμεσα την επίδραση των καρυδιών σε νεαρούς ενήλικες μέσα σε μία ημέρα, τα αποτελέσματα ενισχύουν προηγούμενα ευρήματα που συνδέουν τη συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών με καλύτερη γνωστική υγεία. Το ερώτημα που απομένει είναι κατά πόσο αυτά τα οφέλη επεκτείνονται και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι ή άτομα με νευροεκφυλιστικά ή μεταβολικά προβλήματα.