Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Μια χούφτα από αυτό το τρόφιμο το πρωί «ξυπνά» τον εγκέφαλο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΜια χούφτα από αυτό το τρόφιμο το πρωί «ξυπνά» τον εγκέφαλο
spot_img

Τι αναφέρουν τα ευρήματα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Reading.

Η καθημερινή μας διατροφή δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία, αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί το μυαλό μας. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Reading έρχεται να ενισχύσει τη φήμη των καρυδιών ως «τροφή για τον εγκέφαλο», δείχνοντας ότι ακόμη και μία και μόνο μερίδα τους στο πρωινό μπορεί να προσφέρει πνευματικά οφέλη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Food & Function, η κατανάλωση 50 γραμμαρίων καρυδιών μαζί με βρώμη και γιαούρτι είχε θετική επίδραση στους χρόνους αντίδρασης και στη μνήμη νεαρών ενηλίκων, ηλικίας 18 έως 30 ετών. Συγκεκριμένα, η βελτίωση της μνήμης έγινε πιο εμφανής μετά από έξι ώρες από την κατανάλωση του πρωινού, ενώ οι πρώτες δύο ώρες έδειξαν μικρότερη απόδοση συγκριτικά με το πρωινό χωρίς καρύδια.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα παρακολουθήθηκε, προκειμένου να διαπιστωθεί η άμεση επίδραση της τροφής στην απόδοσή τους. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Claire Williams, επικεφαλής της μελέτης, η έρευνα αποδεικνύει ότι μια απλή διατροφική παρέμβαση μπορεί να έχει μετρήσιμα οφέλη στη γνωστική λειτουργία, ειδικά όταν οι απαιτήσεις της ημέρας είναι υψηλές.

Τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (άλφα-λινολενικό οξύ), πρωτεΐνες και πολυφαινόλες. Παράλληλα, οι μετρήσεις στο αίμα των συμμετεχόντων αποκάλυψαν θετικές αλλαγές στα επίπεδα γλυκόζης και λιπαρών οξέων, στοιχεία που συνδέονται άμεσα με την αποτελεσματικότητα της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Αν και αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τόσο άμεσα την επίδραση των καρυδιών σε νεαρούς ενήλικες μέσα σε μία ημέρα, τα αποτελέσματα ενισχύουν προηγούμενα ευρήματα που συνδέουν τη συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών με καλύτερη γνωστική υγεία. Το ερώτημα που απομένει είναι κατά πόσο αυτά τα οφέλη επεκτείνονται και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι ή άτομα με νευροεκφυλιστικά ή μεταβολικά προβλήματα.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα