Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Νέα μελέτη: Οι διαβητικοί δεν πρέπει τελικά να αποφεύγουν τις πατάτες!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΝέα μελέτη: Οι διαβητικοί δεν πρέπει τελικά να αποφεύγουν τις πατάτες!
spot_img

Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τρώνε υδατάνθρακες ή ιδιαίτερα αμυλούχους υδατάνθρακες όπως η πατάτα

Οι ψητές πατάτες είναι η τροφή που μπορεί να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς στους ενήλικες με διαβήτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η Έρευνα που παρουσιάστηκε πρόσφατα από τη Neda Akhavan, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κινησιολογίας και Επιστημών Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας (UNLV), αποκάλυψε μια μέτρια μείωση στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας, καθώς και βελτιώσεις στη σύσταση του σώματος, την περιφέρεια μέσης και τον καρδιακό ρυθμός ηρεμίας μεταξύ των συμμετεχόντων που ενσωμάτωσαν μια καθημερινή μερίδα ψητής πατάτας στη διατροφή τους.

«Θέλαμε να δοκιμάσουμε το συγκεκριμένο φαγητό που είναι ιδιαίτερα στιγματισμένο», είπε η Akhavan στο Fox News Digital.

Η κλινική δοκιμή, που χρηματοδοτήθηκε από τη Συμμαχία για την Έρευνα και την Εκπαίδευση Πατάτας, έλαβε χώρα όταν η Akhavan εργαζόταν στο State University της Φλόριντα. «Πολλοί άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 πιστεύουν ότι δεν πρέπει να τρώνε υδατάνθρακες ή ιδιαίτερα αμυλούχους υδατάνθρακες όπως η πατάτα», είπε η Akhavan.

Οι οδηγίες της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας συμβουλεύουν να μην κόψετε εντελώς τους υδατάνθρακες. Αντίθετα, οι υδατάνθρακες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Και στους 24 συμμετέχοντες της ομάδας μελέτης δόθηκε μια προπαρασκευασμένη ψητή πατάτα με το δέρμα μετρημένο στα 100 γραμμάρια, με μόνο 20 γραμμάρια υδατάνθρακες και μια παρόμοια μερίδα λευκό ρύζι με τον ίδιο αριθμό θερμίδων και υδατανθράκων, είπε η Akhavan.

Η δοκιμή διήρκεσε 12 εβδομάδες – αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να παρατηρηθούν αλλαγές στους δείκτες γλυκαιμικού ελέγχου και καρδιομεταβολικής υγείας. Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να προσθέσουν βότανα ή μπαχαρικά ή έως και μισή κουταλιά της σούπας βούτυρο, είπε η Akhavan, αλλά δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να τηγανίσουν τις πατάτες τους.

Η μελέτη πιστεύεται ότι είναι η πρώτη του είδους της που μετρά επιστημονικά τα καρδιαγγειακά οφέλη της πατάτας για ενήλικες με διαβήτη. «Εξετάσαμε ακόμη και την αγγειακή υγεία και δεν είδαμε καμία αρνητική επιρροή», εξήγησε η επιστήμονας.

Η «μεγαλύτερη απολαβή από την έρευνα είναι ότι αλλάζει την ιδέα μας για τις πατάτες», είπε η Akhavan.

Η έρευνα της Akhavan αφορούσε μόνο την ψητή πατάτα. “Το βράσιμο μιας πατάτας είναι πολύ διαφορετικό πράγμα. Η κατανάλωση της φλούδας της πατάτας είναι πραγματικά σημαντική”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο