Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
21.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το ελαιόλαδο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά ένα τρίτο

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤο ελαιόλαδο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά ένα τρίτο
spot_img

Μια ακόμη ιδιότητα του ελαιόλαδου που απευθύνεται σε περίπου μισό εκατομμύριο Έλληνες. 

   Το ελαιόλαδο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 1/3, σύμφωνα με πρώιμη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, και θα μπορούσε να είναι ελπιδοφόρα για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ως αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής, θεωρείται από καιρό υπερστροφή για τον άνθρωπο και διαθέτει μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες. Στις αρχές του έτους, μελέτη πρότεινε πως το ελαιόλαδο μπορεί να επιδειχθεί ευεργετικό κατά την περίοδο κύησης, ενισχύοντας το μητρικό γάλα. Λίγο αργότερα φέτος, τα ωφέλη του ελαιολάδου για την υγεία και την καρδία βρέθηκαν στο επίκεντρο μελέτης του πανεπιστημίου του Yale. Τις θαυματουργές ιδιότητες του ελαιολάδου προτείνει άλλη μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, όσον αφορά ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η μελέτη έδειξε πως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ατόμων με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας).

   Η άνοια περιλαμβάνει μια σειρά παθήσεων που επηρεάζουν τη μνήμη και άλλες νοητικές ικανότητες αρκετά ώστε να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Οι καταστάσεις προκαλούνται από φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλο, με τη νόσο του Αλτσχάιμερ να είναι ο πιο κοινός τύπος. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Alzheimer Αθηνών, «η αύξηση του προσδόκιμου ζωής κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Αλτσχάιμερ σαν ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα». Αυτός είναι ο λόγος πως από πολλούς επιστήμονες θεωρείται μια από τις νόσους του 21ου αιώνα

    Υπολογίζεται πως 50 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με άνοια παγκοσμίως, αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον. Υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή περίπου 300.000- 500.000 άτομα ζουν στην Ελλάδα, είτε με άνοια, είτε με πρώιμη διαταραχή που θα εξελιχθεί σε άνοια.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση ελαιόλαδου αντί για λίπη όπως η μαργαρίνη και η εμπορική μαγιονέζα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από άνοια. Στην πρώτη μελέτη για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της διατροφής και του θανάτου που σχετίζεται με την άνοια, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα διατροφικά ερωτηματολόγια και τα αρχεία θανάτου περισσότερων από 90.000 πολιτών των ΗΠΑ για τρεις δεκαετίες. Από αυτούς, 4.749 καταγράφηκαν ως θάνατοι από άνοια.

  Διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κάθε μέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια σε σύγκριση με εκείνους που το καταπλακώναν σπάνια ή και ποτέ. Η μελέτη έδειξε πώς η αντικατάσταση ενός μόνο κουταλιού μαργαρίνης ή μαγιονέζας με ελαιόλαδο κάθε μέρα συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια μεταξύ 8-14%.

«Η μελέτη μας ενισχύει τις διατροφικές οδηγίες που συνιστούν φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο και υποδηλώνει ότι αυτές οι συστάσεις όχι μόνο υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς αλλά δυνητικά και την υγεία του εγκεφάλου», δήλωσε η Anne-Julie Tessier, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Harvard TH Chan School of Public Health. .

Για αυτήν τη μελέτη, η Tessier σημείωσε ότι η σχέση μεταξύ του ελαιολάδου και του κινδύνου θνησιμότητας από άνοια ήταν ανεξάρτητη από τη συνολική ποιότητα της διατροφής, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι το ελαιόλαδο έχει ιδιότητες που είναι μοναδικά ευεργετικές για την υγεία του εγκεφάλου.

   Οι επιστήμονες ωστόσο επισημαίνουν πως θα χρειαστούν και άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα, αλλά οι ερευνητές είπαν ότι η μελέτη ενισχύει τα στοιχεία ότι η χρήση ελαιόλαδου στη θέση άλλων λιπών μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη μιας υγιεινής διατροφής.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο