Οι φθαλικές ενώσεις είναι βιομηχανικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων, είδη οικιακής χρήσης, καλλυντικά και απορρυπαντικά.
Μετά την αποκάλυψη ότι οι φθαλικές ενώσεις συνδέονται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων μορφών παιδικού καρκίνου, νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics, υποστηρίζει ότι οι έγκυες γυναίκες που εκτίθενται σε φθαλικές ενώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την επίπτωση των φθαλικών ενώσεων στην εγκυμοσύνη. Στο 9% των εγκύων που είχαν πρόωρους τοκετούς ανιχνεύτηκαν φθαλικοί μεταβολίτες σε περισσότερο από το 96% των δειγμάτων ούρων.
Οι φθαλικές ενώσεις είναι βιομηχανικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες τροφίμων , καλλυντικά και απορρυπαντικά. Κυρίως χρησιμοποιούνται χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας ή της συνοχής των πλαστικών και ενός ευρέος φάσματος καταναλωτικών προϊόντων. Η έκθεση σε φθαλικούς εστέρες μπορεί να συμβεί με κατάποση, εισπνοή και μέσω επαφής με το δέρμα. Τα πιο σταθερά ευρήματα αφορούσαν την έκθεση σε φθαλικό άλας που χρησιμοποιείται συνήθως σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως βερνίκια νυχιών και καλλυντικά αλλά τα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης μπορούν επίσης να μολύνουν τρόφιμα και ποτά.
Σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις η μείωση της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις ακόμη και κατά 50% θα μπορούσε να μειώσει τον πρόωρο τοκετό κατά 1,1%. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης υπολογιστικά μοντέλα για να προσομοιώσουν υποθετικές παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση σε φθαλικές ενώσεις. Οι πιθανές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να είναι συμπεριφορικές, όπως η επιλογή προϊόντων προσωπικής φροντίδας που δεν περιέχουν φθαλικές ενώσεις (εάν αναφέρονται στην ετικέτα), εθελοντικές ενέργειες από εταιρείες για την εξάλειψη των φθαλικών ενώσεων από τα προϊόντα τους, ή κανονιστικού χαρακτήρα.
Η κατανάλωση φρέσκου, σπιτικού φαγητού όσο το δυνατόν συχνότερα, η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων που έρχονται σε πλαστικό και η επιλογή προϊόντων χωρίς άρωμα ή εκείνων που φέρουν την ένδειξη «χωρίς φθαλικό», είναι μερικά παραδείγματα τρόπων με τους οποίους οι έγκυες μπορούν να μειώσουν την έκθεσή τους στις χημικές ουσίες.