Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023
22 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι γυναίκες πιο “ευαίσθητες” στο αλάτι – κίνδυνος για υπέρταση

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι γυναίκες πιο "ευαίσθητες'' στο αλάτι - κίνδυνος για υπέρταση
spot_img

Οι ερευνητές προτείνουν την επιβολή χαμηλότερου ορίου στο αλάτι για την υπέρταση στις γυναίκες.

Το αλάτι έχει μεγαλύτερη αρνητική επίπτωση στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Κολλεγίου της Τζόρτζια στις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο Hypertention. Οι ερευνητές λένε πως  η υπέρταση που προκαλείται από την ευαισθησία στο αλάτι ήταν υψηλότερη στις γυναίκες παρά στους άνδρες και προτείνουν την επιβολή χαμηλότερου ορίου για την υπέρταση στις γυναίκες. Πιθανοί λόγοι για την παρατηρούμενη διαφορά μεταξύ των φύλων είναι τα χρωμοσώματα, οι ορμόνες του φύλου όπως τα οιστρογόνα και η γενετική όπως οι υποδοχείς οιστρογόνων, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης σύμφωνα με το nutritioninsight.

Πριν από λίγες ημέρες ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας προειδοποίησε εκ νέου για τις καταστροφικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και το χαρακτηρίζει ως τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για θανάτους που σχετίζονται με τη διατροφή.

«Η πραγματικότητα είναι ότι οι γυναίκες και οι άνδρες ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση διαφορετικά», λέει ο Δρ Eric Belin de Chantemele.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως οι γυναίκες τείνουν να αγαπούν περισσότερο το αλάτι στα τρόφιμα που καταναλώνουν γεγονός που σχετίζεται με την φυσική ανάγκη να συγκρατηθεί νάτριο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αντίθετα οι τεστοστερόνη στους άνδρες μειώνει την όρεξη για αλάτι. Οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στο αλάτι και όταν μπαίνουν στην εμμηνόπαυση. H φράση «ευαισθησία στο αλάτι» σημαίνει ότι το σώμα τείνει φυσικά να «κρατά το αλάτι αντί να απορρίπτει την περίσσεια στα ούρα».

Αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση, καθώς εάν μια αύξηση ή μείωση κατά 10% ως απόκριση στην κατανάλωση αλατιού, θεωρείται ευαισθησία της αρτηριακής πίεσης στο αλάτι. 

«Η ευαισθησία στο αλάτι είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για την υπέρταση. Και, αν κοιτάξετε τα άτομα με ανθεκτική στη θεραπεία υπέρταση – που είναι οι περισσότεροι άνθρωποι – οι περισσότεροι είναι ευαίσθητοι στο αλάτι», λέει η Belin de Chantemel.

Να σημειωθεί πως Το World of Action on Salt, Sugar and Health τόνισε πρόσφατα ότι η βελτίωση του θρεπτικού περιεχομένου των τροφίμων και των ποτών με την αναδημιουργία συνταγών με λιγότερο αλάτι, είναι «μακράν η πιο σημαντική στρατηγική που πρέπει να κάνει κάθε εταιρεία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα