Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οι influencer μπορεί να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές πρακτικές διατροφής

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟι influencer μπορεί να οδηγήσουν σε ανθυγιεινές πρακτικές διατροφής
spot_img

Ποια διατροφική προσέγγιση προτείνει ειδικός.

   Παν μέτρον Άριστον λέγανε οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και όπως φαίνεται αυτό υποστηρίζουν και αρκετοί επιστήμονες υγείας, οι οποίοι περισσότερο από όλα ενθαρρύνουν μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς στέρηση των απολαύσεων. Στο μεταξύ βέβαια, οι influencer ή αλλιώς παράγοντες επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, κατά καιρούς θέτουν στο προσκήνιο δίαιτες που προσφέρουν μεν αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, αλλά τις περισσότερες φορές είναι βραχυπρόθεσμα. 

   Η Joyce Patterson στο βιβλίο της, «Think Like A Dietitian», καταρρίπτει τους κοινούς μύθους γύρω από τις δημοφιλείς δίαιτες και τονίζει τη σημασία της κατανόησης της επιστήμης πίσω από τις διατροφικές μας επιλογές. Η διαιτολόγος και ειδικός φροντίδας και εκπαίδευσης για τον διαβήτη στο Michigan Medicine, επισημαίνει τη σύγχυση και τις παρανοήσεις που τροφοδοτούνται από τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τα θρεπτικά συστατικά όπως τα λίπη και οι υδατάνθρακες, και πώς η φήμη τροφίμων όπως τα αυγά χειραγωγείται από τα μέσα ενημέρωσης και παραγωγούς τροφίμων για να αυξήσουν τις πωλήσεις.

    Μεταξύ των διαφόρων διατροφικών τάσεων που πραγματεύεται η Patterson στο βιβλίο, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κετογονική δίαιτα και τη διαλείπουσα νηστεία, τα οποία έχουν συγκεντρώσει σημαντική προσοχή από ερευνητές και κλινικούς γιατρούς της διατροφής. Αν και αναγνωρίζει τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της κετογονικής δίαιτας στην ταχεία απώλεια βάρους και τη διαχείριση μεταβολικών διαταραχών, η Patterson υπογραμμίζει την έλλειψη μακροπρόθεσμων μελετών για να εξακριβωθεί η ασφάλειά τους. Ομοίως, η διαλείπουσα νηστεία δείχνει υπόσχεση για θεραπεία της παχυσαρκίας και των καρδιομεταβολικών διαταραχών, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών της. 

   Στο βιβλίο διευκρινίζεται επίσης ότι η αρχική απώλεια βάρους σε δίαιτες, όπως η κετονική, συχνά προκύπτει από απώλεια νερού και τονίζει ότι διάφορα διατροφικά πρότυπα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους χωρίς να αποδεικνύεται ότι το ένα υπερέχει έναντι του άλλου για μακροχρόνια συντήρηση. Μια σημαντική ανησυχία που εγείρει η Patterson είναι η επιλεκτική εφαρμογή διατροφικών χαρακτηριστικών από άτομα, που συχνά οδηγεί σε ανθυγιεινές πρακτικές.

   Η στάση «όλα ή τίποτα» που επικρατεί μεταξύ εκείνων που ακολουθούν τις διατροφικές τάσεις είναι ένα άλλο ζήτημα που εξετάζει η Patterson. Ενώ πολλοί μπορούν να χάσουν βάρος με επιτυχία για βραχυπρόθεσμους στόχους, απροσδόκητα γεγονότα της ζωής μπορεί να διαταράξουν το αυστηρό τους σχήμα, οδηγώντας σε απογοήτευση και εγκατάλειψη της δίαιτας. Τονίζει ότι τέτοιες προκλήσεις είναι επαναλαμβανόμενες και αναπόφευκτες, υποδηλώνοντας ότι η ευελιξία και η ικανότητα προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας για βιώσιμες διατροφικές συνήθειες.

   Για να αντιμετωπίσει τις παγίδες της άκαμπτης δίαιτας, η Patterson συνιστά την υιοθέτηση ενός κανόνα «80/20», όπου η διατροφική τελειότητα δεν είναι ο στόχος, αλλά μάλλον μια ισορροπημένη προσέγγιση που επιτρέπει περιστασιακές απολαύσεις χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη γενική υγεία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα