Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ολόκληρο το αυγό ή μόνο το ασπράδι; Τι είναι καλύτερο για τη διατροφή μου;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΟλόκληρο το αυγό ή μόνο το ασπράδι; Τι είναι καλύτερο για τη διατροφή μου;
spot_img

Η σωστή επιλογή ανάλογα με τους στόχους διατροφής και τα τυχόν προβλήματα υγείας

Τα αυγά είναι θρεπτική τροφή, γεμάτη από υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα όπως βιταμίνη D, βιταμίνη Β12 και σελήνιο. Παρά το μικρό τους μέγεθος, προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την γενικότερη υγεία, αλλά και για την υγεία των ματιών και γι αυτό και αποτελούν βασικό τρόφιμο σε κάθε συνιστώμενη δίαιτα.

Ολόκληρο το αυγό ή μόνο το ασπράδι;

Τα ασπράδια αυγών, που αποτελούνται κυρίως από Αλβουμίνη, είναι τροφή χαμηλών θερμίδων και χωρίς λιπαρά. Ένα μεγάλο ασπράδι αυγού περιέχει περίπου 15-20 θερμίδες και 3-4 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης, χωρίς να καταναλώσουν καθόλου λίπος.

Τα ολόκληρα αυγά, ενώ περιέχουν περισσότερες θερμίδες και λίπος σε σύγκριση με τα ασπράδια, προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη σειρά θρεπτικών συστατικών. Ένα μεγάλο αυγό έχει περίπου 70-80 θερμίδες και παρέχει 6-8 γραμμάρια πρωτεΐνης μαζί με 4-5 γραμμάρια υγιών λιπών, μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Τα ολόκληρα αυγά αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης D, βιταμίνης Α και σιδήρου (ένα μεγάλο αυγό να παρέχει περίπου 41 IU βιταμίνης D και 270 IU βιταμίνης Α).

Για άτομα με έλλειψη βιταμίνης D ή σιδήρου, τα ολόκληρα αυγά μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα λόγω του πλούσιου σε θρεπτικά συστατικά κρόκου τους. Παρά την ελαφρώς υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε θερμίδες και λιπαρά, τα ολόκληρα αυγά προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία πέρα ​​από την πρωτεΐνη, που συμβάλλουν στη συνολική υγεία, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό, την όραση και τα οστά. Επιπλέον, ο συνδυασμός πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών στα ολόκληρα αυγά παρέχει αίσθημα κορεσμού, το οποίο βοηθά στη διαχείριση του βάρους και στην αύξηση των μυών. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που βρίσκονται στους κρόκους των αυγών είναι ευεργετικά για την υγεία των ματιών και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Τέλος, η χολίνη που περιέχουν είναι απαραίτητη για την υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Ωστόσο, για άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις υγείας, όπως καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη, η επιλογή πρέπει να είναι πιο προσεκτική. Οι τελευταίες έρευνες διαπιστώνουν ότι η κατανάλωση αυγών με μέτρο δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης και δεν επιβαρύνουν επομένως, τους ανθρώπους με προβλήματα καρδιάς. Σε όσους πάσχουν από διαβήτη, τα ολόκληρα αυγά προσφέρουν ένα πιο ισορροπημένο διατροφικό προφίλ, παρέχοντας όχι μόνο πρωτεΐνες αλλά και υγιή λιπαρά, απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης στην περίπτωσή τους, βιταμίνης D, που μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και βελτιώνει τη δράση της ινσουλίνης.

Συμπερασματικά, τα ολόκληρα αυγά στη διατροφή προσφέρουν ένα ευρύτερο φάσμα θρεπτικών συστατικών που συμβάλλουν στη συνολική υγεία και ευεξία. Ωστόσο, οι ατομικές διατροφικές προτιμήσεις, οι στόχοι διατροφής και τυχόν προβλήματα υγείας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην ποσότητα κατανάλωσης, σύμφωνα με τις οδηγίες τους γιατρού σας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο