Το τυρί έχει υψηλή διατροφική αξία και ως εκ τούτου συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή με ορισμένα είδη, καθώς μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες λοιμώξεις.
Το τυρί είναι υγιεινό για τη μέλλουσα μητέρα και το μωρό στην κοιλιά, καθώς περιέχει πολλά μέταλλα όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, πολλές πρωτεΐνες και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο και ψευδάργυρο.
Ωστόσο, ορισμένα είδη τυριού μπορεί να περιέχουν βακτήρια που μπορεί να είναι επικίνδυνα για το αγέννητο παιδί. Οι έγκυες γυναίκες έχουν δεκαπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν μια σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται λιστερίωση σε σχέση με άλλους ενήλικες. Προκαλείται από βακτήρια Listeria που μπορούν να βρεθούν στο ωμό, μη παστεριωμένο γάλα και σε ορισμένα άλλα τρόφιμα.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η μόλυνση από λιστέρια είναι εντελώς ακίνδυνη και συχνά περνά απαρατήρητη και χωρίς συνέπειες. Ωστόσο, μια λοίμωξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό. Εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί στο παιδί, μπορεί να οδηγήσει σε δυσμορφίες και σοβαρές ασθένειες. Στη χειρότερη περίπτωση, μια λοίμωξη στο παιδί μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό ή θνησιγένεια.
Εκτός από τη λιστέρια, το νωπό γάλα και τα προϊόντα νωπού γάλακτος μπορεί επίσης να περιέχουν βακτήρια Escherichia coli ή σαλμονέλα τα οποία μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα για το παιδί. «Για να διατηρηθεί ο κίνδυνος αυτός όσο το δυνατόν χαμηλότερα, οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να πίνουν νωπό γάλα ή να τρώνε προϊόντα νωπού γάλακτος», συνιστά το κρατικό κέντρο διατροφής της Βάδης-Βυρτεμβέργης.
Ως αποτέλεσμα, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τυχόν τυριά ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται με τη χρήση μη παστεριωμένου γάλακτος.
Τα περισσότερα τυριά που θα βρείτε στα ράφια στην Ελλάδα είναι ασφαλή για κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων πολλών μαλακών τυριών που μπορεί παραδοσιακά να θεωρούνται μη ασφαλή.
Όλα τα σκληρά τυριά, όπως το τσένταρ και η παρμεζάνα, είναι ασφαλή για κατανάλωση κατά την εγκυμοσύνη. Μαζί με πολλά παστεριωμένα ημίσκληρα και μαλακά τυριά, όπως το ένταμ, το χαλούμι και η φέτα. Αυτά τα τυριά αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου και μπορούν να απολαμβάνονται ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.
Ποια είδη τυριών επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη;
Συνοπτικά αυτά είναι τα είδη τυριών που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη:
- Σκληρά και ημίσκληρα τυριά από παστεριωμένο γάλα
- Μαλακό τυρί από παστεριωμένο γάλα
- Μαγειρεμένα και επεξεργασμένα τυριά
- Σκληρά τυριά από μη παστεριωμένο γάλα, όπως παρμεζάνα και εμμεντάλ
- Βιομηχανικά παραγόμενο τυρί κρέμα (φέτα, μοτσαρέλα, ρικότα κ.λπ.)
Ποια είδη τυριών απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη;
Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από νωπό γάλα πρέπει να επισημαίνονται αναλόγως . Αποφύγετε τα τυριά με την ένδειξη «από νωπό γάλα» ή «μη παστεριωμένο» εάν είστε έγκυος. Ορισμένα παραδείγματα είναι τα εξής:
- Μπλε τυρί (όπως ροκφόρ, γκοργκοντζόλα κ.λπ.)
- Τυρί από ξινόγαλα
- Τυρί σε φέτες και μαλακό τυρί από νωπό γάλα
- Μαλακά τυριά με κόκκινη επάλειψη
- Τυρί λευκής μούχλας (όπως καμαμπέρ, μπρί κ.λπ.)