Ενώ το πράσινο και το μαύρο τσάι διαφέρουν, μπορεί να παρέχουν ορισμένα από τα ίδια οφέλη για την υγεία.
Το τσάι είναι ίσως το πιο ποικιλόμορφο ποτό που υπάρχει. Είτε φρουτώδες, είτε με άρωμα βοτάνων, είτε για να το απολαμβάνετε ή να το απολαμβάνετε χαλαρά μετά τη δουλειά, είτε το πρωί.
Το πράσινο και το μαύρο τσάι έχουν παρόμοια οφέλη για την υγεία, όπως η ενίσχυση της εγρήγορσης και η προστασία της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Και τα δύο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, αλλά διαφέρουν ως προς τα συστατικά τους. Το ένα δεν είναι απαραίτητα «πιο υγιεινό» από το άλλο.
Μια διαφορά είναι ότι τα φύλλα του μαύρου τσαγιού πρώτα τυλίγονται και στη συνέχεια οξειδώνονται (εκτίθενται στον αέρα), ενώ το πράσινο τσάι δεν οξειδώνεται. Αυτή η αντίδραση προκαλεί το σκούρο καφέ χρώμα των φύλλων του μαύρου τσαγιού, ενώ τα φύλλα του πράσινου τσαγιού παραμένουν πράσινα.
Οφέλη του πράσινου και του μαύρου τσαγιού
Τόσο το πράσινο όσο και το μαύρο τσάι είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, μια ομάδα προστατευτικών αντιοξειδωτικών. Συγκεκριμένα, περιέχουν φλαβονοειδή, μια υποομάδα των πολυφαινολών.
Ωστόσο, η ποσότητα των φλαβονοειδών που περιέχουν διαφέρει. Μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι το μαύρο τσάι είχε μεγαλύτερη συνολική περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή από το πράσινο τσάι.
- Δείτε επίσης: Ηλιόσποροι με καρκινόγονες ουσίες – Άμεση ανάκληση
Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2023 για παλαιότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση του πράσινου τσαγιού στην υγεία της καρδιάς διαπίστωσε ότι η κατανάλωσή του μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και θετικά την υγεία της καρδιάς. Μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τη διαστολική και συστολική αρτηριακή πίεση.
Παρομοίως, μια μελέτη κοόρτης του 2022 που χρησιμοποίησε δεδομένα από 498.043 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 69 ετών μεταξύ 2006 και 2010 στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε την επίδραση του μαύρου τσαγιού.
Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν καφεΐνη, ένα διεγερτικό. Το πράσινο τσάι περιέχει λιγότερη καφεΐνη από το μαύρο τσάι – περίπου 29 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά φλιτζάνι, σε σύγκριση με 47 mg για την ίδια μερίδα μαύρου τσαγιού.
Το πράσινο και το μαύρο τσάι περιέχουν επίσης το αμινοξύ L-θεανίνη, το οποίο δεν υπάρχει στον καφέ. Πιστεύεται ότι προκαλεί την απελευθέρωση ενός ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που ονομάζεται γ-αμινοβουτυρικό οξύ (GABA) σε μελέτες σε ανθρώπους και ζώα. Αυτό επιφέρει μια κατάσταση χαλάρωσης αλλά εγρήγορσης. Προωθεί επίσης την απελευθέρωση της ορμόνης ντοπαμίνης που ενισχύει τη διάθεση.
Το πράσινο τσάι περιέχει ελαφρώς περισσότερη L-θεανίνη από το μαύρο τσάι, αν και οι ποσότητες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά σε κάθε φλιτζάνι.
Το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική πηγή του ισχυρού αντιοξειδωτικού επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG), το οποίο είναι υπεύθυνο για πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα φλιτζάνι περιέχει 200 έως 300 mg EGCG.
Τα πιθανά οφέλη του EGCG στο πράσινο τσάι που παρατηρήθηκαν σε μελέτες σε ανθρώπους, ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες περιλαμβάνουν αντικαρκινικές ιδιότητες και αντικαρκινικές επιδράσεις, βελτιώσεις σε νευρολογικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, προστασία του ήπατος και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Δείτε επίσης: Τι είναι το “τρελό μέλι” της Τουρκίας που στέλνει κόσμο στο νοσοκομείο
Από την άλλη, το μαύρο τσάι περιέχει ευεργετικές θεαφλαβίνες, μια ομάδα πολυφαινολών που απαντάται μόνο στο μαύρο τσάι. Προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία σχετίζονται όλα με την αντιοξειδωτική τους ικανότητα.
Σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οξείδωσης και αντιπροσωπεύουν 3 έως 6% όλων των πολυφαινολών στο μαύρο τσάι. Αυτές οι πολυφαινόλες μπορούν να προστατεύσουν τα λιποκύτταρα από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και μπορούν να υποστηρίξουν τη φυσική παραγωγή αντιοξειδωτικών του σώματός σας.
Τι να προτιμήσετε
Ενώ το πράσινο και το μαύρο τσάι διαφέρουν ως προς τη σύνθεση των πολυφαινολών τους και τη διαδικασία παραγωγής τους, και τα δύο είναι ισχυρές πηγές αντιοξειδωτικών που ενισχύουν την υγεία. Και τα δύο τσάγια μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Ορισμένες μελέτες από το 2017 δείχνουν ότι τα πράσινα τσάγια μπορεί να έχουν υψηλότερες αντιοξειδωτικές ικανότητες από τα μαύρα τσάγια. Αν και τα δύο περιέχουν καφεΐνη, το μαύρο τσάι έχει συνήθως περισσότερη, καθιστώντας το την καλύτερη επιλογή για όσους δεν είναι ευαίσθητοι στην καφεΐνη και αναζητούν μια ώθηση καφεΐνης που δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ένα φλιτζάνι καφέ.
Συμπερασματικά, το πράσινο και το μαύρο τσάι παρέχουν παρόμοια οφέλη για την υγεία, μεταξύ άλλων για την καρδιά και τον εγκέφαλό σας. Τα στοιχεία δεν ευνοούν έντονα το ένα έναντι του άλλου ή δεν υποστηρίζουν ότι το ένα είναι «πιο υγιεινό». Και τα δύο είναι εξαιρετικές προσθήκες στη διατροφή σας, ανάλογα με τη γευστική σας παλέτα.