Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
27.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποιές είναι οι τροφές που πρέπει να τρώνε σε ημέρες καύσωνα, σύμφωνα με τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠοιές είναι οι τροφές που πρέπει να τρώνε σε ημέρες καύσωνα, σύμφωνα με τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό
spot_img

Από την Κυριακή ξεκινά περίοδος έντονης ζέστης, με αποκορύφωμα Τρίτη και Τετάρτη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το καλοκαίρι και, όπως προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι, ένα νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα από την Κυριακή 7 Ιουλίου, με την κορύφωση του να σημειώνεται την Τρίτη και Τετάρτη, οπότε και ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40°C στα ηπειρωτικά. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο, ήδη από σήμερα, Πέμπτη 3 Ιουλίου, ο καιρός παρουσιάζει αυξημένες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με ισχυρούς βόρειους ανέμους, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιών. Στο Αιγαίο, οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 έως 8 μποφόρ, ιδιαίτερα στη νότια Κρήτη και την Ιεράπετρα, προτού υποχωρήσουν σταδιακά από το απόγευμα. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα ξεκινήσει σταδιακά από την Παρασκευή, ενώ με τα έως τώρα προγνωστικά δεδομένα, αναμένεται αποκλιμάκωση την επόμενη Πέμπτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σωρεία παραβάσεων σε σουπερμάρκετ της Κέρκυρας – Πρόστιμα 12.000€ σε LIDL και DIELLAS

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλείται ψωμί του τοστ λόγω Bacillus licheniformis – Τι είναι το επικίνδυνο βακτήριο και πώς εμφανίζεται

Προσοχή και προετοιμασία για τη ζέστη

Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει, οι αρχές συστήνουν μέτρα αυτοπροστασίας και προσοχή, ιδίως σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως ηλικιωμένοι, παιδιά και άτομα με χρόνια νοσήματα.

Οδηγίες πρόληψης από θερμική καταπόνηση:

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • Φοράτε καπέλο, αντηλιακό και φαρδιά, ανοιχτόχρωμα ρούχα
  • Πίνετε συχνά νερό, αποφεύγοντας καφεΐνη και αλκοόλ, τα οποία εντείνουν την αφυδάτωση.
  • Κλείστε περσίδες και παράθυρα κατά τις ώρες αιχμής της ζέστης και ανοίξτε τα σε αντίθετες πλευρές το βράδυ, για να δημιουργηθεί φυσικός αερισμός.
  • Χρησιμοποιείτε βρεγμένα ρούχα ή δροσερά ντους για άμεση ανακούφιση.
  • Αναγνωρίστε τα σημάδια κινδύνου, όπως ηροστομία, πονοκέφαλος, ζάλη ή σύγχυση είναι ενδείξεις αφυδάτωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Καμπυλοβακτηρίωση στην Ελλάδα: Αυξημένα κατά 42% τα κρούσματα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τι αλλάζει στο σώμα σας όταν περνάτε τα 40

Εγγραφείτε και εσείς στα FEA 2025 και ελάτε να γράψουμε ΜΑΖΙ μια ιστορία, που αξίζει να ειπωθεί!

Η θερμική εξάντληση είναι η αρχική φάση κινδύνου και προκαλείται από υπερβολική απώλεια υγρών, αλάτων και σακχάρων μέσω του ιδρώτα. Αντιμετωπίζεται με σκιά, ξεκούραση και ενυδάτωση

Η θερμοπληξία, από την άλλη, είναι πιο σοβαρή και προκύπτει όταν ο οργανισμός αδυνατεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του. Συμπτώματα όπως ναυτία, μυϊκές κράμπες, πονοκέφαλος και σύγχυση απαιτούν άμεση ιατρική παρέμβαση.

Διατροφικές συμβουλές για τον καύσωνα

Οι συμβουλές του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού μας υπενθυμίζουν να τρώμε ελαφριά γεύματα, τα οποία μας βοηθούν να νιώθουμε πιο δροσεροί. Συγκεκριμένα, πρέπει να τρώμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, φράουλες, αγγούρια, σέλινο και μαρούλι, που σας βοηθούν να διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα τη θερμοκρασία του σώματος σας. Οι σούπες, αν και μπορεί να φαίνεται παράλογο να τα τρώτε λόγω της θερμοκρασίας τους, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγρά και έτσι μπορούν επίσης να μας δροσίσουν.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιαούρτι με μήλο: Νέο εύρημα Ελλήνων Επιστημόνων Τροφίμων

Πώς το μήλο βελτιώνει το γιαούρτι – ;Eρευνα του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΠΘ δίνει απαντήσεις

Θάνατοι μωρών από βρεφικό γάλα: Ευρήματα μελέτης για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου Cronobacter sakazakii

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ βρίσκουν γενετικές ενδείξεις για την παγκόσμια επιμονή του παθογόνου του βρεφικού γάλακτος

Καλλυντικά: Σοβαρός κίνδυνος από τις απομιμήσεις – Συναγερμός για τοξικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και παθογόνα

Εκτός από τον κίνδυνο αλλεργίας, τα προϊόντα κακής ποιότητα» μπορεί να περιέχουν «τοξικές» ουσίες, είτε απαγορευμένες είτε πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια, παθογόνα και βαρέα μέταλλα - Χωρίς φίλτρα προστασίας τα αντηλιακά
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα