Ένα πιάτο δεν αρκεί να είναι νόστιμο. Πρέπει να πληροί και συγκεκριμένες προϋποθέσεις
Στην Ελλάδα φημιζόμαστε, για τη φιλοξενία μας, τα όμορφα μέρη μας και την κουζίνα μας. Μεταξύ άλλων, όμως, φημιζόμαστε και για τις μεγάλες μας μερίδες στα γεύματα. Οι μεγάλες μερίδες, αν και δεν είναι μόνο ελληνικό χαρακτηριστικό, αποτελεί έναν επικίνδυνο τρόπο να πάρει κανείς βάρος, ειδικά όταν το πιάτο του δεν συνιστά ένα υγιεινό γεύμα. Από την άλλη, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής συχνά οδηγούν σε λιγότερα γεύματα, αλλά μεγαλύτερες ποσότητες. Πώς, λοιπόν, θα ενσωματώσουμε ένα διατροφικό στυλ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητάς μας, αλλά δεν θα στοιχίζει στο σώμα μας με παραπάνω κιλά;
Το πρώτο βήμα στο να μπορεί κανείς να τρώει μια ικανοποιητική ποσότητα φαγητού, αλλά να μην παχαίνει είναι να βρει τη σωστή ισορροπία στο πιάτο του. Οπότε τι συνιστά το τέλειο πιάτο κατά τους ειδικούς; Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Healthy Food, το ένα τέταρτο του πιάτου πρέπει να αποτελείται από υδατάνθρακες υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και χαμηλού GI (γλυκαιμικού δείκτη). Ένα άλλο τέταρτο αποτελείται από άπαχη πρωτεΐνη και το υπόλοιπο μισό του πιάτου να είναι γεμάτο με ένα μείγμα πολύχρωμων λαχανικών.
Θα αναρωτηθεί κανείς σε αυτό το σημείο «ναι, αλλά αν μαγειρέψω κοκκινιστό με πατάτες τηγανητές;». Πράγματι, ένας συνδυασμός κορεσμένος σε ένα ή δύο είδη, μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του πιάτου σας, για αυτό χρειάζεται να προσαρμόζεστε όσο μπορείτε κοντά στις επιθυμητές ισορροπίες, προσθέτοντας, για παράδειγμα περισσότερα λαχανικά στο κρέας και σαλάτα, αλλά αφαιρώντας ποσότητα από τις πατάτες.
Αφού είδαμε πώς πρέπει να είναι ένα το πιάτο που θα προσφέρει την τέλεια ισορροπία, ας δούμε τι συνδυασμοί μπορούν να γίνουν για το κάθε μέρος του πιάτου. Ξεκινώντας με το ½ πιάτο που αποτελείται από λαχανικά, μπορείτε να συνδυάσετε όχι μόνο ατόφια λαχανικά, αλλά και μια σαλάτα. Είναι καλό τα λαχανικά και η σαλάτα σας να είναι πολύχρωμα, εννοώντας με αυτό να αποτελούνται από μια ποικιλία πχ καρότα, μπρόκολο, πιπεριά, αρακά με μια σαλάτα από μαρούλι, ντομάτα αγγούρι και ρόκα (μισό φλυτζάνι το καθένα).
Όσον αφορά στους υδατάνθρακες χαμηλού GI, αυτό θα μπορούσε να αποτελεί μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή μια κούπα ζυμαρικά ολικής ή μια μικρή πατάτα. Για την άπαχη πρωτεΐνη, σκεφτείτε 1 μερίδα κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, θαλασσινά, φασόλια ή ακόμα και τόφου, συνήθως στο μέγεθος της παλάμης.
Φυσικά, το κάθε πιάτο μπορεί να προσαρμοστεί στις γεύσεις και την όρεξή σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είστε δημιουργικοί. Βάλτε τη φαντασία σας στο πώς θα εμπλουτίσετε το πιάτο σας, με σάλτσες, ντρέσινγκ και μπαχαρικά της αρεσκείας σας.