Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
8.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως τα σταφύλια βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠως τα σταφύλια βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης
spot_img

Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν την θετική επίδραση που έχουν τα σταφύλια στη χοληστερίνη.

Τα σταφύλια είναι ο τρίτος συχνότερος τύπος φρούτων που αγοράζεται, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Φρέσκων Προϊόντων. Ωστόσο, δεν είναι απλώς ένα νόστιμο φρούτο ή μια ελκυστική προσθήκη στο δίσκο αλλαντικών.

Προσφέρουν επίσης ένα απροσδόκητο αποτέλεσμα: Τα σταφύλια μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερόλη σας. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες, τα σταφύλια περιέχουν επίσης φυτικές ίνες. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να βοηθήσουν τους καταναλωτές σταφυλιών να διαχειριστούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους με φυσικό τρόπο.

Πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν την απροσδόκητη επίδραση που έχουν τα σταφύλια στη χοληστερόλη, κάτι που είναι χρήσιμο να γνωρίζετε αν σας ενδιαφέρει να ελέγχετε τα επίπεδα χοληστερόλης σας όσο το δυνατόν περισσότερο με τα τρόφιμα.

Ωστόσο, ενώ τα σταφύλια μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής για την καρδιά δίαιτας, περιέχουν επίσης υψηλό ποσοστό ζάχαρης. Στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) δείχνουν ότι ένα φλιτζάνι σταφύλια έχει 23,4 γραμμάρια ζάχαρης.

Δεδομένου ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στις γυναίκες να περιορίζουν τη διατροφή τους σε μόλις 25 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα (οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζονται στα 36 γραμμάρια για τους άνδρες), η υψηλή σε ζάχαρη φύση των σταφυλιών είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ιδίως αν βρίσκεστε σε ένα πρόγραμμα γευμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Η επίδραση των πολυφαινολών

Οι πολυφαινόλες στα σταφύλια είναι ένας από τους λόγους που μελετώνται ως υπερτροφές που βελτιώνουν τη χοληστερόλη. Οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις πλούσιες σε αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ικανότητες. Είναι αυτή η πτυχή που φαίνεται να βελτιώνει την απόδοση του καρδιαγγειακού συστήματος, εμποδίζοντας τελικά τη χοληστερόλη να συσσωρεύεται και να προκαλεί αρτηριακές αποφράξεις.

Μια μετα-ανάλυση του 2020 στο Journal of Clinical Medicine διερεύνησε την επίδραση των πολυφαινολών του σταφυλιού στη χοληστερόλη. Οι συγγραφείς εξέτασαν πολυάριθμες κλινικές δοκιμές για να διαπιστώσουν αν οι πολυφαινόλες σταφυλιού μετακίνησαν τη βελόνα στα λιπιδαιμικά προφίλ των υποκειμένων της μελέτης. Διαπίστωσαν ότι οι πολυφαινόλες θα μπορούσαν να έχουν «ευνοϊκή επίδραση», δηλαδή θα μπορούσαν να βοηθήσουν να διατηρηθεί η χοληστερόλη των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) – ή αλλιώς κακή χοληστερόλη – σε υγιή επίπεδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας συστηματικής ανασκόπησης του 2022 στο περιοδικό Horticulturae, οι φαινόλες του σταφυλιού μπορεί να έχουν επίδραση στη μείωση της χοληστερόλης. Ωστόσο, οι συγγραφείς συνέστησαν περαιτέρω δοκιμές για να καθοριστεί ακριβώς πώς να αξιοποιηθούν καλύτερα οι φαινολικές ενώσεις που είναι διαθέσιμες σε τρόφιμα όπως τα σταφύλια.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrients το 2021 έθεσε ως στόχο να διαπιστώσει αν η σκόνη σταφυλιού μπορεί να έχει μειωτική επίδραση στη χοληστερόλη στον άνθρωπο λόγω της περιεκτικότητάς της σε πολυφαινόλες και φυτικές ίνες. Μετά από τέσσερις εβδομάδες καθημερινής διατροφής που περιλάμβανε αρκετή σκόνη σταφυλιού ώστε να μιμείται τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε δύο μερίδες επιτραπέζιων σταφυλιών, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν συλλογικά μείωση 5,9% στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους.

Η επίδραση των διαλυτών φυτικών ινών

Το άλλο θρεπτικό στοιχείο στα σταφύλια που μπορεί να εμποδίσει την αύξηση της χοληστερόλης, το οποίο είναι οι φυτικές, διαλυτές φυτικές ίνες που εκτοξεύουν τη χοληστερόλη. Σύμφωνα με τους ειδικούς του WebMD, η κατανάλωση διαλυτών ινών έχει συνδεθεί με μείωση της συνολικής χοληστερόλης.

Σε μια συστηματική ανασκόπηση του 2023 που δημοσιεύθηκε στο PharmaNutrition, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα σταφύλια, εν μέρει λόγω της ινώδους σύστασής τους, θα μπορούσαν να μειώσουν «σημαντικά» την υπέρταση, καθώς και να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα σταφύλια δεν είναι τόσο πλούσια σε φυτικές ίνες όσο κάποια άλλα φρούτα. Σύμφωνα με στοιχεία του USDA, ένα μόνο φλιτζάνι σταφύλια προσφέρει περίπου 1,36 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό υπολείπεται αρκετά της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης φυτικών ινών από 25 έως 30 γραμμάρια φυτικών ινών για ενήλικες, όπως σημειώνεται σε άρθρο του 2020 στο The BMJ.

Ακόμα κι έτσι, μόλις ένα γραμμάριο φυτικών ινών από σταφύλια θα μπορούσε να σας βοηθήσει να πετύχετε τον στόχο της ημερήσιας κατανάλωσης φυτικών ινών και ίσως να διατηρήσετε και τη χοληστερόλη σας υπό έλεγχο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εμπειρίες επιθεωρητών ασφάλειας τροφίμων: Η πιο συχνή και κοινή παράβαση

Ποιες είναι οι προτάσεις των ερευνητών για την συμμόρφωση των επιχειρήσεων στον τομέα της ασφάλειας τροφίμων.

Αξίζει να ακολουθήσει κάποιος το επάγγελμα του διαιτολόγου; Του Νίκου Ζορζοβίλη*

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είσαι διαιτολόγος.

“ΟΧΙ” της EFSA σε ισχυρισμό υγείας για το συμπλήρωμα κρεατίνης

Απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ο ισχυρισμός υγείας «Η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας».
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο