Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο κακό κάνει η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠόσο κακό κάνει η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ;
spot_img

Οι υδατάνθρακες ΔΕΝ είναι ο εχθρός της απώλειας βάρους.

Του Νίκου ΖορζοβίληBSc Dietetics – MSc Sport Nutrition

Με την αυξανόμενη δημοτικότητα των προγραμμάτων διατροφής όπως η διαλειμματική νηστεία, υπάρχει μεγάλη συζήτηση σχετικά με την καλύτερη ώρα της ημέρας για να φάτε σχεδόν τα πάντα – συμπεριλαμβανομένων των υδατανθράκων.

Πιθανώς έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων πριν από τον ύπνο είναι απαγορευτική. Αλλά είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση ενός μπισκότου σοκολάτας το πρωί διαφέρει τόσο πολύ από την επίσκεψη στο ίδιο βάζο με τα μπισκότα το βράδυ;

Στοιχεία από διατροφικές μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κοιλιακό λίπος και για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας.

Οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα στο φαγητό σας καταλήγουν ως γλυκόζη στο αίμα, η οποία χρησιμοποιείται για ενέργεια. Εάν έχετε περισσότερη γλυκόζη από όση χρειάζεστε, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να απομακρύνει την περίσσεια από το αίμα σας. Εάν αυτό συμβαίνει τακτικά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Πιστεύεται ευρέως ότι η κατανάλωση υδατανθράκων το βράδυ είναι χειρότερη από την κατανάλωσή τους για πρωινό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα μας πιστεύεται ότι είναι γενικά πιο αποτελεσματικό στην επεξεργασία των υδατανθράκων το πρωί. Επομένως, υποστηρίζεται ότι είναι προτιμότερο να λαμβάνετε υδατάνθρακες το πρωί, όταν το σώμα σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει, παρά το βράδυ, όταν το σώμα σας ετοιμάζεται να κοιμηθεί.

Αλλά είναι αλήθεια αυτό;

Πόσο αποτελεσματικά επεξεργάζεται τους υδατάνθρακες το σώμα μας;

Μετά την κατανάλωση οποιουδήποτε γεύματος που περιέχει υδατάνθρακες, το επίπεδο της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος θα αυξηθεί. Σε ένα υγιές άτομο που επεξεργάζεται αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες, αυτή η αιχμή θα παραμείνει εντός των υγιών ορίων και σύντομα θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε ένα άτομο που δεν επεξεργάζεται αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες, η γλυκόζη στο αίμα θα αυξηθεί περισσότερο και θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επανέλθει στο φυσιολογικό επίπεδο. Αυτή είναι μια λιγότερο υγιής αντίδραση.

Ως εκ τούτου, η μέτρηση της απόκρισης της γλυκόζης στο αίμα ενός ατόμου μετά από ένα γεύμα μπορεί να αποκαλύψει πόσο καλά το σώμα του επεξεργάζεται αυτό το γεύμα. Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η αιχμή της γλυκόζης στο αίμα ή όσο περισσότερο διαρκεί η επιστροφή στο φυσιολογικό, τόσο λιγότερο υγιής είναι η αντίδραση του οργανισμού.

Υπάρχει πραγματικά το “εσωτερικό ρολόι”;

Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα που πολλοί επιστήμονες εντοπίζουν στους βραδινούς υδατάνθρακες: Τη νύχτα, το σώμα μας χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια και αντλεί από τα δικά του αποθέματα λίπους, υποθέτοντας ότι δεν χρειάζεται να κάψει τους υδατάνθρακες που κατανάλωσε λίγο πριν τον ύπνο.

Βγάζει νόημα αυτό και αποδεικνύει ότι όλοι οι αρνητές των βραδινών υδατανθράκων έχουν δίκιο; Όχι απαραίτητα!

Μόνο όσοι είναι πεπεισμένοι ότι το σώμα διαθέτει ένα “εσωτερικό ρολόι” που μπορεί να ενεργοποιεί και να απενεργοποιεί ορισμένες διεργασίες ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Υποθέτουν ότι η καύση του λίπους λαμβάνει χώρα μόνο τη νύχτα.

Αυτό όμως ΔΕΝ έχει αποδειχθεί πλήρως μέχρι σήμερα.

Επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι τα αποθέματα λίπους αξιοποιούνται και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Απλά όποτε το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια από όση έχει προσλάβει

Το συμπέρασμα

Μπορείτε να δείτε ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος έχει δίκιο. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Αν ασκείστε αρκετά και τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, δεν χρειάζεται να φοβάστε το βραδινό πιάτο ζυμαρικών (ή ρύζι, ψωμί, πατάτες…).

Ως διαιτολόγος, δεν πιστεύω στην εξάλειψη οποιασδήποτε πηγής τροφής από τη διατροφή και οι περισσότεροι από τους διαιτώμενους που έχουμε συνεργαστεί, έχουν επίσης το μερίδιο των υδατανθράκων που τους αναλογεί, ακόμη και τη νύχτα, αν το προτιμούν.

Οι υδατάνθρακες βοηθούν πάρα πολύ στην τήρηση του διατροφικού προγράμματος και συνεπώς στη βιωσιμότητα, καθώς ο στόχος μας δεν είναι απλώς να χάσουμε το λίπος, αλλά να το χάσουμε με υγιεινό τρόπο και να διατηρήσουμε αυτή τη συνθήκη για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορούμε!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο