Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρέπει να βάζουμε βότκα στο δέρμα μας;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠρέπει να βάζουμε βότκα στο δέρμα μας;
spot_img

Δεν είναι λίγες οι αναφορές στη χρησιμότητα της βότκας στο σπίτι πέρα ​​από την παραγωγή ποτών αφού έχει διαφημιστεί ως ένα μυστικό συστατικό που μπορεί να βοηθήσει με τα πάντα στο σπίτι, από την αφαίρεση λεκέδων και το γυάλισμα ασημικών μέχρι τη θεραπεία από κοψίματα και αμυχές. Βοηθάει, όμως και στην περιποίηση του προσώπου;

Σύμφωνα με το περιοδικό Town & Country, η βότκα θα μπορούσε να έχει ευεργετική δράση στην περιποίηση της επιδερμίδας, αφού «δρα ως στυπτικό και φυσικό τονωτικό», ενώ χάρη στις απολυμαντικές της ιδιότητες, μπορεί να καθαρίσει βαθιά τους πόρους του δέρματος.

Φημολογείται μάλιστα ότι η πριγκίπισσα Μαργαρίτα χρησιμοποιούσε τη βότκα για τονωτικό ως μέρος της μακροχρόνιας πρωινής ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας της.

«Είναι δυνατό να φτιάξετε ένα σπιτικό τόνερ αναμειγνύοντας βότκα με ίσα μέρη ροδόνερου ή ελαίου λεβάντας, για παράδειγμα, αλλά η βότκα έχει αφυδατωτική δράση στο δέρμα. Οπότε σίγουρα δεν θα το συνιστούσα αν έχετε ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα», συμβουλεύει η Bethany Parladorio, ιδρύτρια της DUAL skincare, μιας βρετανικής μάρκας καλλυντικών που επεκτάθηκε πρόσφατα αφού είδε μια αύξηση της ζήτησης για προϊόντα ομορφιάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ενώ σχεδόν όλα τα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας περιέχουν κάποια μορφή αλκοόλ μεταξύ των συστατικών τους, μην κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι κάθε μορφής αλκοόλ είναι το ίδιο πράγμα.

«Το αλκοόλ είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε οργανική ένωση όπου μια ομάδα υδροξυλίου (ένα άτομο οξυγόνου συνδεδεμένο με ένα άτομο υδρογόνου/-ΟΗ) συνδέεται με ένα άτομο άνθρακα», λέει η Parladorio, η οποία μετράει 15 χρόνια στη βιομηχανία ομορφιάς. «Το μόνο κοινό που έχουν όλες οι αλκοόλες είναι αυτή η υδροξυλική ομάδα, αλλά εκτός από αυτό, η δομή του μορίου μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική», συμπληρώνει.

Εξηγεί ότι το αλκοόλ που χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και έχει «μετουσιωθεί».

«Η μετουσιωμένη αλκοόλη είναι αιθανόλη, με πρόσθετα που προστίθενται σε αυτήν για βιομηχανικούς σκοπούς που την καθιστούν ακατάλληλη για ανθρώπινη κατανάλωση. Χρησιμοποιείται συνήθως στην περιποίηση του δέρματος για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα της φόρμουλας, να κάνει γαλακτωματοποίηση των συστατικών, να ενισχύσει την απορρόφηση από το δέρμα ή να διατηρήσει το προϊόν», εξηγεί η Parladorio.

«Οι αλκοόλες με χαμηλά μοριακά βάρη, όπως η ισοπροπυλική αλκοόλη και η αιθανόλη (συχνά αναφέρονται ως αλκοόλη SD ή αλκοολούχα απορρόφηση στις λίστες συστατικών) λειτουργούν ως διαλύτες, ενθαρρύνοντας βασικά συστατικά που δεν θέλουν να διαλυθούν στο νερό να κάνουν ακριβώς αυτό. Έχουν μια πιο ανάλαφρη αίσθηση στο δέρμα και βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα για λιπαρούς τύπους δέρματος».

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλού μοριακού βάρους ή «λιπαρές» αλκοόλες (κετύλιο, στεαρύλιο και κεταρύλιο) «διατηρούν το διαχωρισμό των γαλακτωμάτων ελαίου και νερού και προσθέτουν επιπλέον απαλότητα στο προϊόν, κάνοντας το δέρμα να δείχνει πιο λείο και πιο μαλακό.”

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να ρίξει κανείς βότκα στο πρόσωπό του και να χρησιμοποιήσει ένα προϊόν περιποίησης που περιέχει κάποιο από τα παραπάνω είδη αλκοόλ.

«Η βότκα μπορεί να είναι χρήσιμη αν βρεθεί κάποιος σε ένα φεστιβάλ ή σε κάμπινγκ χωρίς άλλη επιλογή περιποίησης και θέλετε να αντιμετωπίσει κάποια σημεία ή ατέλειες», λέει η Parladorio, όμως, προειδοποιεί: «Ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να την εφαρμόζετε σκέτη παρά πάντα αναμεμειγμένη 50/50 με νερό».

Το ίδιο ισχύει για το τζιν, την τεκίλα και σχεδόν οποιοδήποτε άλλο white spirit. «Είναι όλα τα ίδια καθώς η περιεκτικότητα σε αλκοόλ δρα ως στυπτικό και όχι το ίδιο το ποτό».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Coca Cola: Ανάκληση 28 εκατομμυρίων αναψυκτικών λόγω σοβαρού κινδύνου – 80 επιθεωρητές εν δράσει

Η μεγαλύτερη ανάκληση των τελευταίων 25 ετών στην Αυστρία που επηρέασε 18 χώρες.

Έκκληση προς την αλλαντοβιομηχανία: Μειώστε τα συντηρητικά για να αυξήστε την ασφάλεια – Προτεινόμενες λύσεις    

Τα μέτρα που προτείνουν ερευνητές για τη μείωση του κινδύνου λιστερίωσης στα τρόφιμα.

Κίνδυνος ασφυξίας από παιδικά ζελεδάκια! Πωλούνται και στην Ελλάδα

Η λίστα των προϊόντων που ανακαλούνται, μερικά από τα οποία πωλούνται και στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο