Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
17.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Λειτουργικό ψωμί: Η νέα τάση προσθήκης συστατικών σε αρτοσκευάσματα που ενισχύουν την υγεία

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΛειτουργικό ψωμί: Η νέα τάση προσθήκης συστατικών σε αρτοσκευάσματα που ενισχύουν την υγεία
spot_img

Ερευνητές μετατρέπουν κυρία μέσα διατροφής όπως το ψωμί, σε σύμμαχο μας.

   Το γεγονός πως προϊόντα όπως τα αρτοσκευάσματα που αποτελούν βασικό κομμάτι διατροφής για πολλά μέρη του κόσμου, εκμεταλλεύονται εταιρείες προκειμένου να τα κάνουν μέσο ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και έτσι δίνουν την ευκαιρία στους καταναλωτές χωρίς ουσιαστικά να αλλάζουν τη διατροφή τους, να βελτιώνεται η ήδη υπάρχουσα. Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν συνταγές για ψωμί με προζύμι και μάφινς, με γνώμονα την ομαλή λειτουργία του εντέρου, πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

   Όσον αφορά το ψωμί με προζύμι, είναι γνωστό πως παρέχει στο έντερο πολυεπίπεδα οφέλη, τόσο για την ομαλή λειτουργία του όσο και για την ίδια την ψυχολογία μας. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει άλλωστε την άριστη σχέση μεταξύ εντερικοί νευρικού συστήματος και εγκεφάλου, που αλληλοεπιδρούν επηρεάζοντας και τη διάθεση. Βασικό στοιχείο στο προζύμι είναι τα μεταβιοτικά. Αν τα προβιοτικά είναι τα ωφέλημα βακτήρια του εντέρου, τα μεταβιοτικά είναι οι ουσίες που απελευθερώνονται όταν τα προβιοτικά διασπούν τα τρόφιμα, ολόκληρα ή σε θραύσματα. Ουσιαστικά, τα τελευταία διαθέτουν πολλά από τα οφέλη των προβιοτικών, ωστόσο χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνετε τα πραγματικά ζωντανά βακτήρια, καθώς και πιθανώς κάποια πρόσθετα οφέλη. Για παράδειγμα, η διάσπαση των μικροβίων μπορεί να απελευθερώσει υγιεινές ενώσεις που κανονικά είναι κλειδωμένες μέσα τους, και στην περίπτωση του ψωμιού, ακόμη και μετά το ψήσιμο.

    Η ισπανική εταιρεία, Mim Habits, κυκλοφόρησε μια σειρά από καρβέλια στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα οποία χαρακτηρίζονται ως το “πρώτο ψωμί που σχεδιάστηκε από επιστήμονες για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου σας”. Υπάρχουν τέσσερις τύποι ψωμιού στη νέα σειρά, «ενίσχυση του ανοσοποιητικού», «ισορροπία του εντέρου», «ανακούφιση από το στρες» (επίσης σχεδιασμένο για να βοηθάει στον ύπνο) και «φροντίδα της έντασης» (που στοχεύει στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης), τα οποία περιέχουν διαφορετικά κοκτέιλ μεταβιοτικών που επιλέχθηκαν με τη βοήθεια επιστημόνων σε μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που δημιουργεί θεραπείες με βάση το μικροβίωμα για τον καρκίνο, λέει ο ιδρυτής της Mim Habits, Xavi Cortadellas.

   Ορισμένα βακτηριακά θραύσματα και ενώσεις που παράγονται από βακτήρια έχουν οφέλη για την υγεία, λέει ο Glenn Gibson, καθηγητής μικροβιολογίας τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Reading. Τα βακτηριακά κυτταρικά τοιχώματα, για παράδειγμα, διεγείρουν την παραγωγή αντισωμάτων, ενώ το βουτυρικό οξύ, ένα άλλο μεταβιοτικό που βρίσκεται στο νέο ψωμί, διατηρεί τα κύτταρα του εντέρου υγιή. Από την άλλη ο Colin Hill, καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κορκ, είπε στο Good Health: “Υπάρχουν πολλές πειστικές αποδείξεις που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση μεταβιοτικών είναι ένας καλός τρόπος για να τα μεταφέρεις στο έντερο. Τα περισσότερα από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας βρίσκονται στο έντερο, το μεγαλύτερο μέρος του νευρικού μας συστήματος βρίσκεται στο έντερο και το έντερο είναι όπου χωνεύουμε την τροφή μας”. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα αδημοσίευτα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 64% είχε πιο τακτικές κενώσεις και το 45% κοιμόταν καλύτερα.

    Την ίδια ώρα ευεργετικές ιδιότητες για το έντερο, προσπαθούν να επιτύχουν ερευνητές στην Ινδία και τη Νορβηγία, μέσα από την προσθήκη συστατικών στα μάφιν. Προσέθεσαν άνθη ιβίσκου, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις όπως ανθοκυανίνες και φαινολικά, καθώς και βιταμίνες Β και βιταμίνη C. Οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες προστατεύουν επίσης τα κύτταρα από βλάβες και γήρανση. Η Dr. Eva Falch, επιστήμονας τροφίμων στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, και ένας από τους ερευνητές, λέει “Σε καλλιέργειες τροφίμων όπου τα αρτοσκευάσματα όπως αυτό αποτελούν μέρος της καθημερινής διατροφής, μπορούν να προσθέσουν επιπλέον θρεπτικά συστατικά”. Ωστόσο ο Duane Mellor, διαιτολόγος και ανώτερος λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aston, εκφράζει την πεποίθηση πως θα πρέπει απλώς να μειώσουμε τη συχνότητα κατανάλωσης, από το να υπερεκτιμήσουμε τα πιθανά οφέλη.

   Το άνθος ιβίσκου περιέχει επίσης περίπου 20 φορές περισσότερη βιταμίνη C και μια πληθώρα άλλων βιταμινών που είναι καθοριστικές για την υγεία του νευρικού συστήματος. Για να φτιάξουν τα μάφιν, οι ερευνητές αντικατέστησαν το γάλα, με υγρό εκχύλισμα ιβίσκου πριν από τη διεξαγωγή γευστικών δοκιμών με εθελοντές, χρησιμοποιώντας 17 παραλλαγές της συνταγής. 

    Άλλες παρόμοιες προσπάθειες ήταν και του Πανεπιστήμιο Loughborough το 2021, όπου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ινουλίνη ως υποκατάστατο ζάχαρης και λίπους και αντικατέστησαν μια ποσότητα από το αλεύρι με αλεύρι από αποξηραμένες, άγουρες μπανάνες. Είναι πλούσιο σε ανθεκτικό άμυλο, έναν υδατάνθρακα που μπορεί να κάνει το σώμα πιο ευαίσθητο στην ινσουλίνη, η οποία αφαιρεί το σάκχαρο από το αίμα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, τονίζουν οι ερευνητές. Γράφοντας στο περιοδικό Foods, οι ερευνητές λένε ακόμη “Υπάρχει σημαντική δυνατότητα βιομηχανικής παραγωγής muffins με μειωμένη ζάχαρη ή λιπαρά χρησιμοποιώντας ινουλίνη ή αλεύρι πράσινης μπανάνας χωρίς να υποβαθμίζονται σημαντικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά”.

    Επίσης στη νότια Κορέα, ερευνητές προσέθεσαν στα μαφινς φύλλα κινέζικου λάχανου που είχαν απομείνει από την παρασκευή kimchi, ώστε να τα κάνουν πλουσιότερα σε φυτικές ίνες. Στη Νέα Ζηλανδία, ερευνητές χρησιμοποίησαν βήτα-γλυκάνη ως πρόσθετο στα μάφιν προκειμένου να τα κάνουν πιο φιλικά για την καρδιά. 

   Η στροφή της αγοράς σε προσθήκες που θα κάνουν τα αρτοσκευάσματα πιο υγιεινά τόσο για την καρδιά όσο και για το έντερο, είναι μια ελπιδοφόρα κατεύθυνση και για την Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του 2022, η κατανάλωση ψωμιού κατ’ άτομο ανήλθε περίπου στα 50 κιλά το χρόνο. Αν υποθέσουμε πως ο μισός από τον πληθυσμό της Ελλάδας, που ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια περίπου, καταναλώνει ψωμί, ετησίως το ποσό ανέρχεται τουλάχιστον στους 250.000 τόνους ψωμιού. Σκεφτείτε και πόσα ακόμη αρτοσκευάσματα καταναλώνουμε καθημερινά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα