Τι υποστηρίζει ειδικός σε θέματα αθλητισμού και αποκατάστασης.
Τα συμπληρώματα κετόνης σε μορφή ροφημάτων λαμβάνουν μεγάλη δημοφιλία τον τελευταίο καιρό, ως προς την υποτιθέμενη βελτίωση των επιδόσεων σε αθλητές. Ο Tim Podlogar, Ερευνητής, στη Σχολή Επιστημών Αθλητισμού, Άσκησης και Αποκατάστασης, του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, αναλύει στο TheConversation τους λόγους για τους οποίους δεν προσφέρουν κανένα απολύτως ώφελος στην απόδοση της άσκησης.
Η κετόνες μετατρέπουν το λίπος στο συκώτι όταν η διαθεσιμότητα των υδατανθράκων μειώνεται, αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και της ανάπαυσης στο ενδιάμεσο, αντλούμε ενέργεια από τη διάσπαση των υδατανθράκων και των λιπών, ωστόσο ο εγκέφαλος βασίζεται στη γλυκόζη. Μόλις εξαντληθούν τα αποθέματα υδατανθράκων στο σώμα, αρχίζει να παράγεται γλυκόζη σε περιορισμένες ποσότητες από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών από τους σκελετικούς μύες και των υποπροϊόντων της διάσπασης του λίπους. Αυτό, ωστόσο, παρέχει λιγότερο από αυτό που χρειάζεται ο εγκέφαλος, που είναι περισσότερα από 100 γραμμάρια γλυκόζης ημερησίως. Σε αυτό το στάδιο είναι που το συκώτι μετατρέπει το λίπος σε κετόνες, οι οποίες λειτουργούν σαν εναλλακτική πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλο. Οι κετόνες θα μπορούσαν επίσης να να χρησιμοποιηθούν σε άλλους ιστούς, όπως οι μύες, και ως καύσιμο κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Σε αυτό βασίζεται και η κετογονική δίαιτα, η οποία προτάσσει την πρόσληψη περισσότερης πρωτεΐνης, ώστε το σώμα λόγω έλλειψης υδατανθράκων να αρχίσει να παράγει κετόνες ως καύσιμο του εγκεφάλου, ενώ οι υπόλοιποι ιστοί να βασίζονται στο λίπος ως καύσιμο. Παρ΄όλο που η συγκεκριμένη δίαιτα μπορεί να λειτουργήσει στην απώλεια βάρους, μελέτες έχουν δείξει πως μειώνει την αθλητική απόδοση. Είναι γνωστό άλλωστε πως οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για την άσκηση υψηλής έντασης.
Αφού λοιπόν οι κετόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο όπως οι υδατάνθρακες, οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους σε συμπληρώματα που θα αύξαναν τις συγκεντρώσεις του σώματος κετόνης στο αίμα χωρίς να μειώσουν τη διαθεσιμότητα υδατανθράκων. Με αυτό τον τρόπο οι αθλητές θα μπορούσαν πραγματικά να επωφεληθούν από τη χρήση κετόνων. Ωστόσο τα περισσότερα συμπληρώματα κετόνης δεν αύξησαν επαρκώς την παραγωγή κετονών, αντιθέτως οδήγησαν σε γαστρεντερικά προβλήματα. Σε μια αυστραλιανή μελέτη για παράδειγμα, που πραγματοποιήθηκε σε επαγκελματίες ποδηλάτες το 2017 που χρησιμοποιήθηκε ένα συμπλήρωμα κετόνης, αναφέρθηκε μειωμένη απόδοση χρονικής δοκιμής, συνοδευόμενη από σημαντική εντερική δυσφορία και περιορισμένη αύξηση της διαθεσιμότητας κετονών.
Ένα νεότερο ρόφημα μονοεστέρα κετόνης αποδείχθηκε ότι δεν προκαλεί γαστρεντερική δυσφορία και ότι αυξάνει επαρκώς τις συγκεντρώσεις του σώματος κετόνης στο αίμα, ωστόσο δεν βελτίωσε τις επιδόσεις. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά, το συμπλήρωμα κετόνης μείωσε την απόδοση σε δοκιμή 20 λεπτών κατά 2,4% σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη με σαφήνεια γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο η επικρατέστερη θεωρία είναι, επειδή τα συμπληρώματα κετόνης κάνουν το αίμα πιο όξινο, κάτι που είναι γνωστό από καιρό ότι μειώνει την απόδοση.
Ο καθηγητής καταλήγει στο συμπέρασμα λοιπόν, πως η κατανάλωση κετονών πριν ή κατά τη διάρκεια της άσκησης δεν παρέχει κανένα όφελος στην απόδοση της άσκησης, αντιθέτως μπορεί να τη μειώσει.
https://theconversation.com/ketone-drinks-do-they-really-improve-sports-performance-208713