Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκόρδο: Το φρούτο και το λαχανικό που μειώνουν την δυσοσμία της αναπνοής

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΣκόρδο: Το φρούτο και το λαχανικό που μειώνουν την δυσοσμία της αναπνοής
spot_img

Oι καταναλωτές είτε λατρεύουν είτε μισούν τη γεύση του σκόρδου, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: σε κανέναν δεν αρέσει όταν το άρωμα που “χαρίζει” στην αναπνοή. Τώρα, οι λάτρεις του σκόρδου μπορεί να έχουν μια νέα λύση στο πρόβλημα της δυσοσμίας της αναπνοής τους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ωμού μήλου ή μαρουλιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μυρωδιάς του σκόρδου.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδωσαν στους συμμετέχοντες τρία γραμμάρια σκελίδες σκόρδου για να μασήσουν για 25 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια καταναλώθηκαν νερό , ωμό μήλο ή χυμός μήλου, ωμό μαρούλι, φύλλα μέντας ή πράσινο τσάι. Τα πτητικά που είναι υπεύθυνα για την δυσοσμία της αναπνοής μετά από κατανάλωση σκόρδου περιλαμβάνουν το διαλλυλοδισουλφίδιο, την αλλυλμερκαπτάνη, το αλλυλμεθυλοδισουλφίδιο και το αλλυλμεθυλοσουλφίδιο. Τα επίπεδα των πτητικών στην αναπνοή μετά την κατανάλωση αναλύθηκαν με επιλεγμένη φασματομετρία μάζας σωλήνα ροής ιόντων.

Το μήλο και το μαρούλι, μείωσαν τη συγκέντρωση πτητικών στην αναπνοή κατά 50%. Τα φύλλα μέντας είχαν υψηλότερο επίπεδο απόσμησης σε σύγκριση με το ωμό μήλο και το ωμό μαρούλι για όλες τις πτητικές ενώσεις που μετρήθηκαν. Ο χυμός μήλου και ο χυμός μέντας μείωσαν τα επίπεδα των πτητικών, αλλά όχι τόσο αποτελεσματικά όσο το μάσημα ωμού μήλου ή ωμής μέντας. Τόσο το μήλο όσο και το μαρούλι παρήγαγαν σημαντική μείωση των πτητικών. Το πράσινο τσάι δεν είχε καμία επίδραση στη μυρωδιά του σκόρδου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα τρόφιμα μειώνουν την μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή, μέσω δύο μηχανισμών. Πρώτον, τα ένζυμα στα ωμά τρόφιμα βοηθούν στην καταστροφή των οσμών και, στη συνέχεια, οι φαινολικές ενώσεις τόσο στα ωμά όσο και στα μαγειρεμένα τρόφιμα καταστρέφουν τα πτητικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα ωμά τρόφιμα ήταν γενικά πιο αποτελεσματικά επειδή περιέχουν τόσο τα ένζυμα όσο και τις φαινολικές ενώσεις.

Πηγή: Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων (IFT). «Το μήλο, το μαρούλι μπορούν να θεραπεύσουν την αναπνοή του σκόρδου». ScienceDaily. ScienceDaily, 23 Σεπτεμβρίου 2016. www.sciencedaily.com/releases/2016/09/160923083806.htm

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Lidl: Καταγγελία στο Cibum για σκουλήκι σε σοκολάτα από κατάστημα της Αττικής

Σκουλήκι μέσα σε σοκολάτα που πωλείται στην αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Ελλάδα βρήκε καταναλωτής.

Συναγερμός στην Ευρώπη – Θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις από καπνιστό σολομό

Ανακοίνωση ECDC και EFSA για παρατεταμένο ξέσπασμα Listeria monocytogenes σε πολλές χώρες που συνδέεται με προϊόντα καπνιστού σολομού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα