Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023
19.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ετικέτα PACE: Η καινοτόμα επισήμανση με τον χρόνο άσκησης που απαιτείται για να καούν οι θερμίδες του τροφίμου!

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΕτικέτα PACE: Η καινοτόμα επισήμανση με τον χρόνο άσκησης που απαιτείται για να καούν οι θερμίδες του τροφίμου!
spot_img

Η αναγραφή στην ετικέτα του είδους και του χρόνου άσκησης που απαιτείται για την καύση των θερμίδων που περιέχονται στο τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει και σε μείωση τη ημερήσιας πρόσληψης κατά 100 θερμίδες!

Το PACE είναι ένα είδος επισήμανσης τροφίμων με ισοδύναμο θερμίδων φυσικής δραστηριότητας. Στόχος του είναι να δείξει πόσα λεπτά ή μίλια σωματικής δραστηριότητας χρειάζονται για να κάψει κανείς τις θερμίδες σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή ποτό. Για παράδειγμα, η κατανάλωση των 230 θερμίδων μιας μικρής σοκολάτας θα απαιτούσε περίπου 46 λεπτά περπάτημα ή 23 λεπτά τρέξιμο.

Επειδή, όμως συστήματα επισήμανσης τροφίμων και ποτών υπάρχουν πολλά, κατά πόσο το PACE φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα αναφορικά με την υγεία των καταναλωτών; Μια  ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής έναν καθηγητή του Πανεπιστημίου Loughborough Daley και επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια της Ανατολικής Αγγλίας και του Μπέρμιγχαμ, υπολόγισε ότι εάν η επισήμανση PACE εφαρμοζόταν ευρέως, κατά μέσο όρο, θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και 200 ​​θερμίδες ανά άτομο την ημέρα.

Η ομάδα εξέτασε βάσεις δεδομένων έρευνας και άλλους σχετικούς διαδικτυακούς πόρους για μελέτες που συνέκριναν την επισήμανση PACE με άλλους τύπους επισήμανσης τροφίμων ή καμία για πιθανές επιπτώσεις στην επιλογή, αγορά ή κατανάλωση προϊόντων τροφίμων και ποτών (εκτός του αλκοόλ). Συγκεντρώνοντας αποτελέσματα από 14 τυχαιοποιημένες μελέτες, κατέληξαν πως το PACE συσχετίστηκε με την κατανάλωση περίπου 80 έως 100 θερμίδων λιγότερων από τη μη επισήμανση τροφίμων και άλλων τύπων επισήμανσης.

Με βάση τα ευρήματα από την ανασκόπηση και τη μέση κατανάλωση τριών γευμάτων την ημέρα συν δύο σνακ, οι ερευνητές προτείνουν ότι η επισήμανση PACE θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει περίπου 200 θερμίδες από την ημερήσια πρόσληψη. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι ο αριθμός των μελετών που συμπεριλήφθηκαν ήταν μικρός και ο σχεδιασμός καθεμιάς διέφερε. Τα περισσότερα δεν πραγματοποιήθηκαν σε πραγματικές συνθήκες, όπως εστιατόρια και σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με τα  αποτελέσματα, εάν το PACE εισαχθεί σε τρόφιμα, ποτά, αλλά και εστιατόρια και καταστήματα φαστ φουντ, πιθανόν να μπορούσε  να οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αν φυσικά οι καταναλωτές βάλουν στη ζωή τους πιο έντονα τη σωματική άσκηση. Αυτοί οι δύο παράγοντες συνδυαστικά θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής υγείας του πληθυσμού.

Η έρευνα έχει τίτλο «Επιπτώσεις της επισήμανσης τροφίμων με ισοδύναμο θερμίδων φυσικής δραστηριότητας για τη μείωση της επιλογής και της κατανάλωσης τροφής: συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών » και δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Journal of Epidemiology & Community Health.

Ήδη το PACE έχει εφαρμοστεί σε ορισμένα εστιατόρια και τρόφιμα, αλλά όχι σε όλα και παραμένει άγνωστο σε πολλές χώρες. Υπέρμαχοι του συστήματος ζητούν τη διευρυμένη εφαρμογή του. Για παράδειγμα, η Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ήδη ζητήσει η επισήμανση PACE να αντικαταστήσει το τρέχον σύστημα επισήμανσης των τροφίμων, αλλά μέχρι σήμερα, υπάρχουν ελάχιστοι υποστηρικτές του σε ισχυρές θέσεις

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κουλτούρα Ασφάλειας Τροφίμων: Η νέα εξίσωση – Του Νίκου Γδοντέλη

Γιατί τα πρότυπα Ασφάλειας Τροφίμων είναι "ορφανά" χωρίς το Food Safety Culture.

Συσκευασίες επόμενης γενιάς: Επιστημονική ανασκόπηση για τη μετατροπή της συσκευασίας

Η επανάσταση στις επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες είναι κοντά, λένε οι ειδικοί.

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα