Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για το ένζυμο ουρεάση

ΑρχικήUncategorizedEFSA: Γνωμοδότηση για το ένζυμο ουρεάση
spot_img

Το ένζυμο τροφίμων ουρεάση (ουρία αμιδοϋδρολάση EC 3.5.1.5) παράγεται με το μη γενετικά τροποποιημένο Limosilactobacillus reuteriστέλεχος 48/72 από την Nagase (Europa) GmbH. 

Αυτό το ένζυμο τροφίμων προορίζεται για χρήση σε διαδικασίες ζυθοποιίας για την παραγωγή ιαπωνικού σάκε στα μέγιστα επίπεδα χρήσης 0,39 mg TOS/L σάκε. Η διατροφική έκθεση στο ένζυμο τροφίμων-ολικά οργανικά στερεά (TOS) υπολογίστηκε ότι ήταν έως και 0,009 mg TOS/kg σωματικού βάρους την ημέρα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. 

 Καθώς δεν έχουν εντοπιστεί άλλες ανησυχίες που να προκύπτουν από τη διαδικασία παρασκευής, η ομάδα έκρινε ότι δεν χρειάζονταν τοξικολογικές δοκιμές για την αξιολόγηση αυτού του ενζύμου τροφίμων. Έγινε αναζήτηση ομοιότητας της αλληλουχίας αμινοξέων του ενζύμου τροφής με γνωστά αλλεργιογόνα και δεν βρέθηκε αντιστοιχία. Η επιτροπή σημειώνει ότι το ένζυμο τροφίμων περιέχει ένα γνωστό αλλεργιογόνο. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αλλεργιογένεση.

Κατά την παραγωγή του ιαπωνικού σάκε, το ένζυμο τροφίμων προστίθεται στη ζύμωση ακατέργαστου ρυζιού πριν από τη διήθηση. Η ουρεάση χρησιμοποιείται για την υδρόλυση της ουρίας που παράγεται από τη μαγιά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Η υδρόλυση της ουρίας εμποδίζει το σχηματισμό καρβαμιδικού αιθυλεστέρα. Με βάση τα δεδομένα που παρέχονται για τη θερμοσταθερότητα, αναμένεται ότι η ουρεάση απενεργοποιείται κατά την παστερίωση. 

Με βάση τα δεδομένα που παρασχέθηκαν, η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ένζυμο τροφίμου ουρεάση που παράγεται με το στέλεχος Limosilactobacillus reuteri 48/72 δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης, εκτός από άτομα που έχουν ευαισθητοποιηθεί στη λυσοζύμη του ασπράδιου αυγού.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα