Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022
19.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

EFSA: Γνωμοδότηση για το ένζυμο ουρεάση

ΑρχικήUncategorizedEFSA: Γνωμοδότηση για το ένζυμο ουρεάση
spot_img

Το ένζυμο τροφίμων ουρεάση (ουρία αμιδοϋδρολάση EC 3.5.1.5) παράγεται με το μη γενετικά τροποποιημένο Limosilactobacillus reuteriστέλεχος 48/72 από την Nagase (Europa) GmbH. 

Αυτό το ένζυμο τροφίμων προορίζεται για χρήση σε διαδικασίες ζυθοποιίας για την παραγωγή ιαπωνικού σάκε στα μέγιστα επίπεδα χρήσης 0,39 mg TOS/L σάκε. Η διατροφική έκθεση στο ένζυμο τροφίμων-ολικά οργανικά στερεά (TOS) υπολογίστηκε ότι ήταν έως και 0,009 mg TOS/kg σωματικού βάρους την ημέρα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. 

 Καθώς δεν έχουν εντοπιστεί άλλες ανησυχίες που να προκύπτουν από τη διαδικασία παρασκευής, η ομάδα έκρινε ότι δεν χρειάζονταν τοξικολογικές δοκιμές για την αξιολόγηση αυτού του ενζύμου τροφίμων. Έγινε αναζήτηση ομοιότητας της αλληλουχίας αμινοξέων του ενζύμου τροφής με γνωστά αλλεργιογόνα και δεν βρέθηκε αντιστοιχία. Η επιτροπή σημειώνει ότι το ένζυμο τροφίμων περιέχει ένα γνωστό αλλεργιογόνο. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί η αλλεργιογένεση.

Κατά την παραγωγή του ιαπωνικού σάκε, το ένζυμο τροφίμων προστίθεται στη ζύμωση ακατέργαστου ρυζιού πριν από τη διήθηση. Η ουρεάση χρησιμοποιείται για την υδρόλυση της ουρίας που παράγεται από τη μαγιά κατά τη διάρκεια της ζύμωσης. Η υδρόλυση της ουρίας εμποδίζει το σχηματισμό καρβαμιδικού αιθυλεστέρα. Με βάση τα δεδομένα που παρέχονται για τη θερμοσταθερότητα, αναμένεται ότι η ουρεάση απενεργοποιείται κατά την παστερίωση. 

Με βάση τα δεδομένα που παρασχέθηκαν, η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ένζυμο τροφίμου ουρεάση που παράγεται με το στέλεχος Limosilactobacillus reuteri 48/72 δεν προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια υπό τις προβλεπόμενες συνθήκες χρήσης, εκτός από άτομα που έχουν ευαισθητοποιηθεί στη λυσοζύμη του ασπράδιου αυγού.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

GFSI: τρίμηνη αποβολή του IFS. Ποιες οι συνέπειες σε επιχειρήσεις και αγορά

Η ανακοίνωση της διοικούσας επιτροπής του GFSI μιλά για θέματα ακεραιότητας, εμπιστοσύνης και εμπιστευτικότητας.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Γεωπονικό Αθήνας: Τροποποίηση στις συνθήκες παραγωγής στραγγιστού γιαουρτιού για να μειωθεί το υποπροϊόν ορού γάλακτος

Πρωτοποριακή μελέτη του γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την μείωση του υποπροϊόντος όξινου ορού γάλακτος και την αύξηση της απόδοσης του στραγγιστού γιαουρτιού.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα