Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
30.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα 4+1 κοινά τρόφιμα που συνδέονται συχνότερα με τροφικές δηλητηριάσεις

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΤα 4+1 κοινά τρόφιμα που συνδέονται συχνότερα με τροφικές δηλητηριάσεις
spot_img

Βρήκαμε τους “ενόχους”.

Η τροφική δηλητηρίαση είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, αλλά όχι ασυνήθιστη. Τα τροφιμογενή κρούσματα και οι σχετικοί θάνατοι στην Ευρώπη αυξήθηκαν το 2022, σύμφωνα με την EFSA και το ECDC.

Η έκθεση 2022 One Health zoonoses, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αποκάλυψε ότι ο αριθμός των τροφιμογενών κρουσμάτων και περιπτώσεων, των νοσηλειών και των θανάτων ήταν υψηλότερος από ό,τι το 2021. Οι θάνατοι από επιδημίες ήταν οι περισσότεροι στην ΕΕ τα τελευταία 10 χρόνια, με 28 που προκλήθηκαν από λιστέρια.

Το 2022, 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Βόρεια Ιρλανδία ανέφεραν 5.763 κρούσματα, 48.605 ασθένειες, 2.783 νοσηλείες και 64 θανάτους. Συνολικά 108 κρούσματα, 2.166 περιπτώσεις, 186 νοσηλείες και ένας θάνατος καταγράφηκαν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ισλανδία, το Μαυροβούνιο, τη Νορβηγία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Ελβετία.

Πως παθαίνουμε τροφική δηλητηρίαση και ποια είναι τα συμπτώματά της

Η πάθηση εμφανίζεται όταν τρώμε κάτι που έχει μολυνθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το φαγητό δεν μαγειρεύεται ή δεν ξαναζεσταίνεται καλά, δεν αποθηκεύεται σωστά, μένει έξω για πολύ ώρα ή το χειρίζεται άτομο που είναι άρρωστο ή δεν έχει πλύνει τα χέρια του.

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης περιλαμβάνουν συνήθως ναυτία, διάρροια, εμετό, κράμπες στο στομάχι, πυρετό 38°C ή περισσότερο και αίσθημα γενικής αδιαθεσίας. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν οπουδήποτε μεταξύ λίγων ωρών και λίγων ημερών από την κατανάλωση του τροφίμου που προκάλεσε τη μόλυνση.

Πρόσφατα, οι Βρετανοί έχουν ειδοποιηθεί για μια επιδημία E. coli από μοσχαρίσιο κιμά. Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι τα κρούσματα του E. coli έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Με βάση την ευρεία γεωγραφική εξάπλωση των κρουσμάτων, είναι πολύ πιθανό ότι η εν λόγω επιδημία συνδέεται με ένα ή περισσότερα τρόφιμα που διανέμονται σε εθνικό επίπεδο», ανέφερε ο οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

«Η πηγή αυτής της επιδημίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την επιδημία με ανοιχτές φάρμες, πόσιμο νερό ή κολύμπι σε μολυσμένο θαλασσινό νερό, λίμνες ή ποτάμια».

Τα τρόφιμα που είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση

Ενώ κάθε είδος τροφίμου μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από άλλα.

  • Κοτόπουλο

Τα βακτήρια σαλμονέλας εισέρχονται στο κρέας κοτόπουλου όταν αυτό έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένη τροφή ή με άλλα μολυσμένα ζώα, καθώς και από άλλες πηγές στο περιβάλλον εκτροφής τους.

Όσον αφορά το μαγείρεμα, τα βακτήρια σαλμονέλας καταστρέφονται με τη θερμότητα. Ο Βρετανικός Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων συμβουλεύει ότι τα πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, να μην υπάρχουν ροζ χυμοί και το κρέας να μην είναι ροζ στο εσωτερικό του. Συνιστούν να μαγειρεύονται μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία 70°C για δύο λεπτά, η οποία μπορεί να ελεγχθεί με τη χρήση ενός θερμομέτρου

  • Αυγά

Τα αυγά μπορεί επίσης να φιλοξενούν βακτήρια σαλμονέλας στο κέλυφος και μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό του αυγού εάν το κέλυφος έχει ραγίσει.

Θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας και το αυγό πριν το μαγειρέψετε και το φάτε. Ελέγξτε το κέλυφος για ρωγμές, καθώς δεν πρέπει να τρώτε ραγισμένα αυγά. Τα ευάλωτα άτομα, όπως τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, δεν πρέπει να τρώνε ωμά ή ελάχιστα βρασμένα αυγά.

  • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα μπορεί να μολυνθεί με διάφορους τύπους βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια, το καμπυλοβακτηρίδιο και το E. coli, όταν έρθει σε επαφή με κοπριά αγελάδας.

Η διαδικασία παστερίωσης περιλαμβάνει τη θέρμανση του γάλακτος για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, η οποία καταστρέφει αποτελεσματικά όλα αυτά τα βακτήρια. Το γάλα πρέπει να φυλάσσεται πάντα στο ψυγείο και να πίνεται πάντα πριν από την ημερομηνία λήξης του.

Ο Οργανισμός Προτύπων Τροφίμων συμβουλεύει ότι το ωμό ή μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινά επίπεδα βακτηρίων στο γάλα και δεν συνιστάται για οποιονδήποτε είναι ευάλωτος. Αυτό περιλαμβάνει άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά ή μωρά.

Αυτό ισχύει και για άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί και η κρέμα γάλακτος.

  • Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια από το έδαφος, τη κομποστοποίηση και την κοπριά. Εάν η επιφάνεια των φρούτων ή των λαχανικών έχει ρωγμές, τα βακτήρια μπορούν να μεταφερθούν στο εσωτερικό τους.

Αποθηκεύστε τα φρούτα και τα λαχανικά μακριά από το κρέας στο ψυγείο. Πλύνετε τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε προετοιμασία. Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό πριν τα προετοιμάσετε, ακόμη και αν δεν θέλετε να φάτε τη φλούδα.

Θα πρέπει επίσης να φροντίζετε πάντα να προετοιμάζετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε διαφορετικό ξύλο κοπής από αυτό που χρησιμοποιείτε για το κρέας.

  • Μπιφτέκια και λουκάνικα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το μπάρμπεκιου είναι ένας δημοφιλής και νόστιμος τρόπος μαγειρέματος σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα μπορούν να θεωρηθούν υψηλού κινδύνου για τροφική δηλητηρίαση, επειδή περιέχουν κιμά.

Κατά τη διαδικασία κοπής κιμά, αναμειγνύονται τυχόν βακτήρια που βρίσκονται στο εξωτερικό του κρέατος. Επίσης, είναι πολύ εύκολο να καεί το εξωτερικό ενός μπιφτεκιού ή λουκάνικου, ενώ το εσωτερικό παραμένει μισοψημένο. Για να παραμείνετε ασφαλείς, κάθε μπιφτέκι ή λουκάνικο πρέπει να μαγειρεύεται επαρκώς.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μέχρι πόσο σίδηρο μπορείτε να παίρνετε την ημέρα για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων- Η νέα γνωμοδότηση της EFSA

H νέα επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σχετικά με το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης σιδήρου.

Πως η εξασφάλιση της ασφάλειας τροφίμων συμβάλει στη πρόληψη της ζημίας και των νομικών κινδύνων ενός εμπορικού σήματος

Η πρόβλεψη περιστατικών ασφάλειας τροφίμων διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων των ηγετών της βιομηχανίας τροφίμων.

Νέο εύρημα για τα εμφιαλωμένα νερά: Η μεταφορά και το κούνημα αυξάνουν βακτήρια και παθογόνους μικροοργανισμούς!

Πειραματική μελέτη αποκαλύπτει ότι η ανάδευση των εμφιαλωμένων νερών αυξάνει το μικροβιακό φορτίο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα