Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης των μυών και του οξειδωτικού στρες μετά από έντονη άσκηση.
Η κατανάλωση μούρων μπορεί να ενισχύσει τις προπονήσεις και να βοηθήσει τον χρόνο αποκατάστασης, αποτρέποντας τη βλάβη στους μύες και τις καταπονήσεις που σχετίζονται με την ηλικία σύμφωνα με επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.
Οι έντονες προπονήσεις μπορούν να προκαλέσουν «οξειδωτικό στρες» και φλεγμονή στους σκελετικούς μύες, που δυνητικά ευθύνονται για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, τα βατόμουρα παρέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά που έχουν συνδεθεί με τη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής, σύμφωνα με τα ευρήματα από την καταναλωτική εκστρατεία Love Fresh Berries των British Berry Growers.
«Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα βατόμουρα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης των μυών από τις ελεύθερες ρίζες και στην ενίσχυση του ιστού – επιτρέποντάς σας να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη φυσική σας κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Love Fresh Berries.
Η Dr Emma Derbyshire, διατροφολόγος δημόσιας υγείας και σύμβουλος του Love Fresh Berries σχολίασε: «Η φυσική κατάσταση είναι κεντρικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία. Η υπερβολική προπόνηση μπορεί, ωστόσο, μερικές φορές να προκαλεί πόνο και να συμβάλει σε μια κατάσταση «οξειδωτικού στρες». Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να συμβάλει σε μυϊκή βλάβη. Ορισμένες διατροφικές επιλογές και στρατηγικές τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν να μετριαστεί αυτό. Τα βατόμουρα είναι γνωστά για τα ισχυρά αντιοξειδωτικά τους προφίλ, επομένως θα μπορούσαν να είναι ένας λογικός και χρήσιμος τρόπος για να καταπραΰνουν και να ανακουφίσουν το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από την άσκηση».