Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
9.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι είναι η διατροφή ακριβείας

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι είναι η διατροφή ακριβείας
spot_img

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο ακούγεται ο όρος “διατροφή ακριβείας”. Εθνικοί οργανισμοί επενδύουν εκατομμύρια για τη μελέτη της δυνατότητας εξατομικευμένων διατροφικών συστάσεων για την προώθηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, γνωστή ως διατροφή ακριβείας. Η μοναδική μελέτη βασίζεται στη βελτιστοποίηση των διατροφικών και διατροφικών προτύπων για κάθε άτομο.

Πριν αναλύσουμε τι είναι η “διατροφή ακριβείας” αξίζει να αναφερθεί ότι το Ερευνητικό Πρόγραμμα UC Davis All of Us των ΗΠΑ έχει λάβει μια πενταετή επιχορήγηση 12,9 εκατομμυρίων δολαρίων από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) για τη μελέτη της δυνατότητας εξατομικευμένων διατροφικών συστάσεων για την προώθηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών, γνωστή ως διατροφή ακριβείας. Το UC Davis είναι ένα από τα δεκατέσσερα ιδρύματα που λαμβάνουν χρηματοδότηση για τη μελέτη Nutrition for Precision Health

Τι είναι λοιπόν η διατροφή ακριβείας;

“Πρόκειται για μια προσέγγιση για την ανάπτυξη πιο στοχευμένων και αποτελεσματικών διατροφικών παρεμβάσεων με βάση τα προσωπικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου”, δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ Δρ. Φράνσις Κόλινς.

Η έννοια της διατροφής «ακριβείας» είναι σημαντική επειδή κάθε άτομο είναι μοναδικό, δήλωσε στο ABC News ο Δρ Kevin Hall, ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών του NIH.

«Οι άνθρωποι μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά στα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά και ως εκ τούτου, μια δίαιτα που είναι καλύτερη για ένα άτομο μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική από αυτή ενός άλλου», είπε ο Hall.

Για παράδειγμα, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική πτώση της αρτηριακής τους πίεσης όταν περιορίζουν την πρόσληψη αλατιού, ενώ οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης άλλων ανταποκρίνονται πολύ πιο χλιαρά σε μια δίαιτα χαμηλή σε αλάτι.

Και μετά υπάρχει το μικροβίωμα – τα δισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν μέσα στο έντερό μας – το οποίο οι ερευνητές συνειδητοποιούν τώρα ότι μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στην υγεία και τη γενική μας ευεξία.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να διασπώνται και να απορροφώνται διαφορετικά στο έντερο με βάση τη μοναδική σύνθεση των βακτηρίων που ζουν μέσα στον καθένα μας. Αυτές οι διαφορές στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται την τροφή, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διαφορετικές διατροφικές συστάσεις για διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικά μικροβιώματα.

Αρκετές εμπορικές εταιρείες προσφέρουν ακόμη κιτ δοκιμών στο σπίτι για το μικροβίωμα. Παρέχετε ένα δείγμα κοπράνων και η εταιρεία κάνει τα υπόλοιπα, προσδιορίζοντας — μερικές φορές βάσει περιορισμένης επιστήμης — ποια τρόφιμα πιστεύουν ότι πρέπει και ποια δεν πρέπει να τρώτε.

Πρόσφατα, οι ερευνητές στη διατροφή ακριβείας ενδιαφέρθηκαν για το πώς ανταποκρίνονται τα άτομα στους διαιτητικούς υδατάνθρακες, όπως τα σάκχαρα και τα άμυλα. Για μερικούς, η κατανάλωση μιας ράβδου granola θα μπορούσε να ανεβάσει επιβλαβώς το σάκχαρο στο αίμα τους, ενώ το ίδιο σνακ μπορεί να αυξήσει πολύ λίγο το σάκχαρο σε άλλους.

Αλλά ο Hall προειδοποιεί ότι οι υποστηρικτές της διατροφής ακριβείας πρέπει να αναρωτηθούν εάν πρέπει πραγματικά να λαμβάνουμε σημαντικές ιατρικές αποφάσεις χρησιμοποιώντας αυτό το νέο και εξελισσόμενο πεδίο της ιατρικής, όπου υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά να μάθουμε.

Συγκεκριμένα, λέει ο Hall, οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε για την παρακολούθηση πραγμάτων όπως το σάκχαρο στο αίμα, το μικροβίωμα και άλλα μεμονωμένα χαρακτηριστικά της βιολογίας μας ενδέχεται να μην είναι ακόμη έτοιμες για την πρώτη στιγμή.

Στην πιο πρόσφατη εργασία του στο The American Journal of Clinical Nutrition, ο Hall και οι συνεργάτες του μελέτησαν δύο τύπους συνεχών οργάνων παρακολούθησης γλυκόζης. Αυτές οι οθόνες είναι μικρές συσκευές που τοποθετούνται στην κοιλιά ή στο χέρι που μετρούν τα επίπεδα σακχάρου σας συνεχώς, 24/7. Είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία και ένα τεράστιο όφελος για τους ασθενείς με διαβήτη που είναι άρρωστοι να τρυπούν τα δάχτυλά τους τόσο συχνά.

Στη μελέτη, ο Hall και οι συνεργάτες του εξόπλισαν τους συμμετέχοντες με αυτές τις συνεχείς συσκευές παρακολούθησης γλυκόζης και στη συνέχεια τους τάισαν τυποποιημένα γεύματα. Περίμεναν ότι οι οθόνες θα συσχετίζονται, πράγμα που σημαίνει ότι το εκτιμώμενο επίπεδο σακχάρου στο αίμα που ανέφερε κάθε συσκευή θα ήταν περίπου το ίδιο.

Αυτά θα ήταν χρήσιμα δεδομένα. θα μπορούσατε να πείτε σε κάποιους ανθρώπους να μην τρώνε κρουασάν ή τυρί κρέμα με μπέικον γαλοπούλας γιατί αυτό θα ανεβάσει πολύ το σάκχαρο στο αίμα τους και ότι θα έπρεπε αντ ‘αυτού να καταναλώσουν, ας πούμε, τα δημητριακά κινόα με μούρα και καρύδια. Για άλλους όμως ίσως αυτά τα δημητριακά να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα τους.

Αυτό που βρήκαν οι ερευνητές, ωστόσο, είναι ότι οι οθόνες δεν συσχετίζονται πάντα. Σε ορισμένους συμμετέχοντες, το ένα μόνιτορ είπε ότι το κρουασάν ήταν καλύτερο και το άλλο μόνιτορ είπε ότι τα δημητριακά ήταν καλύτερα. Με τόσο διαφορετικά αποτελέσματα, ο Hall αναρωτιέται πώς θα μπορούσαμε να προσφέρουμε διατροφικές συμβουλές σύμφωνα με τις αρχές της διατροφής ακριβείας.

«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν πλήρως οι λόγοι τέτοιων αποκλίσεων και οι συνέπειες για τη διατροφή ακριβείας», είπε ο Χολ.

Αυτή η έκκληση για περισσότερη έρευνα δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή, λόγω της πανδημίας. Γνωρίζουμε ότι η κακή διατροφή σχετίζεται με χρόνιες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον Collins, «η έρευνα για τη διατροφή… είναι ιδιαίτερα σημαντική τώρα, υπό το φως της τρέχουσας πανδημίας COVID-19, δεδομένων των αυξημένων κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αυτές τις υποκείμενες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή».

Προς το παρόν, ωστόσο, αυτό που μένει να φανεί είναι πώς ο αναπτυσσόμενος τομέας της διατροφής ακριβείας θα αντιμετωπίσει το ερώτημα “Τι πρέπει να φάω;” και εάν η τρέχουσα τεχνολογία μας έχει την ικανότητα να παρέχει απαντήσεις.

Πηγή:abcnews.go.com

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μην το φοβάστε… Πέντε φλιτζάνια καφέ κάνουν καλό σε άτομα με καρδιακή αρρυθμία

Ερευνητές παρακολούθησαν 2.400 ανθρώπους με κολπική μαρμαρυγή για τρία χρόνια.

Εκατοντάδες οι δηλητηριάσεις από νωπό γάλα και τυριά – Τι ισχύει στην Ελλάδα για τα τυριά από νωπό γάλα – Του Γ. Μορφονιού*

Ο Επιστήμονας Τροφίμων Γιώργος Μορφονιός ξεκαθαρίζει το τοπίο για τους κανονισμούς και τις προϋποθέσεις που ισχύουν στην Ελλάδα, για την παραγωγή τυριών από γάλα που δεν έχει υποβληθεί σε διαδικασία παστερίωσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο