Τα πιθανά οφέλη του για την υγεία – Η συσχέτιση του με τις φυτικές ίνες.
Είναι γνωστό πως η κατανάλωση φυτικών ινών κάνει καλό στην πέψη. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι γιατί κινητοποιεί το παχύ έντερο να παράγει περισσότερο βουτυρικό οξύ. Αν και τα κλινικά στοιχεία είναι περιορισμένα, η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι το βουτυρικό οξύ θα μπορούσε να έχει πολλά οφέλη για την υγεία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Healthline, το βουτυρικό οξύ είναι αυτό που είναι γνωστό ως λιπαρό οξύ βραχείας αλυσίδας (SCFA). Είναι ένα από τα τρία πιο κοινά SCFA στο έντερό σας, μαζί με το οξικό οξύ και το προπιονικό οξύ. Αυτά τα τρία λιπαρά οξέα αποτελούν μεταξύ του 90-95% των SCFA στο έντερό σας. Τα SCFA είναι κορεσμένα λιπαρά οξέα που δημιουργούνται όταν τα φιλικά βακτήρια διασπούν τις διαιτητικές ίνες. Τα κύρια οφέλη για την υγεία του βουτυρικού οξέος και άλλων SCFAs είναιη ικανότητά τους να παρέχουν σχεδόν το 70% της ενέργειας στα κύτταρα του παχέος εντέρου.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και νόσος του Crohn
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βουτυρικού οξέος θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και τη νόσο του Crohn.
Σε τυχαιοποιημένη μελέτη εικονικού φαρμάκου, 66 ενήλικες με IBS έλαβαν μια ημερήσια δόση είτε 300 mg (mg) βουτυρικού νατρίου είτε εικονικό φάρμακο. Μετά από 4 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στην ομάδα του βουτυρικού οξέος ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο στην κοιλιά.
Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν σε 13 ασθενείς με νόσο του Crohn 4 γραμμάρια βουτυρικού οξέος την ημέρα για 8 εβδομάδες. Στο τέλος της θεραπείας 8 εβδομάδων, 9 από τους 13 συμμετέχοντες είχαν βελτιωμένα συμπτώματα.
Καρκίνος του παχέος εντέρου
Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας που εξετάζει την ικανότητα του βουτυρικού οξέος να προλαμβάνει ή να θεραπεύει τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχει γίνει σε ζώα ή μεμονωμένα κύτταρα.
Σε μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το βουτυρικό νάτριο εμπόδιζε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου. Η ίδια μελέτη βρήκε επίσης ότι αύξησε το ποσοστό κυτταρικού θανάτου. Οι ερευνητές προτείνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, που θα μπορούσε να αυξήσει την ποσότητα βουτυρικού οξέος που παράγει το έντερο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες ανθρώπινες μελέτες για να διερευνηθεί αυτό.
Ευαισθησία στην ινσουλίνη
Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν συχνά χαμηλές ποσότητες βακτηρίων που παράγουν βουτυρικό οξύ στο έντερό τους. Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η αύξηση του βουτυρικού οξέος στους ανθρώπους έχει την ίδια επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη.
Το μεγαλύτερο μέρος του βουτυρικού οξέος στο σώμα σας προέρχεται από τα βακτήρια του εντέρου. Η ποσότητα του βουτυρικού οξέος στα τρόφιμα είναι μικρή σε σύγκριση με την ποσότητα που παράγουν τα βακτήρια του εντέρου σας. Τροφές που διαθέτουν βουτυρικό οξύ είναι:
- γκι
- αγελαδινό γάλα
- βούτυρο
- πρόβειο γάλα
- κατσικίσιο γάλα
- μητρικό γάλα
- παρμεζάνα
- κόκκινο κρέας
- φυτικά έλαια
- ξυνολάχανο
Το βούτυρο είναι μια από τις καλύτερες διατροφικές πηγές βουτυρικού οξέος. Περίπου το 11% των κορεσμένων λιπαρών στο βούτυρο προέρχεται από SCFA. Το βουτυρικό οξύ αποτελεί περίπου το ήμισυ αυτών των SCFA.
Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών είναι ένας άλλος τρόπος για να αυξήσετε την ποσότητα βουτυρικού οξέος στο έντερό σας. Τα βακτήρια στο έντερό σας τρέφονται κυρίως με ανθεκτικά άμυλα που το σώμα σας δεν μπορεί να διασπαστεί. Μπορείτε να βρείτε τέτοιου είδους άμυλα σε:
- αγκινάρες
- σκόρδο
- κρεμμύδια
- σπαράγγι
- πατάτες
- μπανάνες
- μήλα
- βερίκοκα
- καρότα
- πίτουρο βρώμης
Μπορείτε επίσης να βρείτε ανθεκτικά άμυλα στους υδατάνθρακες που μαγειρεύονται και στη συνέχεια ψύχονται, όπως:
- βρώμη
- φασόλια
- ρύζι
- πατάτες
Μέχρι στιγμής, υπάρχουν περιορισμένα κλινικά στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια του βουτυρικού οξέος και μελέτες δεν έχουν δείξει να υπάρχουν παρενέργειες. Ωστόσο, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ίσως να θέλετε να αποφύγετε τη λήψη συμπληρωμάτων βουτυρικού οξέος.
Μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η χορήγηση βουτυρικού νατρίου σε έγκυους και θηλάζοντες αρουραίους οδήγησε σε αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένη αποθήκευση λίπους στους απογόνους τους.