Με ποιο θέμα υγείας συνδέονται τα φρούτα και τα λαχανικά.
Μια νέα έρευνα που χρησιμοποίησε διεθνείς μελέτες διδύμων δείχνει ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης. Προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει τα οφέλη της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, αλλά λίγες επικεντρώνονται σε άτομα 45 ετών και άνω ή σε δίδυμα.
Η μελέτη, με επικεφαλής το Κέντρο για τον υγιή εγκέφαλο και τη γήρανση (CHeBA) του UNSW Sydney, αξιολόγησε τις συσχετίσεις μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων επί 11 χρόνια σε 3.483 διδύμους από την Αυστραλία, τη Δανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ.
Η επικεφαλής συγγραφέας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια Dr. Annabel Matison δήλωσε: «Τα ευρήματα παρουσιάζουν ένα ακόμη επιχείρημα για την αύξηση της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών σε ενήλικες άνω των 45 ετών».
Η συν-συγγραφέας της έρευνας και επικεφαλής της Ομάδας Γονιδιωματικής και Επιγονιδιωματικής του CHeBA, Dr. Karen Mather, αναφέρει ότι οι μελέτες διδύμων παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπιστούν ορισμένοι από τους περιορισμούς προηγούμενων μελετών παρατήρησης.
«Τα ζεύγη διδύμων μοιράζονται το 50-100% του γενετικού τους υπόβαθρου και, όταν μεγαλώνουν μαζί, μοιράζονται το ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Ένα από τα πλεονεκτήματα του σχεδιασμού των διδύμων είναι ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ζητήματος των ανεπιθύμητων παραγόντων, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση στην αρχή της ζωής, που επηρεάζουν τα αποτελέσματα», δήλωσε η Dr. Mather.
Στην έρευνα αυτή, η χαμηλή πρόσληψη φρούτων ήταν, κατά μέσο όρο, 0,3 μερίδες την ημέρα και η χαμηλή πρόσληψη λαχανικών ήταν 0,5 μερίδες την ημέρα, ενώ η υψηλή πρόσληψη φρούτων ήταν 2,1 μερίδες την ημέρα και η υψηλή πρόσληψη λαχανικών ήταν 2,0 μερίδες την ημέρα. Είναι ενδιαφέρον ότι η συνολική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην υψηλή κατηγορία εξακολουθούσε να υπολείπεται σημαντικά των διατροφικών συστάσεων των περισσότερων χωρών.
«Διαπιστώσαμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στις δύο μεγάλες σκανδιναβικές μελέτες ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με τον μέσο όρο και για τις δύο να είναι μικρότερος από το μισό της συνιστώμενης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πρόσληψης τουλάχιστον πέντε μερίδων την ημέρα», δήλωσε η Dr. Matison.
«Δεν είναι σαφές ποια θα ήταν η μείωση των βαθμολογιών κατάθλιψης αν η πρόσληψη αυξανόταν στα συνιστώμενα επίπεδα».
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ευεργετική σχέση μεταξύ της πρόσληψης φρούτων και λαχανικών και της κατάθλιψης οφείλεται πιθανότατα στα υψηλά επίπεδα διαιτητικών ινών, βιταμινών και μικροθρεπτικών συστατικών. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φαίνεται επίσης να επηρεάζει θετικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και να προστατεύει από οξειδωτικές βλάβες στον εγκέφαλο.
«Η σημασία του μικροβιώματος του εντέρου και η πιθανή επίδρασή του στην κατάθλιψη ως αποτέλεσμα της φλεγμονής, τόσο της συστηματικής όσο και της νευροφλεγμονής, γίνεται όλο και πιο κατανοητή», δήλωσε η Dr. Matison.
Η Dr. Matison δήλωσε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης να παρακολουθούν την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών από τους ασθενείς τους και να παρέχουν συμβουλές συμπεριφοράς για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αυξήσουν την κατανάλωσή τους.