Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε καυτερό φαγητό;

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε καυτερό φαγητό;
spot_img

Με τι μπορεί να σχετίζεται η καψαϊκίνη;

  Τα καυτερά τρόφιμα ή θα τα λατρεύεις ή θα τα απεχθάνεσαι. Συνήθως δεν υπάρχει μέση λύση κυρίως λόγω όλων αυτών των ενοχλητικών συμπτωμάτων που μπορούν να εμφανιστούν μετά την κατανάλωση. Το Delish απαριθμεί τι μπορεί να συμβεί στο σώμα μετά από ένα καυτό φαγητό καθώς και με τι μπορεί να σχετίζεται.

1. Η ζεστή σάλτσα θα μπορούσε πραγματικά να σας δροσίσει

    Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να φαίνονται σαν το τελευταίο πράγμα που θέλετε να φάτε μια γεμάτη καλοκαιρινή μέρα, αλλά μπορούν πραγματικά να σας βοηθήσουν να δροσιστείτε, εξηγεί η διατροφολόγος Kim Yawitz, R.D., ιδιοκτήτης του Two Six Fitness στο Σεντ Λούις του Μιζούρι.

   Μερικά από τα μόρια που κάνουν το φαγητό πικάντικο, ενεργοποιούν αισθητικούς υποδοχείς στη γλώσσα σας, οι οποίοι ξεγελούν τον εγκέφαλό σας ώστε να νομίζει ότι έχετε φάει κάτι επικίνδυνα ζεστό, εξηγεί. “Καθώς το σώμα σας αντιλαμβάνεται τη θερμότητα από το πικάντικο φαγητό, αρχίζετε να ιδρώνετε, ο οποίος τελικά εξατμίζεται και δροσίζει το δέρμα σας”, λέει ο Yawitz.

2. Τα πικάντικα τρόφιμα αυξάνουν επίσης την κυκλοφορία του αίματος σας

    Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν επίσης να αυξήσουν την κυκλοφορία του αίματος, επισημαίνει ο Yawitz, κάτι που σας κάνει να ιδρώνετε περισσότερο και τελικά σας βοηθά να αισθάνεστε πιο αναζωογονημένοι όταν ο καιρός είναι ζεστός.

3. Η καψαϊκίνη μπορεί να παρατείνει τη ζωή σας

   Σε μερικές μεγάλες μελέτες, οι ενήλικες που έτρωγαν πιο συχνά πικάντικα τρόφιμα είχαν περίπου 13-14% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εκείνους που προτιμούσαν το φαγητό τους λίγο πιο ήπιο, επισημαίνει ο Yawitz.

4. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος

   Η καψαϊκίνη επιβραδύνει την πέψη στην ανώτερη γαστρεντερική οδό, κάτι που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι και να τρώτε λιγότερες θερμίδες συνολικά, λέει ο Yawitz. Σε μελέτες σε ζώα, τα τρωκτικά που έλαβαν δόσεις καψαϊκίνης συγκρίσιμες με το πόση ποσότητα θα μπορούσαν να φάνε οι άνθρωποι κέρδισαν λιγότερο σωματικό λίπος με την πάροδο του χρόνου από τα τρωκτικά που δεν έλαβαν καψαϊκίνη (ακόμη και όταν έτρωγαν τον ίδιο αριθμό θερμίδων).

5. Τα πικάντικα τρόφιμα θα μπορούσαν επίσης να συσχετιστούν με την παχυσαρκία

   Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να ανεβάζουν κάπως τον μεταβολισμό σας, αλλά η καυτερή σάλτσα δεν είναι ακριβώς μια θαυματουργή τροφή για απώλεια βάρους. Σε ορισμένες μελέτες, οι ενήλικες που έτρωγαν τα πιο πικάντικα τρόφιμα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο παχυσαρκίας από εκείνους που δεν τα έτρωγαν τόσο συχνά.

  «Πολλά πιθανώς οφείλονται στην ποιότητα της διατροφής, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να πασπαλίζουμε λίγη πιπεριά τσίλι σε ψητά λαχανικά και να τρώμε καυτερές φτερούγιες και καθημερινά», λέει ο Yawitz.

6. Τα πικάντικα μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

    Η προσθήκη μιας επιπλέον δόσης καυτερής σάλτσας μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη HDL (καλή χοληστερόλη) και χαμηλότερη LDL (κακή χοληστερόλη), σύμφωνα με μια μελέτη του 2022, η οποία έδειξε συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης πικάντικων τροφών και της μείωσης των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού.

7. Θα μπορούσε να εξαφανίσει την ανάγκη μας για γλυκό

Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η καψαϊκίνη προάγει τον κορεσμό. Έτσι, μπορεί να υπάρχει λιγότερη επιθυμία για κάτι γλυκό ή λιπαρό αφού τρώτε ένα πικάντικο δείπνο, λέει ο Berger.

8. Η γλώσσα σας μυρμηγκιάζει

   Αυτό συμβαίνει επειδή οι ενώσεις στα πικάντικα τρόφιμα προσκολλώνται σε νευρικούς υποδοχείς σε όλο το γαστρεντερικό σωλήνα, συμπεριλαμβανομένου του στόματος και ενεργοποιούνται ως απόκριση στη θερμότητα, εξηγεί η διαιτολόγος Vandana Sheth από το Λος Άντζελες, RDN.

9. Μπορεί να σας τρέχει η μύτη

  Τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν επίσης να διεγείρουν τους πνεύμονες και τα αγγεία να διαστέλλονται, γεγονός που προωθεί περισσότερη βλέννα και μπορεί να προκαλέσει τρέξιμο της μύτης σας, εξηγεί ο Sheth.

10. Τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να σας προκαλέσουν καούρα

    Τα πικάντικα τρόφιμα θα μπορούσαν να ερεθίσουν το γαστρεντερικό σωλήνα και να οδηγήσουν σε πράγματα όπως καούρα, παλινδρόμηση οξέος και πόνο στο στομάχι, εξηγεί ο Dr. Raj Dasgupta, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος για το Sleepopolis και πιστοποιημένος ιατρός. Αυτό οφείλεται στο ότι η καψαϊκίνη μπορεί να χαλαρώσει τον οισοφάγο, επιτρέποντας τη ροή του στομαχικού οξέως εξηγεί ο Dasgupta, γεγονός που επιδεινώνει τα συμπτώματα σε άτομα επιρρεπή σε παλινδρόμηση οξέος ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

11 Δυσκολία στον ύπνο μετά από ένα πικάντικο γεύμα

   Η κατανάλωση πικάντικων τροφών το βράδυ μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο και να επιδεινώσει την ποιότητα του, λέει ο Dasgupta. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή το πικάντικο φαγητό μπορεί να ερεθίσει τους ευαίσθητους ιστούς στο στόμα, το λαιμό και τον γαστρεντερικό σωλήνα, προκαλώντας σας ανησυχία.

12. Μπορεί να σας τονώσει τη διάθεση

   Η καψαϊκίνη που βρίσκεται στα πικάντικα τρόφιμα πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών και ντοπαμίνης, κάνοντάς μας να νιώθουμε χαρούμενοι και ίσως ακόμη και μια αίσθηση συγκίνησης, εξηγεί ο διαιτολόγος Cesar Sauza, R.D.N. με τον Εθνικό Συνασπισμό για την Υγεία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα