Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώτε τακτικά φιστίκια Αιγίνης;

ΑρχικήΝέαΤι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώτε τακτικά φιστίκια Αιγίνης;
spot_img

Ποιοι πρέπει να προσέχουν.

    Τα φιστίκια Αιγίνης είναι από τους ξηρούς καρπούς που μπορούν να καταναλωθούν σε παρά πολλές μορφές, σε σαλάτες, γλυκίσματα, παγωτά κ.α. Εκτός από το ότι προσφέρουν μια τραγανή υφή και ελαφρώς γλυκιά και γήινη γεύση, διαθέτουν επίσης πληθώρα από θρεπτικά συστατικά.  «Τα φιστίκια είναι πηγή πρωτεΐνης και εννέα απαραίτητα αμινοξέων, έχουν υγιή λίπη, είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και περιέχουν αντιοξειδωτικά», εξηγεί ο Taylor Berggren, M.S., RDN, διαιτολόγος με έδρα την Καλιφόρνια. Το ερώτημα είναι, τι γίνεται αν τρώτε φιστίκια Αιγίνης κάθε μέρα; Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες υγείας που μίλησαν στο EatingWell, αυτό μπορεί να έχει εντυπωσιακά οφέλη όμως είναι ορισμένες ομάδες που θα πρέπει να προσέξουν.

Μια μερίδα περίπου 30 γραμμαρίων φυστικιών Αιγίνης περιέχει:

  • Θερμίδες: 165
  • Πρωτεΐνη: 6 γρ
  • Ολικό λίπος: 13 γρ
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2 γρ
  • Υδατάνθρακες: 8 γρ
  • Διαιτητικές ίνες: 3 γρ
  • Ολική ζάχαρη: 2 γρ
  • Προστιθέμενη ζάχαρη: 0 γρ
  • Χοληστερόλη: 0 mg
  • Νάτριο: 1,7 mg
  • Μαγνήσιο: 30 mg
  • Φολικό οξύ: 14 mg
  • Κάλιο: 277 mg

Τα φυστίκια Αιγίνης οφελούν:

Στην αρτηριακή πίεση

Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγιή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένου του ασβεστίου και του μαγνησίου. Είναι επίσης μια φυσική πηγή καλίου, ένα μέταλλο που βοηθά στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου στο σώμα, συμβάλλοντας στην προώθηση της καλύτερης λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων και των φυσιολογικών επιπέδων αρτηριακής πίεσης. Επίσης, προσφέρουν υγιεινές ενώσεις όπως φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά, που προσφέρουν πρόσθετα καρδιαγγειακά οφέλη. Η κατανάλωση φιστικιού συνδέεται με μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Στην υγεία των ματιών

Tα δυο καροτενοειδή που περιέχουν τα φυστίκια, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη παίζουν καίριο ρόλο στην προστασία των ματιών μας. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή και βοηθούν στο φιλτράρισμα του δυνητικά βλαβερού φωτός, μειώνοντας τον κίνδυνο οφθαλμικών ασθενειών που οδηγούν σε απώλεια όρασης, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Στη διατήρηση του σωστού βάρους

Ο συνδυασμός πρωτεΐνης και φυτικών ινών σε αυτούς τους ξηρούς καρπούς προάγει το αίσθημα πληρότητας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερκατανάλωσης τροφής.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που τρώνε φιστίκια τείνουν να έχουν μια πιο υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση 50 γρ φιστικιών κάθε μέρα για τέσσερις μήνες σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και μειωμένη κατανάλωση γλυκών. Και άλλα δεδομένα έδειξαν ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών (όπως τα φιστίκια) ως σνακ συνδέεται με μείωση της περιφέρειας της μέσης μεταξύ των νεαρών ενήλικων γυναικών σε σύγκριση με στην κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος

Η κατανάλωση φιστικιών μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή εάν έχετε διαβήτη ή προδιαβήτη. Ο συνδυασμός περιεκτικότητάς τους σε υγιή λίπη, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση της γλυκόζης στο αίμα, επιβραδύνοντας την απορρόφηση του σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.

Στην υγεία του εντέρου

Μαζί με τις φυτικές τους ίνες, οι ξηροί καρποί μπορεί επίσης να προάγουν την υγεία του εντέρου. «Μια μελέτη ανασκόπησης του 2023 αναφέρει ότι η ημερήσια πρόσληψη φιστικιού αύξησε ορισμένα βακτήρια στο μικροβίωμά σας, γνωστά για την ικανότητά τους να παράγουν βουτυρικό, ένα βασικό είδος λιπαρού οξέος που δρα ως καύσιμο για τα κύτταρα στο παχύ έντερο», λέει ο Berggren.

   Βέβαια εάν έχετε αλλεργία στα φιστίκια, αυτοί οι ξηροί καρποί δεν είναι ασφαλείς για κατανάλωση. “Εκτός από τις αλλεργίες, οι κίνδυνοι από την κατανάλωση φιστικιών είναι ελάχιστοι”, εξηγεί η Elizabeth Shaw. , M.S., RDN, διαιτολόγος – διατροφολόγος και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής. Ωστόσο, προσθέτει, οι ξηροί καρποί μπορούν να «επιφέρουν κίνδυνο πνιγμού για παιδιά κάτω των 4 ετών».

   Επιπλέον, όσοι αντιμετωπίζουν πεπτικά προβλήματα μπορεί να διαπιστώσουν ότι τα φιστίκια, όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσφορία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Τέλος, τα άτομα με πέτρες στα νεφρά ή υψηλά επίπεδα καλίου θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν βάλουν τα φιστίκια στη διατροφή τους, καθώς οι ξηροί καρποί περιέχουν οξαλικά, τα οποία προάγουν τον σχηματισμό λίθων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο