Τα καθημερινά μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα για την υγεία μπορεί να αλλάξουν τις διατροφικές συνήθειες των νέων, δείχνει μια νέα μελέτη από το Statens Serum Institut της Δανἴας.
Πόσο νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα; Ποιο φρούτο περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες; Γιατί το γάλα είναι υγιεινό;
Αν θέλετε οι νέοι να τρώνε πιο υγιεινά, τα καθημερινά μηνύματα στο κινητό με πληροφορίες για την υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι ένα φθηνό και αποτελεσματικό εργαλείο. Αυτό δείχνει μια μεγάλη μελέτη από το Statens Serum Institut (SSI), η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
«Είναι μια σημαντική μελέτη. Προηγούμενη έρευνα έδειχνε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά τώρα μπορέσαμε επιτέλους να το δοκιμάσουμε σε μια σχετικά μεγάλη ομάδα και φαίνεται να λειτουργεί», λέει ο Sjurdur Frodi Olsen, ο οποίος είναι καθηγητής στο SSI και ηγήθηκε της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο φημισμένο περιοδικό PLOS Medicine.
Οι νέοι που συμμετείχαν στη μελέτη βελτίωσαν τις διατροφικές τους συνήθειες για έξι μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος και επίσης κέρδισαν λιγότερο βάρος την ίδια περίοδο. Ενάμιση χρόνο αργότερα, ωστόσο, το αποτέλεσμα είχε μειωθεί.
Φτηνό και αποτελεσματικό εργαλείο
Η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από περισσότερους από 3.300 νέους μεταξύ 14 και 15 ετών, οι οποίοι εγγράφηκαν σε πρόγραμμα μάθησης με SMS και για τέσσερις ή 12 εβδομάδες λάμβαναν καθημερινά μηνύματα κειμένου με στοιχεία για υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με κουίζ.
Ο γενικός στόχος των ερευνητών ήταν να βρουν έναν τρόπο βελτίωσης της διατροφής των 14-15 ετών, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μείωση της πρόσληψης ποτών με ζάχαρη και την αύξηση της πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και ψαριών.
«Αν και τα αποτελέσματα είναι νέα, η ίδια η μελέτη διεξήχθη πριν από πολλά χρόνια και τότε ήταν προφανές να στέλνονται μηνύματα κειμένου. Σήμερα θα μπορούσε να γίνει ως μηνύματα push ή ως εφαρμογή», εξηγεί ο Sjurdur Frodi Olsen.
«Αλλά η μελέτη δείχνει ότι μια σχετικά απλή πρωτοβουλία, όπως ένα πρόγραμμα εκμάθησης στο κινητό τηλέφωνο, μπορεί να λειτουργήσει. Είναι ένας φθηνός και αποτελεσματικός τρόπος για να στοχεύσετε μεγάλο αριθμό νέων ή για χρήση σε μια επιδημία παχυσαρκίας σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τη θεραπεία μέσω διαιτολόγου», λέει.
Οι ερευνητές θέλουν τώρα να διερευνήσουν εάν υπάρχει επίδραση στις συνήθειες άσκησης των νέων. επειδή το πρόγραμμα εκμάθησης περιελάμβανε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις συστάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας σχετικά με τις συνήθειες άσκησης.
Το έργο υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Nordea.