Νέα επιστημονική μελέτη για τη συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της εμφάνισης ενδομητρίωσης.
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition έκανε ανασκόπηση μελετών για το πώς η διατροφή επηρεάζει την ενδομητρίωση.
Η ενδομητρίωση χαρακτηρίζεται από την παρουσία ενδομητριακών ιστών έξω από την επένδυση της μήτρας, τυπικά στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας, στις ωοθήκες, στις σάλπιγγες, στο κοιλιακό τοίχωμα ή στα έντερα. Ο επιπολασμός της ενδομητρίωσης στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την Ευρώπη είναι ~1–5% σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορεί να είναι χρήσιμες για την πρόληψη και τη θεραπεία της ενδομητρίωσης και του πόνου από αυτήν. Η μείωση του διατροφικού λίπους και η αύξηση των διαιτητικών ινών έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις συγκεντρώσεις των οιστρογόνων στην κυκλοφορία, υποδηλώνοντας ένα πιθανό όφελος για τα άτομα με ενδομητρίωση, καθώς είναι μια ασθένεια που εξαρτάται από τα οιστρογόνα.
Η ανασκόπηση έδειξε πως η αποφυγή του κόκκινου κρέατος μειώνει τον κίνδυνο ενδομητρίωσης και πως η κατανάλωση κρέατος σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ενδομητρίωσης. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της διατροφής με βάση τα φυτά μπορεί να ωφελήσουν τις γυναίκες με ενδομητρίωση. Επιπλέον, τα φύκια έχουν ιδιότητες ρύθμισης των οιστρογόνων που έχουν ωφελήσει τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και προσφέρουν δυνατότητα μείωσης των συγκεντρώσεων οιστραδιόλης σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπλέον, η κατανάλωση βιταμίνης D έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον ενδομήτριο πόνο.
Πηγή: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1089891/full