Δευτέρα, 31 Μαρτίου, 2025
13.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τι συμβαίνει όταν μουλιάζεις τη βρώμη

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΤι συμβαίνει όταν μουλιάζεις τη βρώμη
spot_img

Ειδικοί ξεκαθαρίζουν τι συμβαίνει όταν μουλιάζουμε τη βρώμη σε νερό, γάλα ή φυτικό ρόφημα.

Η βρώμη είναι ένα από τα πιο θρεπτικά δημητριακά ολικής αλέσεως στην αγορά, καθώς οι νιφάδες της είναι γεμάτες φυτικές ίνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα και έχει μια καλά ισορροπημένη θρεπτική σύνθεση. Είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων και ποιοτικής πρωτεΐνης με καλή ισορροπία αμινοξέων. Συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης λόγω της β-γλυκάνης που περιέχει και θεωρείται ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η βρώμη θεωρείται επίσης πρόσφατα κατάλληλη στη διατροφή των ασθενών με κοιλιοκάκη. 

- Advertisement -

Το πλιγούρι βρώμης είναι δημοφιλές ως πρωϊνό είτε ως χυλός είτε ως μούσλι. λόγω τόσο της θρεπτικής του αξίας όσο και για το αίσθημα κορεσμού και διατήρησης σταθερών επιπέδων σακχάρου. Ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν το μούλιασμα διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του. Σύμφωνα με το περιοδικό Oekotest τα πλιγούρι βρώμης δεν χρειάζεται να εμποτιστεί για να αφομοιωθεί από το στομάχι. Όμως η ανάμειξή του με ζεστό νερό και με όξινη τροφή όπως χυμό λεμονιού ή γιαούρτι διασπά ένα αντιθρεπτικό συστατικό που περιέχει η βρώμη, το φυτικό οξύ το οποίο δυσκολεύει την απορρόφηση μετάλλων όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο και μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητά τους.

«Με μούλιασμα όλη τη νύχτα, η περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ στα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειωθεί κατά 10-60 τοις εκατό », εξηγεί η Daniela Krehl, ειδικευμένη διατροφολόγος και διατροφολόγος στο Βαυαρικό Κέντρο Καταναλωτών.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της ανάμιξής του είναι πως το εμποτισμένο πλιγούρι βρώμης είναι πιο εύκολο στην πέψη από το ξηρό πλιγούρι. Το μούλιασμα ενεργοποιεί τα ένζυμα που διασπούν μερικώς το άμυλο και διευκολύνουν την πέψη. Άτομα με ευαίσθητο στομάχι, πεπτικά προβλήματα ή φούσκωμα μπορούν να ωφεληθούν από το εμποτισμένο πλιγούρι βρώμης.

Το πλιγούρι βρώμης μπορεί να αναμειχθεί με νερό γάλα ή φυτικό γάλα σε κατάλληλη αναλογία: 1 προς 2. Ο χρόνος μουλιάσματος είναι μισή ώρα για τις λεπτές νιφάδες και μία ώρα για τις χοντρές. Μία καλή λύση είναι το το αφήσετε όλη τη νύχτα οπότε και η μείωση του φυτικού οξέος θα είναι μεγαλύτερη.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τι γίνεται με τα πατατάκια; Νέα ανάκληση δημοφιλούς μάρκας

Γιατί συμβαίνουν τόσες πολλές ανακλήσεις σε πατατάκια τους τελευταίους μήνες;

Νέα αποκάλυψη για το πιο δημοφιλές γλυκαντικό – Οδηγεί και σε αθηροσκλήρωση!

Το αμφιλεγόμενο γλυκαντικό εκτός από τις κατηγορίες για πρόκληση καρκίνου αντιμετωπίζεται και ως αιτία καρδιαγγειακής νόσου σύμφωνα με νέα μελέτη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα