Ειδικοί ξεκαθαρίζουν τι συμβαίνει όταν μουλιάζουμε τη βρώμη σε νερό, γάλα ή φυτικό ρόφημα.
Η βρώμη είναι ένα από τα πιο θρεπτικά δημητριακά ολικής αλέσεως στην αγορά, καθώς οι νιφάδες της είναι γεμάτες φυτικές ίνες και βασικές βιταμίνες και μέταλλα και έχει μια καλά ισορροπημένη θρεπτική σύνθεση. Είναι μια καλή πηγή υδατανθράκων και ποιοτικής πρωτεΐνης με καλή ισορροπία αμινοξέων. Συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης λόγω της β-γλυκάνης που περιέχει και θεωρείται ότι έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες. Η βρώμη θεωρείται επίσης πρόσφατα κατάλληλη στη διατροφή των ασθενών με κοιλιοκάκη.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πως να “απεξαρτηθείτε” από πατατάκια, γαριδάκια, σοκολάτες και fast food – Πιλοτική μελέτη
Το πλιγούρι βρώμης είναι δημοφιλές ως πρωϊνό είτε ως χυλός είτε ως μούσλι. λόγω τόσο της θρεπτικής του αξίας όσο και για το αίσθημα κορεσμού και διατήρησης σταθερών επιπέδων σακχάρου. Ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν το μούλιασμα διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά του. Σύμφωνα με το περιοδικό Oekotest τα πλιγούρι βρώμης δεν χρειάζεται να εμποτιστεί για να αφομοιωθεί από το στομάχι. Όμως η ανάμειξή του με ζεστό νερό και με όξινη τροφή όπως χυμό λεμονιού ή γιαούρτι διασπά ένα αντιθρεπτικό συστατικό που περιέχει η βρώμη, το φυτικό οξύ το οποίο δυσκολεύει την απορρόφηση μετάλλων όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο και μειώνει τη βιοδιαθεσιμότητά τους.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί πρέπει να μασάμε γαρύφαλλο μετά τα γεύματα;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Γιατί κάποιοι δεν πονάνε όταν τους τραβάνε τα μαλλιά;
«Με μούλιασμα όλη τη νύχτα, η περιεκτικότητα σε φυτικό οξύ στα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειωθεί κατά 10-60 τοις εκατό », εξηγεί η Daniela Krehl, ειδικευμένη διατροφολόγος και διατροφολόγος στο Βαυαρικό Κέντρο Καταναλωτών.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της ανάμιξής του είναι πως το εμποτισμένο πλιγούρι βρώμης είναι πιο εύκολο στην πέψη από το ξηρό πλιγούρι. Το μούλιασμα ενεργοποιεί τα ένζυμα που διασπούν μερικώς το άμυλο και διευκολύνουν την πέψη. Άτομα με ευαίσθητο στομάχι, πεπτικά προβλήματα ή φούσκωμα μπορούν να ωφεληθούν από το εμποτισμένο πλιγούρι βρώμης.
Το πλιγούρι βρώμης μπορεί να αναμειχθεί με νερό γάλα ή φυτικό γάλα σε κατάλληλη αναλογία: 1 προς 2. Ο χρόνος μουλιάσματος είναι μισή ώρα για τις λεπτές νιφάδες και μία ώρα για τις χοντρές. Μία καλή λύση είναι το το αφήσετε όλη τη νύχτα οπότε και η μείωση του φυτικού οξέος θα είναι μεγαλύτερη.