Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το τζίντζερ «πυροβολεί» τη γήρανση σε 12 σημεία – Μελέτη

ΑρχικήΝέαΤο τζίντζερ «πυροβολεί» τη γήρανση σε 12 σημεία - Μελέτη
spot_img

Προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στη γήρανση και τις χρόνιες ασθένειες

Το τζίντζερ ή πιπερόριζα, δίνει έναν μοναδικό αρωματικό χαρακτήρα σε γλυκά και αλμυρά πιάτα. Η τζίντζερόλη, ένα φυσικό συστατικό της ρίζας του τζίντζερ, έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί στη γαστρεντερική κινητικότητα (τον ρυθμό με τον οποίο η τροφή εξέρχεται από το στομάχι και συνεχίζει κατά τη διαδικασία της πέψης). Η κατανάλωση τζίντζερ ενθαρρύνει την αποτελεσματική πέψη, έτσι ώστε το φαγητό να μην παραμένει τόσο πολύ στο έντερο.

Τώρα, μια νέα επιστημονική ανασκόπηση συνδέει το μπαχαρικό με την υγιή γήρανση.

Η ανασκόπηση, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biomolecules , ανέλυσε δεδομένα από υπάρχουσες έρευνες και διαπίστωσε ότι το λαχανικό ρίζας δρα σε 12 καθιερωμένα χαρακτηριστικά γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ένας «ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός» ερευνών σε ζώα έδειξε ότι το τζίντζερ μπορεί να επηρεάσει θετικά τα πάντα, από τα κύτταρα σας έως τη σωματική φλεγμονή. 

«Με περισσότερες από 400 βιοδραστικές ενώσεις, οι αντιγηραντικές ιδιότητες του τζίντζερ έχουν ιντριγκάρει τους προγόνους μας για αιώνες», λέει η Kathleen Moore, RDN , διατροφολόγος στο Ohio State Wexner Medical Center. «Τα μυστήρια του Τζίντζερ μπορεί να μην γίνουν ποτέ πλήρως κατανοητά».

Δείτε ακόμη: Γιατί πρέπει να καταναλώνουμε το γεύμα μας πάντα σε θερμοκρασία δωματίου

Ποια είναι τα 12 χαρακτηριστικά της γήρανσης;

Τα 12 χαρακτηριστικά της γήρανσης είναι οι δείκτες της γήρανσης σε κυτταρικό επίπεδο και περιλαμβάνουν:

  • Ελαττώματα σε ορισμένες διαδικασίες που ελέγχουν τον τρόπο διαίρεσης των κυττάρων
  • Σταδιακή βράχυνση των τελομερών, τα οποία είναι προστατευτικά καλύμματα στα άκρα των χρωμοσωμάτων
  • Αλλαγές στο DNA που επηρεάζουν τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα γονίδια
  • Η απώλεια της πρωτεόστασης, μια διαδικασία που ρυθμίζει τις πρωτεΐνες σε ένα κύτταρο για να διατηρήσει την υγεία σας
  • Κύτταρα που αγωνίζονται να διασπαστούν και ανακυκλώνουν το περιεχόμενό τους
  • Διαταραχή στην αίσθηση των θρεπτικών συστατικών, η οποία είναι η ικανότητα του κυττάρου να ανταποκρίνεται στη γλυκόζη που μοιάζει με καύσιμο
  • Τα μιτοχόνδρια (οι ηλεκτρικοί σταθμοί του κυττάρου) δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε λόγω άλλης ασθένειας ή πάθησης
  • Τα κύτταρα σταματούν να διαιρούνται αλλά παραμένουν ζωντανά
  • Μείωση του αριθμού και της λειτουργίας των βλαστοκυττάρων, τα οποία είναι σημαντικά για την επισκευή και τη συντήρηση των ιστών
  • Μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους
  • Χρόνια φλεγμονή, η οποία συνδέεται με πλήθος ασθενειών
  • Διαταραχή στο μικροβίωμα του εντέρου

Πώς μπορεί το τζίντζερ να επηρεάσει τη διαδικασία γήρανσης;

Η ανασκόπηση δείχνει ότι ορισμένα στοιχεία του τζίντζερ μπορεί να προάγουν την υγιή γήρανση. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το τζίντζερ μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη χρήση θρεπτικών συστατικών από το σώμα, προβλήματα στο επίπεδο των μιτοχονδρίων, τη χρόνια φλεγμονή στο σώμα και την ισορροπία των οργανισμών στο σώμα. Βασικά, μπορεί να επηρεάσει και τα 12 χαρακτηριστικά της γήρανσης που αναφέρονται παραπάνω.

Αλλά οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι «η επικύρωση σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής ή λείπει εντελώς», με λίγες εξαιρέσεις. «Το υπάρχον σώμα της βιβλιογραφίας υποστηρίζει ξεκάθαρα τη δυνατότητα του τζίντζερ να μελετηθεί περαιτέρω σε κλινικές δοκιμές ως συμπλήρωμα για την προώθηση τόσο της διάρκειας ζωής όσο και της υγείας», έγραψαν οι ερευνητές. 

Αξίζει να σημειωθεί: Μια μετα-ανάλυση του 2022 (μελέτη υπάρχουσας έρευνας όλα αυτά τα χρόνια) της επίδρασης του τζίντζερ στη γήρανση είχε ένα παρόμοιο συμπέρασμα. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο